Hunedoara: Dispare padurea, iar autoritatile ridica din umeri

Hunedoara: Dispare padurea, iar autoritatile ridica din umeri

Padurile de pe versanti intregi din judet sunt ciopartite de drujbele celor care lucreaza la exploatarea lemnului. La aceasta ora, in padurile hunedorene, sunt sute de parchete, de unde pleaca trunchiurile copacilor direct catre fabricile de prelucrare a lemnului.

Un peisaj apocaliptic
Practic, nu este zona impadurita care sa nu fie brazdata de o multime de drumuri forestiere ce duc in inima padurii, acolo unde se afla zonele exploatate. Pe DN 7 A, drumul care leaga Petrosaniul de Voineasa, prin Obarsia Lotrului, raul a fost facut. Dreptunghiuri de mari dimensiuni au fost decupate in falnica padure de odinioara, iar peisajul este apocaliptic. Nu putini sunt turistii care se opresc si se intreaba cine anume a putut gira aceasta taiere la ras, care a ciopartit codrul si a schimonosit versantul. In apropiere se afla situl Natura 2000, o arie protejata, care va fi afectata, la randul ei, de defrisarile necontrolate. Animalele din paduri au inceput deja sa migreze, in cautarea altor zone, nu neaparat virgine, dar macar nu atat de afectate. Si in zona Valea de Pesti a inceput sa se taie in disperare, iar aici, chiar oficialii au semnalat cum padurea dispare de la o zi la alta. Sorin Corici, directorul Sistemului Hidrotehnic Valea Jiului, din cadrul societatii Apele Romane, a alertat Garda de Mediu, ingrijorat de modul in care se face exploatarea forestiera. Sunt doar cateva exemple, insa toate padurile hunedorene, de la vest la est si de la nord la sud, sunt brazdate de sute de drumuri care merg in inima muntelui, acolo de unde dispare padurea.

Legislatia e stramba
Desi arii intinse au fost defrisate numai in ultima perioada, autoritatile competente ridica din umeri si sustin ca nu au ce face, ca sunt impiedicate de o legislatie stramba, care da dreptul firmelor de exploatare a lemnului sa plece practic cu padurea in spate, fara sa puna nimic in loc. Cristian Moldovan, seful Garzii de Mediu Hunedoara, spune ca a verificat recent situatia de pe DN 7A, asta, dupa ce i-am semnalat noi ca se fac defrisari masive, dar sustine ca nu este nimic in neregula, cel putin din punct de vedere legal. „Am verificat zona respectiva si am constatat ca sunt exploatari forestiere care se fac conform legii. Legea permite exploatarea la ras si singura obligatie este sa curete terenul”, a declarat Moldovan. Seful Garzii de Mediu Hunedoara recunoaste ca nu este normal ca firmele care lucreaza la defrisari sa nu fie obligate sa reimpadureasca suprafata rasa si spune ca si-a atentionat si el colegii de la Bucuresti cu privire la acest aspect. Cat priveste legalitatea, Cristian Moldovan a precizat ca ITRSV trebuie sa verifice daca se taie doar copacii marcati, in timp ce Garda de Mediu da aviz de mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *