Interviu cu Tracy Worcester, activista de mediu, realizatoarea filmului documentar „Afacerea cu porci”

Marchiza Tracy Worcester: Smithfield v-a poluat si v-a gonit fermierii

Ferma de porci detinuta de compania americana Smithfield in judetul Timis face parte dintre afacerile criticate de activista de mediu Tracy Worcester in filmul documentar „Pig Business”, promovat zilele acestea si in Romania. Documentarul este rezultatul a patru ani de cercetari in tari precum Marea Britanie, SUA, Polonia sau Romania si prezinta culisele fabricarii la scara larga a carnii de porc. Intr-un interviu acordat Rl, Tracy Worcester a vorbit despre pericolul pe care-l reprezinta pentru populatie aceste adevarate „ferme-uzina”. Contactat de Rl, directorul Smithfield Romania a catalogat acuzatiile ca „nefondate si mincinoase“.

Sunteti sotia unui marchiz, sunteti activist de mediu, fosta actrita, fost fotomodel. Cand si cum si-au facut loc porcii in viata dumneavoastra?

Cred ca in capitalism oamenii se intreaba zi de zi ce vor face cu vietile lor, cum vor face bani. Asa ca si eu am trecut printr-o serie de joburi, fie ca a fost vorba de modelling, de istoria artei, de actorie. Aveam griji legate de cum sa-mi platesc ipoteca la casa. Dar apoi l-am cunoscut pe actualul meu sot, marchizul de Worcester. Si el deja avea o casa, putea plati facturile, asa ca eram libera. Si m-am intrebat: <> Si imi pasa de ecologie. Imi pasa de calitatea vietilor noastre. Si vad atat de multe probleme in fiecare domeniu. Vad cum capitalismul ii opreste pe oameni sa fie umani cu adevarat si ii face competitivi. Acest cuvant -„competitie“ – trebuie demascat pentru impactul sau urat, inuman, pe care il are asupra vietilor noastre. Asa ca am inceput sa lucrez cu diverse organizatii de mediu, abordand, separat, probleme precum poluarea, mineritul, efectul de sera.

Si cum v-ati decis sa faceti un documentar despre porci?

Ceea ce mancam necesita cea mai mare atentie si este nevoie ca mancarea noastra sa iasa de sub spectrul competitiei. In sensul ca trebuie sa mancam sanatos si sa provina de la fermieri care stiu sa-si ingrijeasca terenurile si animalele, care nu polueaza sursele de apa si produc mancare sanatoasa. In Marea Britanie avem cea mai mare rata de obezitate din Europa, in timp ce Romania are cea mai scazuta rata. Motivul: multi dintre voi inca mai sunteti hraniti cu produse de la tara.

Spuneti in documentar ca marii producatori de carne de porc, cum ar fi Smithfield, au cunoscut o dezvoltare rapida in Romania. Cum au reusit acest lucru?

O sa va dau un citat din Nicholas Taubman, fostul ambasador al Statelor Unite in Romania: „Accesul este vital. Este extrem de dificil sa faci afaceri in Romania, daca nu cunosti pe cineva ca premierul sau pe cineva din cabinetul premierului, care sa poata sa le spuna celor vizati ce trebuie sa faca“.

Motivatia guvernului este ca Romania are nevoie de investitii. Nu sunteti de acord?

Guvernul roman a avut un argument care, cel putin teoretic, statea in picioare: piata voastra era invadata de carne de porc foarte ieftina de la multinationale din afara, din Germania, Polonia, Ungaria, Danemarca, Olanda. Asa ca guvernul vostru s-a gandit, asa cum a facut-o si guvernul polonez, initial, ca este mai bine sa aveti o mare companie aici, asa macar se vor crea locuri de munca si Romania chiar va exporta, in loc sa fie invadata de importuri. Dar problema a fost, ca si in Polonia, ca investitia i-a eliminat pe fermieri locali. Ceea ce este chiar mai rau decat sa importi carnea, pentru ca ramai si cu deseurile. Bobby Kennedy a spus in documentarul meu ca nu poti produce carne de porc la scara larga mai ieftina decat cea produsa de ferme mici fara sa incalci legea. Desi sunt legi in Romania si la nivelul UE, aceste companii gasesc modalitati sa le evite. Si cand le incalca, primesc amenzi modice.

De ce au ales unele dintre aceste mari corporatii sa investeasca in Romania?

Va mai dau un citat, din Richard Poulson, vicepresedinte executiv la Smithfield: „A fost o lupta anevoioasa in Polonia si, sincer, Romania ne va permite sa ne reducem riscurile. Diferenta intre modul in care ne trateaza guvernul polonezul si modul in care ne trateaza guvernul roman este ca diferenta intre noapte si zi“. Polonia a invatat din propriile greseli si a inasprit legislatia. Asa ca Smithfield si-au mutat o parte din operatiuni aici, unde guvernul roman i-a intampinat cu caldura. Pana cand Romania isi va invata lectia, veti continua sa aveti probleme precum cele din Timis, unde si-a construit Smithfield uzine: disparitia micilor fermieri, inchiderea abatoarelor locale, poluarea solulului, aerului si a apei, un miros ingrozitor, animale tinute in conditii oribile. Si vorbim si de o economie nationala subminata, pentru ca banii nu raman in Romania. In 2003, in Romania era 477.000 de crescatori de porci, in timp ce in 2007 mai ramasesera doar 52.000. Smithfield a intrat pe piata romaneasca in 2004. Practic, au venit aici pentru ca nu erati inca in UE si le convenea lipsa unei legislatii riguroase. Pana in 2007, cand Romania a intrat in UE, aici a fost ca in Vestul Salbatic pentru marile corporatii. Comertul liber inseamna acum libertatea marilor corporatii care perie contienentele pentru a gasi tari cu forta de munca ieftina, standarde de mediu scazute, legislatie lejera in ce priveste siguranta muncii, subventii considerabile. Si in Romania au gasit toate aceste lucruri.

Filmul realizat de dumneavoastra contine multe imagini cu oameni care protesteaza impotriva fabricilor de porci din apropierea comunitatilor lor sau cu fermieri ale caror afaceri s-au inchis din cauza marilor fabrici. Niciuna dintre aceste imagini nu este insa din Romania. De ce?

Nu cred ca au fost astfel de manifestatii. Mai mult, Smithfield este foarte norocoasa, nu cred ca vreo organizatie de mediu abordeaza aceasta problema aici. Am petrecut doar trei zile in Romania, dar am intalnit multi oameni nemultumiti si sinceri. Toti stiu care este problema, toti o striga, atunci cand ii intrebi, dar nu se intampla nimic. A fost foarte usor sa filmam in Romania, pentru ca toata lumea ne-a vorbit din suflet. In afara de cei carora le-a fost frica, inclusiv unora dintre doctorii veterinari.

Abordati in film multe probleme create de producerea la scara larga a carnii de porc: disparitia micilor fermieri, cruzimea fata de animale, poluarea, sanatatea consumatorilor, din cauza antibioticelor din carne. Care dintre aceste aspecte este cea mai stringenta pentru dumneavoastra?

Cea mai mare problema este faptul ca, daca-ti inlaturi toti fermierii locali, nu poti sa-i mitraliezi si sa scapi de ei. Sunt oameni. Ei n-au de ales si vin la oras. Satele sunt goale din aceasta cauza. Este pacat. Aveti nevoie de aceste ferme mici.

Sloganul filmului este „Mancare din ferme, nu din fabrici“. Vorbind pragmatic si cat de obiectiv puteti, credeti ca este posibil asa ceva?

Inteleg perfect de ce imi pui aceasta intrebare. E nevoie de o revolutie, de o schimbare. Una pe care oamenii de pe strada nu o vor, nu o simt. Oamenilor le place sa mearga la bunica, la tara, dar doar in vizita. Apoi se intorc la oras, unde nici macar nu sunt constienti de unde vine carnea pe care o cumpara din supermarket. Guvernul vostru ar trebui sa-i ajute pe fermierii locali sa se asocieze, sa produca alimente de calitate pe care sa le vanda in pietele locale, si nu sa ajute marile corporatii cu subventii si sa-si ingroape micii fermieri.

Care sunt sfaturile dumneavoastra pentru consumatorul roman?

In primul rand, sa citeasca etichetele produselor pe care le cumpara din supermarket. Si mai ales sa se indrepte spre acele magazine care vand carne produsa local, nu in fabrici in care porcii sunt imbuibati cu antibiotice, in care sunt crescuti pe podele de fier sau pe ciment, cu zecile de mii. Si sfatul pentru guvernanti: sa testeze carnea vanduta in supermarket si sa nu creada pe cuvant marile corporatii cand spun ca respecta nivelul permis de antibiotice si ca nu folosesc hormoni de crestere. Cu cat va fi cererea mai mare de carne produsa in ferme mici, cu atat vor aparea mai multe magazine de acest fel. Am fost in cateva din Romania, dar e nevoie de mult mai multe. Daca este costul o problema, nu uitati ca noi, in Marea Britanie, avem o rata a obezitatii mult mai mare decat voi. Deci voi inca stiti cum sa va hraniti in mod adecvat. Asa ca mancati putina carne, de calitate, si multe vegetale, pentru a va mentine sanatosi.

Voci din filmul „Afacerea cu porci“

Robert Kennedy Jr., nepot al fostului presedinte al Americii

„Acum 20 de ani existau 27.500 de ferme de porci independente in statul Carolina de Nord. In prezent, nu mai exista niciuna. Au fost inlocuite de 2.200 de uzine, dintre care 1.600 sunt detinute sau exploatate de Smithfield Foods. Smithfield controleaza 85 la suta din productia de carne de porc a statului si fiecare fabrica pe care a ridicat-o distruge zece ferme traditionale inlocuind fostele locuri de munca cu doua sau trei slujbe cu salariu minim pentru lucratorii din fabrici. Fermele industriale imbolnavesc pe cei care locuiesc in apropierea lor. Vecinii acestor ferme se plang ca nu-si pot usca rufele afara, nu mai pot sta pe veranda casei in serile de vara si nu-si mai pot lucra pamantul fara sa se imbolnaveasca.“

Tom Garrett, Animal Welfare Institute

„Sistemele industriale concepute pentru productia de vehicule si de alte masini se aplica acum unor fiinte vii. Dupa mine, asta este o mare cruzime si nicio societate civilizata nu ar trebui sa tolereze asa ceva. Scroafele, de exemplu, sunt inchise in custi atat de stramte, incat nici nu se pot misca in perioda gestatiei. Lucratorii din aceste fabrici nici nu mai privesc animalele ca pe niste fiinte vii. S-au obisnuit cu cruzimea si in cele din urma ajung cu adevarat abrutizati.“

PROFIL
Cine este Tracy Worcester

-din 1989 este activa in Fundatia „Friends of the Earth“
-patronul Societatii Internationale pentru Ecologie si Cultura
-administrator al Fundatiei „Gaia“
-administrator al Centrului de Mediu „Bath“
-a infiintat si patronat Soil Association din Marea Britanie
-membra a consiliului consultativ al revistei „The Ecologist“
-documentarul sau, „Pig Bussines“ („Afacerea cu porci“), a fost vizionat peste tot pe glob
-in Romania, filmul a fost prezentat la Festivalul Documentar Astra Film, in octombrie 2011, cand Worcester a primit Premiul de Excelenta pentru regizori femei care lupta pentru viitorul planetei

REACTIE
Directorul Smithfield: „Sunt acuzatii mincinoase“

Reprezentantii Smithfield Romania, parte a Smithfield Foods, cea mai mare companie de crestere a porcinelor si procesare a carnii de porc din lume, resping acuzatiile activistului de mediu Tracy Worcester.
„Toate aceste acuzatii sunt nefondate, ireale si mincinoase. Noi avem toate certificatele de mediu, noi respectam toate normele si standardele, atat cele nationale, cat si cele la nivelul Uniunii Europene“, a spus Directorul Smithfield Romania, Bogdan Mihail, contactat de Romania Libera.
Reprezentantul companiei s-a aratat chiar surprins de aceste acuzatii si a facut referire la investitiile mari facute de Smithfield in Romania, unde a intrat pe piata in anul 2004 si are, in prezent, 50 de ferme in Banat. Potrivit site-ul firmei, investitia se ridica la peste 500 milioane de dolari, iar scopul Smithfield „este de a contribui la dezvoltarea durabila a agriculturii si a sectorului zootehnic din Romania in concordanta cu cele mai bune practici ale Uniunii Europene“.

„Chiar e o suparare pentru noi ca suntem acuzati de aceste lucruri, total neadevarate. Smithfield a investit in Romania, avem 2.000 de angajati“, a spus Mihail.

In ce priveste epidemia de pesta porcina care a izbucnit in 2007 la una dintre fabricile Smithfield, Mihail a spus ca a fost o intamplare nefericita.
„Romania e o tara declarata pozitiva la pesta porcina inca dinainte ca Smithfield sa vina aici. S-a intamplat intr-una din fabricile noastre, exista si riscuri, dar noi am ajutat la eradicarea pestei porcine din Romania“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *