Invazia ursilor -gunoieri- in Bucegi. Autoritatile locale nu iau nici o masura

Anul acesta, statiunile montane din Bucegi au fost invadate de ursii gunoieri.
ursi gunoieri
Momite de turistii inconstienti, dornici sa le faca poze, animalele au inceput sa-si faca aparitia aproape in fiecare seara. Au aparut insa si multe cazuri de turisti atacati de ursi. In vreme ce „vizitele” ursilor se inmultesc, autoritatile locale privesc acest lucru ca un fenomen normal. Nici macar amenzile care se pot da celor care hranesc animalele nu se aplica. La Sinaia, spre exemplu, politia comunitara a dat doar 3 amenzi pentru asa ceva.

Pe drumul care urca din Sinaia catre Cota 1.400 a inceput de saptamani bune „invazia” ursilor gunoieri. Miercuri la pranz, pe bucata de drum de nici 10 kilometri, doua astfel de animale se infruptau nestingherite din gramada de mancare aruncata de turistii care le faceau poze. Pe drumul dintre Cota 1400 si cabana Miorita de la 2.000 de metri, mai iesise o ursoaica. O armata de turisti urcati pe o cladire in paragina se impingea sa vada grozavia. In tot acest timp, maidanezii aciuati pe langa restaurantele din zona latrau nervos pentru a-si marca teritoriul. Erau singurii care luasera atitudine fata de tupeul ursilor. La coborarea in Sinaia, am aflat ca astfel de intalniri sunt la ordinea zilei si ca nimeni nu a luat pana acum vreo masura. „Sa vedeti ce e martea, cand e zi de gunoi! Coboara ursii pana pe strazile din oras si rascolesc prin pubele. Ti-e frica si sa iesi din casa”, povesteste patronul unei pensiuni din Sinaia.

-He, he, acum cateva seri a intrat unul in restaurant-

Primarul orasului Sinaia considera ca „ursii-oraseni” nu sunt chiar o problema. „In fapt, spune primarul Vlad Oprea, situatia e greu de tinut sub control. Ei sunt foarte multi si nu le mai place mancarea pe care o gasesc in padure. S-au obisnuit sa primeasca de la turisti. He, he, he… acum cateva seri a intrat unul chiar in restaurant. In urma cu doua luni, am luat o hotarare de consiliu ca sa-i amendam pe cei care hranesc ursii sau care ii ademenesc pentru filmare si fotografiere. Cei care au abilitatea de a aplica amenzile, cuprinse intre 500 si 1.500 RON, sunt politistii, politistii comunitari si jandarmii… Noi incercam sa aplicam aceasta hotarare, dar, va dati seama, nu poti sa controlezi tot muntele. In plus, patrularea pe strazi pot s-o faca doar politistii si jandarmii.” Conform evidentelor detinute de primarul Vlad Oprea, in Sinaia sunt 57 de ursi, fondul cinegetic fiind administrat de Romsilva. Pentru ca patrupedele sa nu mai vina din padure in oras, spune Oprea, „au fost initiate programe de relocare sau indepartare in colaborare cu Romsilva, Garda de Mediu. De impuscat nu se pune problema, conform raspunsului pe care l-am primit de la Ministerul Mediului, pentru ca se afla in Parcul National Bucegi si sunt protejati. Dupa doi ani de demersuri asidue, abia am primit aviz de la Mediu pentru indepartarea a 14 ursi, desi noi am cerut pentru 27. O alta problema e ca pot fi relocati in zone salbatice doar ursii tineri, pana in doi ani si jumatate. Pentru ceilalti, solutia ar fi sa se faca special pentru ei o rezervatie, dar este foarte scump. Nu pot fi dusi nici in rezervatia de la Plaiul Foii – Zarnesti (pentru infiintarea careia Societatea Mondiala de Protectie a Animalelor, din Londra, a cheltuit 2 milioane de euro, fonduri bugetare), pentru ca acolo sunt ursi care au trait doar in captivitate, iar cei salbatici i-ar omori”. Si daca solutii clare de separare a ursilor de oameni nu par sa existe, aplicarea sanctiunilor se face de-a dreptul cu timiditate: doua avertismente si trei amenzi date de Jandarmerie si o amenda data de Politie. In total, 2.000 RON.

Viitorul are… picioare foarte scurte
Madalina Rosu, purtatorul de cuvant al Primariei Sinaia, spune ca nu exista proiecte pe termen lung pentru rezolvarea situatiei. „In primul rand ca nu este doar treaba primariei. Noi ne-am limitat ca in prima faza sa monitorizam toti ursii, am trimis aceasta monitorizare la Ministerul Mediului si am primit aviz pe fiecare urs in parte, adica 12 pentru relocare si doua pentru impuscare. Cei de la Ocolul Silvic vor monta panouri care ii avertizeaza pe turisti, iar in rest e treaba Ministerului Mediului sa se ocupe de relocare”.

-E treaba Mediului sa scape de ursii oraseni-
Nici in judetul Brasov, unde ursii-gunoieri de la Racadau sunt adevarate vedete, iar din cand in cand mai sfasie cate un om, situatia nu este mult diferita. Purtatorul de cuvant al IPJ Brasov spune ca „politia nu are nici o atributiune cand este vorba despre ursi, nici nu aplica sanctiuni, dar la nivelul primariei s-a constituit un Comandament in acest scop”. Doamna care raspunde la telefonul Comandamentului, dar nu se prezinta, e de-a dreptul intrigata: „Nu cunosc motivul, dar nu mai exista nici un Comandament in primarie, cel putin de doua saptamani. Problema a trecut in administrarea ICAS (Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice) si a AJVPS (Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi)”. a ICAS exista cel putin un om, cercetatorul stiintific Ramon Jurj, care stapaneste datele problemei. „Comandamentul a fost mai curand virtual, in sensul ca s-au reunit Primaria, Asociatia de Protectie a Mediului, un ONG care a pus la dispozitie masina de patrulare, AJVPS, Inspectoratul de Vanatoare, Politia Comunitara, Politia Nationala, Jandarmeria si Ministerul Mediului. Dar tot ce s-a stabilit a fost la nivel de discutii. Nu exista nimic scris. Iar sarcinile erau repartizate cam asa: primaria captureaza ursii si ii duce la gradina zoologica; ICAS transfera puii in Harghita, ONG -ul castreaza ursii mai mari – lucru care nu s-a intamplat niciodata; cele doua politii nu lasa oamenii sa se apropie de ursi; Garda de Mediu da amenzile, iar primaria mai avea in sarcina producerea si amplasarea panourilor care avertizau turistii sa nu se apropie de ursi si amenzile ce se pot aplica”.
In cadrul aceluiasi Comandament a fost cooptata si firma de salubritate a orasului. Rolul acesteia este ca in fiecare seara, in jurul orei 21.00, sa ridice toate gunoaiele, astfel incat ursii sa fie descurajati. „Degeaba erau golite containerele, spune Ramon Jurj. Oamenii, atat localnici, cat si turisti aduceau gunoiul dupa ce treceau masinile de salubritate. Adica de la 9 pana pe la 11 noaptea. Ursii s-au adaptat si si-au facut programul de masa dupa cel al firmei”.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *