Un loc de joaca din cartierul craiovean George Enescu este pe punctul de a cadea prada gunoaielor care nu mai au loc in tomberoanele din apropiere.
Craiovenii nepasatori contribuie vartos la intinderea infectiei, aruncand pe jos orice, de la moloz la tescovina.
Craiova a ramas mult in urma altor orase in privinta amenajarii locurilor de joaca, mai ales din pricina ca terenurile dintre blocuri au fost retrocedate inainte de a fi declarate de utilitate publica. Din lipsa de spatiu, municipalitatea asociaza pe alocuri rampele de gunoi cu locurile de joaca, ambele considerate indispensabile comunitatilor din zonele pe care le deservesc. Un caz elocvent a fost semnalat la inceputul anului trecut, in cadrul proiectului GdS „Fii vocea cartierului tau!”, in vecinatatea blocului nr. 14 din George Enescu. Situatia sesizata de locatari si de presa nu numai ca nu s-a schimbat, dar s-a si inrautatit. Rampa nu a fost mutata, pentru ca nu e loc, jucariile au ramas alaturi, pentru ca nu e spatiu, dupa cum au declarat autoritatile in 2007. In plus, au aparut deseuri si in afara perimetrului special amenajat. Copiii se zbenguie respirand mirosurile intepatoare ale reziduurilor putrezite. „Fiul meu vine mai rar, fiindca l-am sfatuit sa nu se mai joace aici. Seara trecuta a venit acasa plin de drojdie sau tescovina, cum ii spune. Cred ca au facut vin sau tuica si au aruncat resturile pe langa rampa, nici macar in tomberoane”, a spus profesoara Iulia Anghel.
Craiovenii, partasi
Reprezentantii municipalitatii sustin ca locatarii sunt principalii vinovati, fiindca ei aduc gunoiul langa rampa si nici nu respecta prevederile legale referitoare la regimul deseurilor. Potrivit primariei, inspectorii publici fac mereu controale, pentru a-i surprinde pe locatarii care arunca gunoiul in afara rampei si care aduc in strada deseuri care trebuie depozitate in regim special, cum ar fi cele provenite din constructii.
„Inspectorii se deplaseaza periodic in zonele in care sunt amplasate rampele, pentru a-i depista pe cei care incalca legea si nu respecta regimul deseurilor. De la inceputul anului au fost aplicate 72 de sanctiuni.
La blocul nr. 14 vor fi facute controale in aceasta perioada”, a spus Carme Licu, purtatoarea de cuvant a Primariei Craiova. Un locatar surprins in flagrant poate primi si 2.000 de lei amenda pentru nerespectarea regulamentului de salubritate, a mai aratat Carmen Licu.
Primaria, raspunzatoare
Pe langa diversele gunoaie provenite din distileriile improvizate, langa locul de joaca din cartierul George Enescu au aparut de curand si deseuri din constructii. Acestea sunt ridicate separat fata de gunoiul din rampa si sunt facturate asociatiei de proprietari. Fiindca se afla pe domeniul public, primaria este pasibila de sanctiuni din partea Garzii de Mediu.
„De aceste deseuri raspunde administratorul domeniului public, in acest caz Primaria Craiova. In momentul in care comisarul de mediu constata existenta molozului pe domeniul public, primaria este pasibila de sanctiuni”, a declarat comisarul Garzii de Mediu Dolj, Manu Costache. El a spus ca vor fi declansate verificari in zonele in care au fost sesizate nereguli in domeniul protectiei mediului, cum este si cazul blocului nr. 14.
Sursa: Gazeta de Sud