La primaria Timisoara – Minciuni savant alcatuite si copaci omorati

Un pariu pe care sunt mici sanse sa il pierdem ar fi in legatura cu disponibilitatea, legitimitatea si incurajarea presei timisorene de a prezenta neregulile care tin de activitatea Directiei de Mediu din cadrul Primariei Timisoara.
copaci omorati
Mor copaci, problema e cand mor nejustificat, sunt plantati altii aiurea, spatiul verde e un gumilastic de care tragi cand ai chef si interes, iar atunci cand aceste nereguli se sesizeaza in presa, un singur lucru este, deocamdata, asteptat a se intampla : dezinteresul celor de deasupra acestei directii de mediu de a vedea ce se intampla aici.

Decimare

In 27 octombrie incep sa cada tei pe strada Avram Imbroane din Timisoara (fosta Alee C.F.R.), in imediata apropiere a redactiei noastre. Nu cad de la mama lor, ci pentru ca salariatii Drufec Cons C.F. S.R.L. baga drujba in ei. Aceasta este una dintre cele doua firme care asigura, la ordinul si sub privegherea slujbasilor de la mediu din Primaria Timisoara, lucrarile de amenajare pe tot ce inseamna spatiu verde in oras. Intrebati fiind ce le-a casunat pe respectivii tei, angajatii spun ceva despre largirea drumului.

In ziua urmatoare, aliniamentul de tei de pe strada Avram Imbroane este decimat aproape in intregime, exceptie facand doi tei aflati in apropierea Garii de Est. Incercam sa aflam ce se intampla. De la Drufec nu prindem pe nimeni, directorul Directiei de Mediu din Primarie, condusa de inginerul Vasile Ciupa, nu raspunde, viceprimarul Adrian Orza, care supervizeaza aceasta Directie, are telefonul inchis. Apelam la Biroul de Presa pentru a transmite primarului si viceprimarului informatii in legatura cu „masacrul” de pe Imbroane. Aflam ca se intra intr-o sedinta operativa la care participa si Vasile Ciupa. Urmeaza a fi discutata si situatia teilor „de langa gara mica”.

Aflam ca, in timpul discutiilor, cel care are in mana soarta copacilor din oras pretexteaza ca nici nu este vorba despre tei, ci despre… Sophora japonica. Probabil in acest moment multi dintre cei prezenti se intreaba daca este vorba despre o boala contagioasa si daca poate fi eradicata cat mai curand. Ceea ce „omul cu drujba” poate sa rezolve rapid. Dar deocamdata discutia se poarta la nivel de „linistire a spiritelor” – cum ca nu sunt tei, ci… chestia aia complicata de mai sus. Si ca nici nu sunt multi, ci doar vreo 6 – 7 – 8. Si ca sunt bolnavi, saracii, pot cadea pe oameni. Iar cei de fata iau drept bune toate aceste lucruri.

In fond este vorba de tei – tilia, in caz ca domnul Ciupa nu poate identifica genul decat in latina. Tei care sunt mult mai multi decat opt si despre care am vrea sa aflam de ce au fost taiati.

Text oficial

Nu reusim sa obtinem informatii de la viceprimar nici dupa incheierea sedintei operative, in schimb primim replica din partea purtatorului de cuvant al Primariei, Flavius Boncea : „Reprezentantii Directiei de Mediu din cadrul Primariei Municipiului Timisoara au fost la fata locului impreuna cu reprezentantii Agentiei de Protectie a Mediului. In urma mai multor sesizari primite, inclusiv a faptului ca de curand un copac s-a prabusit in zona, in urma verificarilor comune a rezultat ca mai multi arbori sunt bolnavi, pastrarea acestora reprezentand un real pericol, deoarece riscau sa se prabuseasca in orice moment. Acestia sunt copacii care se taie acum, in locul lor urmand sa fie plantati altii. Ei sunt sapte, maximum opt exemplare”.

In momentul in care primim aceasta declaratie, numarul teilor taiati este, in mod cert, mai mare de 20. Ulterior aflam de la adjunctul Drufec-ului ca sunt 33. Daca cei de la Primarie doresc sa se opreasca la minciunile venite din partea Directiei de Mediu, e problema lor. Dar se aduna tot mai mult, ceea ce ar trebui sa ingrijoreze. Drept e, copacii nu voteaza, si totusi, in spatele lor sunt oameni, care nu intotdeauna aleg sa ramana nepasatori.

Mediul ne sparge banii

Amintim unele probleme (acestea ajunse si in instanta) generate de Directia de Mediu. Acum doi ani, in urma unor lucrari comandate de Directie se primesc doua amenzi din partea Garzii de Mediu Timis. Era vorba tot de niste tei taiati, in zona „Bega mica”. Primaria contesta amenzile la Judecatorie. Prima pronuntare e in favoarea deciziei Garzii de Mediu, ca a formulat bine amenzile. Primaria vireaza spre Garda 150 de milioane de lei. Dupa un an, nu dupa 48 de ore… Dar Primaria face si recurs si, in acelasi timp, face plangere penala impotriva a doi comisari de la Garda. Nu se ajunge la procese, dar cel initial continua la instanta superioara. Ultimul termen a avut loc chiar in 29 octombrie, dar sentinta urmeaza a fi comunicata in cateva zile.

Noutati in ecuatie

Cum Directia de Mediu a declarat, prin purtatorul de cuvant al Primariei, ca nu este vorba de lucrari de largire a drumului sau de alte amenajari, ci doar de taierea unor copaci bolnavi, in mod normal nu ar trebui sa existe un aviz de la Agentia pentru Protectia Mediului din Timis. Dorim sa aflam cu cine au iesit inspectorii de la primarie atunci cand au constatat boala teilor. Inca nu am primit raspuns de la Agentie.

Neoficial, obtinem o informatie care poate fi cheia intregului mister. La Agentie este intregistrata, totusi, o solicitare de aviz pentru strada Imbroane, venita din partea… R.A.T.T.: „Modernizarea tramei stradale”. Aceasta este o lucrare care are nevoie de aviz. Si, intr-adevar, pe partea din apropierea liniilor, exista si exemplare de Sophora japonica, cele invocate de Vasile Ciupa. Sa fi dorit cineva sa netezeasca drumul celor de la R.A.T.T. de a obtine avizul de la Mediu, omorand preventiv toti copacii care ar fi putut constitui o problema?

„Vom controla”

Tot preventiv, solicitam si noi informatii de la Garda de Mediu, despre Timisoara poluata si murdara, in care, in loc sa ajuti, tai copaci si distrugi spatiul verde. Doamna Daniela Minca, comisar regional, spune ca, in momentul de fata, in Timisoara exista circa doi metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor. „Pana in 2010 trebuie sa ajungem la 20 mp si pana in 2012, la 26 mp. Ar trebui sa nu se mai desfiinteze niciun metru de spatiu verde. Daca drumurile se maresc, nu ne putem opune. Dar ar trebui sa incercam sa nu taiem copaci, ci sa facem parcari intre ei”. Intrebata daca, in momentul in care Agentia de Mediu va da un raspuns solicitarii R.A.T.T. in legatura cu strada Avram Imbroane, vor putea controla tot ce s-a intamplat aici, cu teii taiati „ca sunt bolnavi” si cu restul neregulilor, doamna Minca ne-a oferit un raspuns pozitiv.

Autor: Ramona Balutescu 

Sursa: Timpolis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *