Imbunatatirea valorii economice a padurii – Masura 122

Imbunatatirea valorii economice a padurii – Masura 122

Fonduri pentru cresterea numarului de proprietari de padure care imbunatatesc valoarea economica a padurii

Masura 122 “Imbunatatirea valorii economice a padurii”

Obiectivele programului
Masura 122 are ca obiectiv general cresterea valorii economice a padurilor tinand cont de rolul lor multifunctional si de un management durabil al padurilor.

Obiectivele specifice se refera la:
1. Imbunatatirea structurii arboreturilor prin refacerea sau substituirea padurilor slab productive sau neconforme cu tipul natural fundamental de padure, cum ar fi padurile de rasinoase din afara arealului natural cu specii adaptate mai bine conditiilor locale si cu rezistenta mai buna impotriva factorilor daunatori naturali (doboraturi de vant, atacuri de insecte etc.);
2. Achizitionarea de echipamente si masini de taiere necesare pentru realizarea masurilor tehnice si a operatiilor necesare pana la varsta exploatabilitatii (ex. rarituri, elagaj artificial, combaterea bolilor si daunatorilor);
3. Achizitionarea de echipamente si masini necesare lucrarilor silvice de exploatare cu impact redus asupra mediului, exceptie facand echipamentele ce realizeaza in acelasi timp exploatarea si procesarea primara a materialului lemnos (cum sunt harvesterurile);
4. Producerea de puieti forestieri de calitate pentru nevoile proprii prin infiintarea de pepiniere cand sunt necesare lucrari de impadurire in proprietatea forestiera.

Obiectivul operational se refera la:
– cresterea numarului de proprietari de padure care imbunatatesc valoarea economica a padurii la nivel de exploatatie forestiera.

La nivelul intregului teritoriu al Romaniei, padurile aflate in proprietatea privata a persoanelor fizice si juridice si proprietatea publica a unitatilor administrativ teritoriale locale.

IMPORTANT! Sunt considerate paduri si sunt incluse in fondul forestier national, terenurile incluse in amenajamentele silvice, cu “o suprafata de cel putin 0,25 ha acoperite cu arbori; arborii trebuie sa atinga o inaltime minima de 5 m la maturitate in conditii normale de vegetatie”.

Suprafata minima de padure, eligibila pentru sprijin financiar prin aceasta masura, este de 0,5 ha.

Solicitanti eligibili
Beneficiarii eligibili sunt:
– proprietari privati de padure, persoane fizice sau juridice si asociatii ale acestora;
– forme asociative ale proprietarilor de padure (composesorate, obsti de mosneni, obsti razesesti, paduri graniceresti si altii);
– comune, orase si municipii detinatoare de padure sau asociatiile acestora;
– institutii de cult si invatamant detinatoare de padure si asociatiile acestora;
– asociatii mixte de proprietari de padure din oricare din categoriile de mai sus.

Activitati eligibile

Investitii/ cheltuieli eligibile:

A. Indiferent de suprafata de padure:
– costuri pentru refacerea arboretelor slab productive si substituirea celor derivate: achizitionarea materialului de plantat si instalarea culturilor.
IMPORTANT! Costurile privind refacerea arboreturilor slab productive si substituirea celor derivate sunt eligibile numai pentru suprafetele incluse in planul decenal cu astfel de lucrari.
– Costuri pentru echipamente necesare realizarii lucrarilor de ingrijire si conducere a arboreturilor prevazute in planurile de amenajare, inclusiv raritura pre-comerciala.
– Costuri generale ale proiectului reprezentand: taxe pentru arhitecti, ingineri si consultanti, proiecte tehnice, achizitionarea de patente si licente, in procent de maximum 10% din valoarea totala eligibila a proiectului, dar nu mai mult de 5% pentru proiecte care includ numai achizitii de echipamente.

B. Pentru suprafete de padure mai mari de 10 ha, se adauga:
– costuri pentru achizitionarea de masini, echipamente si materiale pentru suprafetele incluse in Catalogul National al materialelor forestiere de reproducere si in suprafetele desemnate pentru conservarea resurselor genetice forestiere;
– costuri pentru echipamente in vederea crearii cailor de acces temporare in interiorul arboretelor, pentru facilitarea executarii lucrarilor silvice prevazute in planurile de amenajare;
– costuri pentru achizitionarea de masini, echipamente (ex.: masini de plantat, ferastraie mecanice, masini de imprastiat insecticide, pesticide, etc.) pentru realizarea lucrarilor de ingrijire si conducere a arboretelor prevazute in planurile de amenajare (ex.: plantari, descoplesiri, curatiri, combatere boli si daunatori, etc.).
– costuri pentru infiintarea de pepiniere forestiere, inclusiv achizitionarea de masini, echipamente pentru producerea de material forestier de reproducere de calitate, numai in cazuri exceptionale, cum sunt acelea ca pepiniera, sa faca parte din exploatatia forestiera (pe terenuri din fond forestier) si productia obtinuta sa fie valorificata majoritar in fondul forestier propriu.

C. Pentru suprafete de padure mai mari de 100 ha sau pentru asociatii care detin suprafete mai mari de 100 ha, se adauga:
– costuri pentru achizitionarea de echipamente si masini necesare pentru activitatea de exploatare care au impact redus asupra mediului, altele decat masinile complexe cum ar fi harvesterurile.

D. Pentru suprafete de padure mai mari de 1.000 ha, se adauga:
– costuri pentru achizitionarea de echipamente hardware si software necesare pentru elaborarea documentatiei tehnice cerute de reglementarile forestiere in vigoare.

Conditii de finantare
Sprijinul public (comunitar si national) va fi de pana la 50% din totalul cheltuielilor eligibile.

In zonele defavorizate (LFA) si siturilor Natura 2000 sprijinul public va fi de pana la 60% din totalul cheltuielilor eligibile.

Plafonul maxim al sprijinului public acceptat pentru un proiect nu poate depasi 1.000.000 de euro.

Valoarea totala minima eligibila a unui proiect este de 5.000 de euro, conform prevederilor PNDR.

Termene limita
Proiectele se depun in perioada 2 – 30 aprilie 2012.

Ghidul solicitantului
Website-ul programului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *