Harta parcurilor din Capitala. Locuri bune de alergat pentru bucuresteni

Harta parcurilor din Capitala. Locuri bune de alergat pentru bucuresteni

Vremea dupa care am tanjit o iarna rea (jumatate uscata, jumatate tragica) a ajuns si la Bucuresti. Soarele prietenos, natura care se trezeste timid la viata ne imbie la miscare si plimbare “la aer curat”. Am preluat mult din invataturile mai civilizatilor apuseni si am inceput, si noi romanii, sa ne intarim sanatatea prin sport. Alergatul reprezinta, deocamdata, principalul mijloc de a imbina utilul cu placutul. Adica, te revigorezi si te intaresti, fix in mijlocul naturii. Ce poate fi mai indicat in aceste zile. Si pentru ca jogging-ul sa nu reprezinte un sport extrem, desi in Bucuresti te poti astepta la orice, VerticalNews a dat fuga prin parcurile Capitalei si a facut harti cu cele mai bune locuri pentru alergat. Acele locuri unde alergi tu, nu te alearga cainii comunitari.
In demersul nostru am fost ajutati de amicii de la Ro Club Maraton, acolo unde este presedinte Serban Damian.
Din start remarcam ca in acest sezon in top sunt traseele din Parcul Herastrau, Titan si Tineretului. De evitat, mai ales din cauza haitelor de caini vagabonzi, dar si a cocalarilor, Parcul Bazilescu, National si Tei.

Fara cismele: “Vin cu sticla de apa si o ascund in boscheti”

Drumul Taberei si Carol sunt si ele OK, dar sunt mai mici, asa ca traseele realizate acolo sunt mai plictisitoare pentru alergatorii nevoiti sa tot treaca prin aceleasi locuri. “In Herastrau e un circuit de sase kilometri si nu te plictisesti. Daca dai cinci ture ai facut 30 de kilometri”, explica Serban Damian.
Si Titan este bun pentru alergat (o tura de lac are 3,15 kilometri) pentru ca a fost refacut recent. Inainte, in anumite zone din parc, aleile nu erau asfaltate, iar cand ploua alergatorii se namoleau pana la genunchi, mai spune Serban. Unul dintre cele mai mari dezavantaje este ca lipsa cismelelor: “Nu gasesti o tasnitoare sa bei o gura de apa. Eu trebuie sa vin cu sticla de apa si sa o ascund in boscheti”.

Pericolul canin pandeste alergatorul din boscheti

Cainii sunt nelipsiti de prin toate parcurile. “Asta e o problema majora, inca nerezolvata. Permanent apar caini, nu stiu cine ii aduce. Din cand in cand mai e muscat cate unul dintre noi”, spune presedintele Ro Club Maraton. Serban are un dispozitiv cu ultrasunete care sa alunge cainii, insa nu il ia cu el in timpul alergarii deoarece i se pare incomod. Prefera sa alerge atunci cand mai sunt si alti oameni in parc. Pe de alta parte, la un moment dat a fost atacat de doi caini care fusesera lasati liberi de stapanii lor.

Cel mai bine se alearga dimineata, atunci cand parcurile nu sunt aglomerate.

In continuare, va prezentam conditiile de alergare in cateva dintre parcurile bucurestene. Click pe fiecare poza pentru a descoperi traseul ideal:

SECTORUL 1

Parcul Herastrau. Suprafata totala a parcului este de 129 de hectare, iar o tura completa in jurul lacului are aproximativ sase kilometri. La parc se poate ajunge cu metroul (statia Aviatorilor) sau cu autobuzele 131, 282, 301, 330, 331, 335.
Avantaje: Terenul este plat, aleile sunt asfaltate si strajuite de copaci astfel incat o mare parte din traseu este la umbra, iar cainii comunitari apar destul de rar. Paza este asigurata de Guard One, iar seara parcul este luminat. Parcul este ingrijit si are tasnitori cu apa. De asemenea, in Herastrau sunt si piste de biciclete, terenuri de tenis pe zgura, terenuri de fotbal, baschet, golf si minigolf, mese de ping-pong si un centru de inchiriat biciclete.
Dezavantaj: in weekend este foarte aglomerat.

Parcul Cismigiu. Cel mai vechi parc din Bucuresti are 14 hectare, iar o tura coompleta de lac are aproximativ un kilometru. In Cismigiu se poate ajunge cu metroul (statia Universitate), cu troleele 61, 66, 69, 70, 85, 90, 91, 92  sau cu autobuzele 122, 137, 138, 226, 268, 336, 601. Puncte tari:tasnitorile sunt functionale, nu sunt caini, parcul este foarte curat, aleile sunt asfaltate si se afla la umbra copacilor. Dezavantaje: traseele sunt foarte scurte, iar in weekend-uri parcul este foarte aglomerat. Nu sunt piste de biciclete si nici terenuri pentru alte sporturi.

Parcul Kiseleff. 
Un traseu care incepe de la Institutul „Nicolae Iorga”, trece prin spatele Casei Doina, apoi pe la Foisorul de Lemn si care se termina langa Scoala Generala nr. 11 are 1,2 kilometri. La parc se poate ajunge cu metroul (statia Victoriei), cu autobuzul (105, 135, 205, 282, 300, 301, 635, 780) sau cu tramvaiul (20, 24, 42, 45).
Avantaje: Parcul este foarte curat, aleile pietruite se afla la umbra, iar cainii vagabonzi sunt rari.
In schimb, deoarece este cuprins de doua bulevarde mari, in parc este destul de mult zgomot.
Alte dezavantaje: traseele sunt scurte, cismelele nu functioneaza. Nu exista piste pentru biciclete. In Kiseleff se poate juca si tenis de masa.
Parcul Bazilescu
Are 13 hectare, iar o tura completa in jurul parcului are 1,5 kilometri. Se poate ajunge autobuzul 112, cu troleul 97 sau cu tramvaiul 20.
Avantaje: alei asfaltate.
Dezavantaje: caini foarte agresivi, multe gunoaie si cocalari. In parc sunt mese de ping-pong si piste de biciclete.

SECTORUL 2

Parcul National. O tura completa in jurul lacului are aproape un kilometru. Aici puteti ajunge cu metroul (statia Piata Muncii) sau cu autobuzul 104.
Avantaje: Exista si terenuri de fotbal, mese de ping -pong, terenuri de tenis cu zgura. Aleile sunt asfaltate, tasnitorile au apa potabila, parcul este curat, iar paza e asigurata de Ares Guard.
Dezavantaje: Conditiile de alergare sunt destul de dificile din cauza cainilor. Nu sunt piste de biciclete.
Parcul Circului. 
Are 26 de hectare, iar o tura de alergare in jurul parcului, inclusiv cu inconjurarea lacului, are in jur de doi kilometri. Mijloace de transport: metroul (statia Stefan cel Mare), autobuzul (liniile 101, 112, 182, 135, 282) sau tramvaiul (5, 16, 36).
Avantaje: In ultimii ani aleile au fost refacute, iar sistemul de iluminat public a fost modernizat. Alte sporturi ce pot fi practicate aici: baschet, ping-pong.
Dezavantaje: Parcul are insa zone cu multe gunoaie, golani si caini vagabonzi. Nu exista cismele. Paza e asigurata, slab, de Guard One. 
Parcul Plumbuita.
 O tura completa de parc are trei kilometri. Mijloace de transport: troleibuzul 66, tramvaiele 16, 21, autobuzele 182, 282, 143, 682.
Avantaje: aleile sunt asfaltate, copaci batrani care asigura o umbra prietenoasa.
Dezavantaje: Parcul este foarte neingrijit, plin de caini, iar in lac sunt o multime de gunoaie. Nu exista piste de biciclete. 
Parcul Tei. 
Suprafata sa este de 9 hectare, iar o tura de parc are in jur de un kilometru. Accesul este interzis cu biciclete si caini, dar tufisurile parcului gazduiesc numerosi caini comunitari. Mijloace de transport: troleibuzul 66, tramvaiele 16, 21, autobuzele 182, 282, 143, 682.
Avantaje: aleile sunt pietruite in cea mai mare parte, paza este asigurata, exista si un teren de baschet. 
Dezavantaje: aleea principala pentru alergat, cea de pe malul lacului, nu este asfaltata in intregime, iar cismelele nu functioneaza. Malul lacului este plin de PET-uri, pungi si hartii, la fel si iarba din jurul meselor de lemn pentru picnic. Seara sunt multi golani care agreseaza verbel mai ales doamnele.

SECTORUL 3

Parcul Titan. Are o suprafata de aproximativ 85 de hectare. Se poate ajunge aici cu metroul (statia Titan), cu autobuzele 101, 102, 253, 311, 330, 335, troleele 70, 92 si tramvaiele 19 si 23. O tura completa in jurul lacului are aproximativ trei kilometri. Parcul a fost modernizat incepand cu anul 2008.
Avantaje: aleea ce inconjoara lacul este nou asfaltata, neteda, fara denivelari sau gropi, exista pante si scari, utile pentru antrenament, curatenie, umbra, paza permanenta este asigurata de BGS. Andreea ne spune ca in acest parc exista si un centru de inchiriere biciclete, Cicloteque.
Dezavantaje: caini comunitari, lipsa unor surse de apa potabila, aglomaeratia mare cand e vreme frumoasa afara. Exista si terenuri de baschet si de fotbal.

SECTORUL 4

Parcul Tineretului. Are 80 de hectare. O tura completa de lac are aproximativ trei kilometri. Se poate ajunge cu metroul (statia Tineretului), cu autobuzele 116, 141, 232, 312, 313, 323 sau cu tramvaiele 1, 11,17, 19, 34, 50.
Avantaje: parcul este curat, iar conditiile de alergare sunt bune: aleile sunt asfaltate, desi mai sunt si gropi si denivelari, sunt multe pante si scari, paza este permanenta.
Dezavantaje: lipsa apei potabile, caini comunitari. In parc exista si piste de biciclete, terenuri de baschet, parc pentru skateri.

SECTORUL 5

Parcul Sebastian. Este un parc redus ca suprafata, inghesuit intre blocuri, ce nu are pe diagonala mai mult de 240 de metri. Pentru un parc atat de mic este surprinzator cat de multi caini vagabonzi si-au gasit aici culcus. Mijloace de transport: autobuzul 173, 226, 385, tramvaiele 8, 32.
Avantaje: parcul este destul de curat, iar aleile sunt pietruite.
Dezavantaje: desi exista cismele, de obicei nu functioneaza. Pentru alergarile facute in zile cu soare puternic, e bine de stiut ca in Parcul Sebastian nu este umbra, mai toti copacii fiind scunzi. Sunt si terenuri de tenis si de fotbal.

Parcul Izvor. Un traseu in jurul parcului cu o suprafata de 17 hectare are in jur de 1,5 kilometri. Mijloace de transport: metrou (statia Izvor), autobuz (104, 122, 123, 124, 136, 137, 138, 236, 268, 336, 385, 601, 635, 636).
Avantaje: este destul de mare, nu e foarte aglomerat, aleile sunt asfaltate.
Dezavantaje: caini agresivi, lipsa cismelelor, nu este umbra, e inconjurat de artere importante, asa ca este mult zgomot. Alte sporturi ce pot fi practicate in parc: tenis de masa si baschet. Exista si un centru de inchiriat biciclete.

SECTORUL 6

Parcul Crangasi. Un traseu in jurul parcului are aproximativ un kilometru. Mijloace de transport: metrou (statia Crangasi), tramvaiul 41, autobuzul 178.
Avantaj: alei asfaltate la umbra.
Dezavantaje: traseele scurte, cainii, lipsa cismelelor, gunoaiele. In parc sunt si terenuri de fotbal, dar sunt vesnici ocupate de “baietasii de cartier”. Nu exista piste de biciclete.

Lacul Morii. Un traseu in jurul lacului are sapte kilometri. Mijloace de transport: metrou (statia Crangasi), tramvaiul 41, autobuzul 178.

Avantaje: nu este aglomeratie.
Dezavantaje: caini agresivi, lipsa apei potabile, gunoaie, lipsa pazei, golani.
Parcul Drumul Taberei (Moghioros). Traseul in jurul lacului are in jur de 700 de metri, iar parcul are 30 de hectare. Mijloace de transport: tramvaiul 41, autobuzele 105, 122, 126, 168, 268, 368, troleele 69, 71, 91, 93.
Avantaje: umbra in timpul verii, alei recent asfaltate, liniste.
Dezavantaje: cainii comunitari, lipsa apei la cismele, nu toate aleile sunt asfaltate. In parc sunt si mese deping-pong si terenuri de fotbal, tenis.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *