Peste 550 de mine si cariere au fost sau se afla in proces de inchidere si ecologizare

Peste 550 de mine ?i cariere au fost sau se afl? în proces de închidere ?i ecologizare
Peste 550 de mine si cariere au fost sau se afla in proces de inchidere si ecologizare
Peste 550 de mine si cariere au fost sau se afla in proces de inchidere si ecologizare

Peste 550 de mine si cariere au fost sau se afla in proces de inchidere si ecologizare, in ultimii ani zece ani fiind cheltuite 1,33 miliarde de lei (350 mil. euro). La aproximativ jumatate dintre aceste unitati, lucrarile nici nu au fost incepute, iar la o buna parte dintre cele inchise s-au constatat mari nereguli

Din 1998 si pana la finele anului 2011, autoritatile romane au cheltuit fonduri uriase pentru inchiderea a 556 de mine si cariere neviabile, au disponibilizat zeci de mii de angajati, iar acum constata ca o parte dintre ele prezinta interes pentru investitorii straini, astfel ca ar putea fi redeschise.

Potrivit datelor mentionate in strategia industriei miniere pentru perioada 2013-2035, guvernele care s-au succedat la Palatul Victoria au emis 11 acte normative prin care au avizat inchiderea definitiva pentru 556 de obiective miniere, insa, la finele anului 2011, la aproape jumatate lucrarile nici nu erau incepute. Cele mai multe mine pentru care s-a aprobat inchiderea apartineau de companiile de carbune detinute de statul roman. Topul este condus de Societatea Nationala a Carbunelui Ploiesti cu 85 de obiective, CNH Petrosani si REMIN Baia Mare, fiecare cu cate 69 de unitati, si SNLO, cu 54 de mine.

Presa a relatat in repetate randuri cum au fost efectuate lucrarile de inchidere si ecologizare, adeseori minele in cauza cazand prada hotilor de fier vechi. Mai mult, comisarii Garzii de Mediu au efectuat, in ultimii ani, mai multe controale la minele inchise, constatand grave nereguli.

Tinute in viata cu subventii

Cele mai multe mine din Romania au beneficiat de subventii din partea statului pentru a putea supravietui. Cu toate acestea, cele mai mari dintre ele, cum ar fi Compania Nationala a Huilei sau SNLO, acumulau anual datorii uriase catre bugetul consolidat. De exemplu, la finele primului trimestru al anului, CNH avea datorii restante doar catre bugetul de stat in valoare de 1,37 miliarde de lei. La toate cele patru bugete (stat, pensii, sanatate si somaj), datoriile CNH depaseau, la 31 martie 2013, un miliard de euro.

Cele mai multe subventii au fost inghitite de sectorul minier inainte de intrarea Romaniei in UE. De exemplu, in perioada 1990-2006, statul roman a cheltuit pentru sustinerea sectorului minier peste 6,3 miliarde de dolari,  suma structurata pe subventii pe produs, subventii pentru protectia sociala si alocatii de capital pentru investitii. In primii trei ani ca membru UE, Romania a acordat ajutoare de stat de aproape un miliard de lei doar pentru huila, alte 120 de milioane fiind alocatii de capital acordate pentru lignit.

Mineritul, bratara de aur

Inainte de 1989, numarul persoanelor care lucrau direct in industria mineritului era de 350.000. Indirect, alte 700.000 de persoane depindeau de aceasta activitate.

Din cauza inchiderii minelor considerate neviabile, dupa anul 1998, numarul minerilor s-a diminuat considerabil, ajungand la aproximativ 70.000 de persoane in 2003. In ultimul deceniu, in companiile miniere detinute de stat au mai ramas doar circa 20.000 de persoane, majoritatea fiind angajati in sectorul de carbuni. Dezastrul se observa insa mult mai clar in sectorul minier neenergetic, unde, in prezent, mai lucreaza doar cateva sute de muncitori.

In Romania exista, la ora actuala, 14 regiuni miniere, unde un numar de 155 localitati depindeau, la data incetarii activitatii miniere, in proportie mai mare de 50% de veniturile asigurate din activitatea miniera derulata pe aria geografica a acestora. Specialistii din domeniu considera ca, daca se pastra intregul lant de procesare si metalurgie, activitatea din minerit trebuia redusa cu doar 50% pentru a se ramane in zona de profitabilitate, si nu cu 95%, asa cum s-a intamplat dupa 1990.

S-ar putea crea 30.000 de joburi

Numarul minelor care prezinta interes pentru investitori ar fi de aproape 30, conform specialistilor din domeniu. Un efect benefic al redeschiderii minelor ar fi crearea de locuri de munca. Intr-o mina ar putea lucra intre 500 si 1.500 de oameni.

Astfel, daca s-ar redeschide 30 de mine, peste 30.000 de persoane ar avea un loc de munca.

Costurile necesare redeschiderii unei mine difera de la caz la caz, expertii din domeniu precizand ca acestea pornesc de la minimum 50 milioane de euro si pot ajunge pana la aproape 2 miliarde de euro, daca se adauga si costurile de exploatare.

Daca vorbim de 30 de mine care au fost inchise si urmeaza sa fie redeschise, suma minima care ar putea fi investita depaseste 1,5 miliarde de euro si ar putea depasi chiar 10 miliarde de euro pe termen mediu si lung, in functie de specificul fiecarei mine si capacitatea financiara a fiecarui investitor.

DE CE AU FOST INCHISE 556 DE MINE

Principalele cauze care au generat nerentabilitatea economica a unor exploatari miniere au fost, in momentul inchiderii lor:

1 Pretul scazut al materiilor prime extrase
2 Tehnologiile invechite utilizate in exploatare ca efect al lipsei investitiilor
3 Solicitarile tot mai ridicate in ceea ce priveste politica de protectie a mediului
4 Restrangerea pietei interne, care era principala piata pentru produsele miniere
5 Managementul deficitar de la companiile miniere de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *