Orasul Turceni, din judetul Gorj, pare sa fie locul preferat al investitorilor straini datorita unor deseuri care vor fi emise de Complexul Energetic ca urmare a modernizarii instalatiilor.
Una dintre cele mai mari investitii straine din judetul Gorj va fi realizata in perioada urmatoare in orasul Turceni. Rigips Romania, parte a grupului francez Saint-Gobain, intentioneaza sa investeasca peste 70 de milioane de euro intr-o noua fabrica de panouri de gips-carton, la Turceni. Compania este interesata sa colaboreze in acest proiect cu Complexul Energetic din localitate. Reprezentantii societatii au inaintat o scrisoare de intentie catre CE Turceni, oferta vizand utilizarea ca materie prima principala a ghipsului sintetic rezultat in urma procesului de desulfurare a gazelor de ardere emise de grupurile generatoare de la Turceni. Daca oferta va fi acceptata, fabrica ar urma sa fie construita in localitatea Turceni sau in zona din apropiere.
Reprezentantii Rigips Romania studiaza, in prezent, mai multe amplasamente posibile, impreuna cu autoritatile publice locale. „Vom participa la o selectie de oferte pentru achizitia de ghips sintetic, o oportunitate din care toata lumea ar avea de castigat si care, pentru noi, ar constitui si un exemplu de dezvoltare durabila”, a declarat Constantin Hariton, directorul general al Rigips Romania.
Potrivit acestuia, termocentrala ar valorifica in acest fel un deseu, iar Rigips Romania ar avea o sursa stabila si sigura de materie prima. Compania detine o fabrica de ipsos si una de placi din ghips-carton, ambele la Turda, precum si o unitate de concasare si procesare a rocii de ghips, la Cheia.
Noua fabrica de la Turceni ar urma sa aiba o capacitate aproape dubla fata de cea de la Turda. Unitatea va avea aproximativ 100 de angajati si poate deveni operationala simultan cu intrarea in functiune a instalatiilor de desulfurare, intr-o etapa ulterioara capacitatea sa de productie putand fi marita semnificativ.
Grupul francez a realizat anul trecut in Romania o cifra de afaceri de peste 183 de milioane de euro, in crestere cu 130% fata de nivelul de 80 de milioane de euro inregistrat in 2006.
Si Lafarge vrea o fabrica
Compania Lafarge vrea sa investeasca 100 de milioane de euro in construirea unei fabrici in zona orasului Turceni, care sa utilizeze ca materie prima reziduurile rezultate in urma desulfurarilor de la CE Turceni. Complexul Energetic trebuie sa realizeze in urmatorii cinci ani lucrarile de modernizare necesare pentru a respecta conditiile de mediu din Uniunea Europeana.
Producatorul de energie a inceput un program de investitii in mediu, care cuprinde si instalatii de desulfurare. La inceputul anului, grupul austriac A-Tec a anuntat ca va construi la Turceni o instalatie de desulfurare a gazelor de aproximativ 220 de milioane de euro.
Sursa: Gazeta de Sud