Busteni marcati cu dispozitive false, drumuri amenajate pentru hoti, sute de arbori taiati ilegal de acestia, in cardasie cu padurarii. Sunt cateva din constatarile inspectorilor Romsilva in timpul unui control intins pe mai bine de sase luni la Ocolul Silvic Sudrigiu din Parcul Natural Apuseni, paguba constatata fiind de peste 1,5 milioane lei.
Urmarea? Zece angajati ai Ocolului au fost propusi spre sanctionare si urmeaza sa fie dati pe mana procurorilor. Seful Ocolului, Ioan Miclo, sotul unei judecatoare de la Beius, n-a mai asteptat sa fie dat afara: si-a inaintat deja demisia.
Unu plus unu
Pana sa inceapa controlul la Ocolul Silvic Sudrigiu, Administratia Parcului Natural Apuseni a facut zeci de sesizari cu privire la defrisarile ilegale din Valea Aleului si de pe platoul Padis. „Am tot atentionat Directia Silvica si Ocolul Sudrigiu. Ultima data in primavara trecuta, cand rangerii au descoperit sute de cioate ale unor arbori taiati ilegal pe Valea Aleului, intr-o zona unde personalul silvic nu prea ajungea in controale deoarece accesul e foarte dificil”, a declarat BIHOREANULUI Alin Mos, directorul Parcului.
Autorii? Ancheta politistilor a stabilit ca vina apartinea angajatilor Vladiana SRL si Volcom SRL, firme patronate de un afacerist din Buntesti, Gheorghe Turle. Pe langa fiecare fag, frasin si mesteacan marcat pentru taiere, oamenii acestuia au doborat inca doi sau trei nemarcati. In total circa 300 metri cubi, un mizilic pe langa ce aveau sa descopere ulterior inspectorii Romsilva…
Taie tot
06_adrian_florescu_bihoreanul.jpgIncepand din luna mai, inspectorii Regiei Nationale a Padurilor si din Directiile Silvice Bihor si Arad, condusi de seful Directiei Silvice Bihor, Adrian Florescu (foto) si de directorul tehnic Ionel Popa, au batut la pas 15 cantoane din cele 29 ale Ocolului Sudrigiu. Inspectorii au gasit sute de hectare de padure defrisate ilegal, sub acoperirea unor lucrari de „igienizare”. Pe langa arborii bolnavi, silvicultorii marcasera si exemplare sanatoase, masluind totodata si actele, unde consemnasera diametre mai subtiri pentru bustenii taiati, pentru ca apoi sa-i poata vinde la preturi subevaluate.
Subevaluarea s-a dovedit a fi o practica generala in Ocolul Sudrigiu, la fel ca marcarea unui numar mai mare de copaci decat era prevazut in documentele de punere in valoare, acte in baza carora firmele de profil pot sa taie arbori in padure. Un caz reprezentativ a fost descoperit in cantonul Galbena, unde silvicultorii au marcat „in plus”, pe langa cei care puteau fi taiati legal, brazi valorosi, cu varste intre 80 si 100 de ani, ideali ca materie prima pentru cherestea.
„In urma taierilor ilegale efectuate pe aceste suprafete, care au vizat in special arborii de mari dimensiuni, au fost reduse semnificativ atat proportia rasinoaselor, cat si consistenta arborilor”, se arata in raportul de control. Iar ca sa nu fie identificati „vinovatii”, tapinarii au deteriorat indicativele marcilor cu care fusesera insemnate cioatele.
Au facut drum pentru hoti
Tot in Ocolul Sudrigiu inspectorii au descoperit sute de cioate insemnate cu ciocane de marcat false, iar in zonele unde s-au facut defrisari ilegale erau amenajate chiar si drumuri pentru utilajele lemnarilor. „S-a constatat existenta unor drumuri amenajate pe distante de aproximativ 600 de metri, pentru scoaterea la sosea a materialului lemnos. Drumurile au fost executate prin sapaturi in versant si nivelarea cailor, fara aprobarile necesare”, se arata in raportul de control.
La sediul Ocolului nu exista niciun registru de evidenta pentru gestionarea masei lemnoase din suprafetele exploatate in regie proprie (de catre Romsilva) sau prin prestari servicii (de catre firme private). In schimb, au fost gasite autorizatii de exploatare emise pentru parcele unde nu erau permise taieri, procese-verbale de inventariere semnate de padurari fara verificari in teren, dar si contracte de vanzare-cumparare incheiate cu firme ale caror patroni au taiat lemnele si au plecat fara sa mai plateasca, declarandu-si in final insolventa si transferandu-si activitatea pe alte societati.
Penalii!
Cand s-a tras linie, paguba a totalizat peste 1,5 milioane lei. Cea mai mare parte, de aproximativ 1,1 milioane lei, a fost produsa in cantonul 2 Aleu, coordonat de padurarul Augustin Tomuta, fost consilier local in comuna Pietroasa. Pe langa acesta sunt chemati sa raspunda inca alti opt silvicultori, plus seful Ocolului, Dorin Miclo, nimeni altul decat sotul judecatoarei Ioana Miclo de la Judecatoria Beius. Acesta din urma si-a si depus demisia in timpul verificarilor.
Pentru trei dintre padurari, Cristian Virciu (reponsabil peste cantonul 5 Pietroasa), Augustin Tomuta (de la cantonul 2 Aleu) si Marin Pantea (seful Cantonului 8 Vartop), inspectorii au cerut Directiei Silvice Oradea desfacerea contractului de munca pe motive disciplinare.
Controlul continua
Totodata, dupa cum declara seful Directiei Silvice Bihor, Adrian Florescu, comisia de control a cerut ca vinovatii pentru defrisarile ilegale comise in Ocolul Sudrigiu sa fie pusi la plata si dati pe mana procurorilor.
„Acum se face un control si in contabilitatea Ocolului, precum si o expertiza extrajudiciara pentru consemnarea probelor prelevate in teren si pentru stabilirea exacta a pagubelor. Totodata, s-a dispus si sesizarea Parchetului de pe langa Judecatoria Beius, cu nominalizarea persoanelor implicate in abuzurile constatate si solicitarea de sechestre asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului”, a explicat Florescu.
Atata doar ca, dupa cum rezulta din notele explicative date de padurari, niciunul nu se considera vinovat. La asemenea dezastru, era de asteptat…
06_padure_bihoreanul.jpgPaguba provocata prin defrisarile ilegale descoperite de inspectorii Romsilva in Ocolul Silvic Sudrigiu este un mizilic fata de jaful descoperit in vara trecuta in Ocolul Dobresti. Un control de fond al inspectorilor RNP a scos atunci la iveala o paguba de peste 6 milioane de lei, hotii retezand inclusiv trei rezervatii pretioase de goruni seculari, pastrati pentru reproductie. In urma verificarilor, echipa de control a propus sanctionarea a 16 persoane si sesizarea procurorilor, cazul fiind in prezent in ancheta DNA Oradea.
„Toate deciziile de sanctionare a padurarilor au fost contestate in instanta. Nimeni nu si-a asumat vina pentru ce s-a intamplat”, spune seful Directiei Silvice, Adrian Florescu. Potrivit acestuia, in primavara, o comisie formata din silvicultori si reprezentanti ai Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice va elabora un plan pentru refacerea padurii, cu masuri pe termen scurt si mediu. „S-a defrisat tot ce a fost bun. Acum e mai mult tufaris decat padure. Va dura 100 ani sa se regenereze”, spune Florescu.