Iulian Popa este presedintele Social Eco Team (SET), un ONG dedicat proiectelor eco, si unul dintre coordonatorii primelor doua editii ale campaniei Let`s do it, Romania in Prahova. In interviul de mai jos, el vorbeste despre cum se manifesta spiritul eco in Romania, dar si despre legislatia in domeniul protectiei mediului.
Reporter: In ultima vreme, este la moda sa fii eco. Cat de puternic este spiritul eco in Romania?
Iulian Popa: La noi, componenta ecologica a fiecarui business este lasata undeva deoparte. Parerea mea este ca nu conteaza. Da bine ca si reclama si atat. Sa luam exemplul spalatoriilor auto, de care m-am mai ocupat. Toti au scris mare ”ecologica”. Ce inseamna ”ecologica” nimeni nu poate sa spuna. Practic, omul de rand nu alege un serviciu ecologic mai scump in defavoarea unuia neecologic, mai ieftin. Nu il intereseaxa de consecintele pe termen lung care urmeaza.
R: Nu alegem servicii eco, pe motiv ca sunt mai scumpe. Dar putem incerca sa traim eco…
I. P.: Cea mai simpla si de baza activitate eco ar fi sa colectam deseurile selectiv. Asta o poate face chiar oricine, avem si infrastructura necesara in oras, avem unde sa le ducem, nu se intampla ca acum cativa ani cand le colectam si, pana la urma, ajungeau toate in acelasi punct. Apoi, mergem pe eficienta energetica, pe economia de energie, trebuie sa avem grija sa nu facem risipa, sa nu consumam inutil.
R: Sunteti unul dintre organizatorii primelor doua editii Let`s do it, Romania, in judetul Prahova. Cat a fost de greu sa strangeti voluntari pentru o astfel de campanie?
I. P.: Curios, voluntari sunt intotdeauna. Mai greu este sa le asiguri front de lucru si toate conditiile pentru a ajunge la locul vizat. Marea mea bucurie este ca voluntari sunt. Nici nu trebuie sa strigi prea tare in randul tinerilor, ca imediat au venit. Cred ca ori le place, ori noua generatie este altfel educata, ori le trebuie diplomele pentru diverse aplicatii viitoare.
R: Cum ii convingeti sa fie voluntari?
I. P.: Eu caut sa ii atrag spunandu-le ca este un foarte bun motiv de a iesi din casa, de a face si altceva. Totodata, participarea la diversele activitati de voluntariat te poate scoate in evidenta in grupul tau. De exemplu, poti sa arati ca esti un foarte bun organizator sau un foarte bun comunicator. Poti, de altfel, sa si scrii aceste lucruri in CV-ul tau, iar la prima aplicatie pentru un loc de munca voluntariatul chiar conteaza pentru ca nu ai experienta in domeniul tau.
R: Cum apreciati rezultatele campaniilor Let`s do it, Romania? Sunt ele de impact, de durata?
I. P.: Sunt rezultate de impact la momentul respectiv. Intr-adevar, unde s-a actionat chiar se cunoaste ca s-a facut curat. Noi centralizam si cantitatea de gunoi stransa si raportata de cei de la rampele ecologice si este impresionant sa stii ca intr-o zi s-au strans 300 de tone de gunoi. Problema este ca nu au impact pe partea de educatie. Nu constat ca nu se mai face gunoi la fel ca inainte. De aceea, in paralel mai facem si actiuni de constientizare, in principal in scoli, unde prezentam elevilor si avantajele de care ar trebui sa beneficiem.
R: De ce credeti ca nu exista acest impact pe partea de educatie?
I. P.: Dau vina pe mostenirea pe care am avut-o. Generatia mea, de exemplu, era dusa cu forta la astfel de actiuni si nu stiam cum sa chiulim mai repede. Ne-au ramas undeva ca o chestie fortata pe care nu o faci cu placere sau nu o faci deloc, gasindu-ti tot felul de scuze. Cei tineri incep sa participe la astfel de actiuni si cred ca participand la ele vor prelungi durata actiunii lor mentinand curatenia. Public nostru tinta sunt tinerii.
R: Ce ati schimba in legislatia romaneasca dedicata protectiei mediului?
I. P.: As pune pedepse un pic mai dure pentru cei care nu respecta partea de protectie a mediului, mai ales marile companii, pana la omul de rand, si as face tot posibilul sa se si aplice aceste legi. Din pacate, nu sunt aplicate nici cele pe care le avem.
R: Cum vede ecologistul Iulian Popa Romania?
I. P.: Mai murdar decat in Romania am vazut doar in Africa. Deci nu suntem pe ultimul loc, asta este sigur. Degeaba facem curat, daca nu pastram. Degeaba facem actiuni punctual care au rezultate fixe daca in constiinta oamenilor nu au ramas. Trebuie explicate un pic mai bine avantajele de a trai intr-un mediu eco.
R: Un sfat pentru cititori.
I. P.: Cititorii sa participe la actiunilor de voluntariat, indiferent care sunt ele pentru ca le vor aduce mari satisfactii. Isi vor da seama de avantajele muncii voluntare care de multe ori iti aduce bucurii mai mari chiar decat munca platita.