Obiectivul proiectului este implementarea unui sistem integrat de gestionare a deseurilor in judetul Neamt, care sa imbunatateasca atit calitatea vietii, cit si pe cea a mediului. Construirea noilor statii de transfer si sortare a deseurilor va duce la inchiderea depozitelor neconforme de deseuri din Roman, Tirgu Neamt si Bicaz, precum si la inchiderea si reabilitarea spatiilor de depozitare din zonele rurale.
Primul pas pentru realizarea sistemului de management integrat al deseurilor din judet a fost facut joi. Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Neamt, Culita Tarata, a semnat contractul de lucrari “Proiectarea si executia Statiei de transfer Tirgu Neamt, a Statiei de transfer Tasca, a Statiilor de transfer si sortare Cordun si a platformelor de colectare a deseurilor, Judetul Neamt, Romania” (foto).
Acesta este primul contract major de lucrari din cadrul proiectului “Sistem de Management Integrat al Deseurilor in Judetul Neamt”, proiect cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Sectorial Mediu.
Contractul a fost atribuit, prin licitatie deschisa, asocierii formata din Moldocor SA, TLSIT SA, Strong Montaj SA, AG San Invest SRL si Intelproiect SRL. Aceasta asociere de firme a oferit cel mai mic pret dintre cei cinci ofertanti care au fost interesati de proiect. “Licitatia a pornit de la 34 de milioane de lei, iar Moldocor a oferit 23 de milioane. Nu a fost singurul criteriu prin care a fost atribuit contractul celor de la Moldocor si asociatilor, dar a fost un criteriu important“, a afirmat inginer Mihaela Popa, managerul de proiect.
Obiectul contractului este realizarea proiectarii la nivel de proiect tehnic si detalii de executie, precum si executia, dotarea cu echipamente, inclusiv montare, punere in functiune si rodaj pentru urmatoarele obiective: statia de transfer cu compactare, cu o capacitate de 45.000 tone pe an, si statia de sortare, cu o capacitate de 17.000 tone pe an, pe amplasamentul de la Cordun; statia de transfer de la Tirgu Neamt, cu o capacitate de 17.000 tone pe an; statia de transfer de la Tasca, cu o capacitate de 9.000 tone pe an si platforme de colectare a deseurilor.
Valoarea totala a contractului este de 23.002.312 lei fara TVA si are o durata totala de 24 de luni. Acest contract reprezinta doar o parte a proiectului de realizare a sistemului de management integrat al deseurilor. Valoarea totala eligibila a proiectului este de 129.798.341 lei fara TVA, din care 80% reprezinta finantarea nerambursabila din Fondul European de Dezvoltare Regionala, 18% reprezinta finantarea nerambursabila din bugetul de stat, iar 2% reprezinta contributia din bugetul local.
Inainte, dar si dupa ce a semnatul contractul de lucrari, presedintele Consiliului Judetean Neamt a cerut angajatilor institutiei sa fie corecti si sa lucreze cu responsabilitate. “Fiecare proiect trebuie realizat respectind legea, nu interesele unora sau ale altora. De altfel, singurul interes al meu este acela de a crea locuri de munca in judet, de aceea prefer ca firmele care cisiga proiecte sa fie din judet. Dar acest lucru nu inseamna ca voi oferi contracte unor firme care au sediul intr-un portbagaj si dau, apoi, lucrarile in subantrepriza. Membrii Consiliului Judetean trebuie sa respecte cu sfintenie legea“, a afirmat Culita Tarata.
Presedintele CJ Neamt a mai spus ca valoarea proiectului nu va fi ajustata, adica nu se vor putea cere sume suplimentare, dar si ca nerespectarea graficului de executie a lucrarii de catre constructor va atrage sanctiuni.
Obiectivul general al proiectului este implementarea unui sistem integrat de gestionare a deseurilor in judetul Neamt, care sa imbunatateasca atit calitatea vietii, cit si pe cea a mediului, sa corespunda din punct de vedere al protectiei mediului cu cerintele legislatiei romane si europene, sa fie eficient economic si suportabil de catre populatie.
Construirea noilor statii va duce la inchiderea depozitelor neconforme de deseuri din Roman, Tirgu Neamt si Bicaz, precum si la inchiderea si reabilitarea spatiilor de depozitare din zonele rurale. In plus, se va pune accent pe colectarea selectiva a deseurilor.