Lacrimile contin propriul antibiotic natural

Lacrimile contin propriul antibiotic natural

Lacrimi de bucurie, lacrimi de suparare sau lacrimi de… crocodil. Cand vorbim despre lacrimi, suntem tentati sa ne gandim in primul rand ca ele exprima sau tradeaza emotiile noastre. Dar trebuie sa stim ca, dincolo de semnificatia lor, lacrimile joaca un rol primordial pentru sanatatea ochilor.

Lacrimile sunt produse de glandele lacrimale situate sub pleoape. In mod normal, ele au rolul de a lubrifia si curata globul ocular. Insa sub influenta unor factori precum emotii puternice, prezenta unui corp strain in ochi, curenti de aer, vant sau frig, substante iritante, secretia lacrimala creste si astfel apar lacrimile care curg pe obraz.

Lacrimile nu contin doar apa sarata, ci si substante protectoare pentru ochi. Aceasta secretie salina curata si protejeaza ochiul, permitand evacuarea unui eventual corp strain. Fiecare dintre noi experimenteaza zilnic acest proces prin care ochiul se curata singur de praf, substante poluante etc.

Una dintre cele mai importante substante protectoare aflata in compozitia lacrimilor este o enzima numita lizozim. Supranumita si „antibioticul organismului”, aceasta enzima are proprietati bactericide, cu rol important in imunitatea mucoaselor, fiind continuta in secretiile organismului (lacrimi, saliva, mucus).

De ce apare sindromul de ochi uscat cand stam prea mult la calculator
Lacrimile au de asemenea un rol important in asigurarea confortului vizual. Ele permit lubrifierea permanenta a suprafetei ochiului. Astfel, un film lacrimal se interpune intre pleoapa si ochi, garantand buna functionare a vederii. Senzatia de disconfort sau de ochi uscat, cum o numesc medicii, pe care multi dintre noi o resimt cand stau prea mult in fata calculatorului rezulta din scaderea secretiei de lacrimi. Acest disconfort se traduce prin senzatie de intepatura, arsura la nivelul ochiului, mancarimi, prezenta unor secretii sub forma de mucus in jurul ochilor, intoleranta la lumina s.a.

Cantitatea insuficienta de lacrimi provoaca nu numai jena oculara si sindrom de ochi uscat, ci pe termen lung poate conduce la inflamarea corneei sau conjunctivita cronica.

Cauzele care duc la scaderea secretiei lacrimale sunt: suprasolicitarea oculara provocata de munca de birou, expunerea la fum de tigara sau alte substante nocive, vantul, incaperile supraincalzite.

Secretia de lacrimi se reduce odata cu inaintarea in varsta sau poate fi asociata cu unele boli (artrita) ori medicamente (diuretice, betablocante, antihistaminice, somnifere, antiacneice, analgezice.

Un consult oftalmologic este indicat pentru stabilirea cauzelor uscaciunii oculare si a tratamentului, care de obicei consta in administrarea de coliruri cunoscute ca lacrimi artificiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *