Instalațiile moderne de valorificare energetică pun în pericol populația

Zero Waste Europe atrage atenția printr-un studiu publicat recent asupra impactului pe care îl pot avea chiar și cele mai moderne incineratoare asupra sănătății cetățenilor.

În studiul realizat, specialiștii de la ToxicoWatch au evaluat pentru Zero Waste Europe poluarea generată de unul dintre cele mai noi incineratoare din Olanda: Reststoffen Energie Centrale (REC). La lansarea acestuia, în 2011, Ministrul Afacerilor Economice anunța că este cea mai performantă astfel de instalație din Europa de Vest.

Inițial, incineratorul trebuia să distrugă doar deșeurile municipale ale regiunii. Astăzi, preia deșeuri din întreaga țară. În plus, prelucrează și deșeuri industriale, digestat și nămoluri rezultate din epurarea apelor uzate, chiar dacă temperatura de combustie de 850 de grade Celsius ar putea fi insuficientă pentru complexitatea deșeurilor.

După analiză, s-a descoperit că emisiile de dioxine, furani și alte substanțe poluante toxice depășesc limitele de poluare admise la nivel european. Deși depășirile nu sunt mari, acestea reprezintă o constantă a unității procesatoare de deșeuri.

Ce este însă și mai îngrijorător este faptul că analizele au demonstrat contaminarea cu dioxine și furani a ouălor găinilor aflate pe o rază de doi kilometri în jurul incineratorului. Ouăle conțin cantități de substanțe peste limita considerată sigură pentru consum.

Modul de măsurare a emisiilor impus de UE, îngrijorător

Studiul trage deopotrivă un semnal de alarmă cu privire la metodologia măsurării emisiilor solicitată la nivel european. Janek Vahk, Coordonatorul Departamentului de Dezvoltare și Politici în cadrul Zero Waste Europe, explică:

Testarea emisiilor pe perioade scurte, așa cum cere în acest moment Uniunea Europeană, prezintă dezavantaje serioase și permite ascunderea emisiilor. Trebuie să revizuim urgent regulile referitoare la monitorizarea emisiilor din incineratoarele de deșeuri, pentru a proteja sănătatea și siguranța oamenilor.

Testarea pe termen lung nu este obligatorie în cazul instalațiilor de incinerare. Majoritatea companiilor care incinerează deșeuri efectuează teste de câte 6-8 ore, de două ori pe an, iar momentul evaluării este anunțat de către cei care verifică conformitatea. După ce au fost identificate niveluri mai mari decât cele admise în ouă, autoritățile din Olanda au efectuat și teste pe termen lung la incineratorul Reststoffen . S-a constatat astfel că nivelurile dioxinelor erau, în testarea pe termen scurt, de 460 până la 1290 de ori mai mici decât în cazul testării pe termen lung. Așadar, testarea pe termen scurt nu poate fi considerată relevantă.

Potrivit Zero Waste Europe, studiul confirmă necesitatea de a renunța la incinerarea deșeurilor, o practică ce pune în pericol sănătatea publică și mediul, exacerbând totodată schimbările climatice. Mai mult, activiștii de mediu solicită renunțarea la acordarea de finanțări pentru construcția de instalații de incinerare a deșeurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *