Laptele bio ne fereste de boli

Nutritionistii sustin ca un pahar de lapte pe zi asigura necesarul de vitamine

Bogat in vitamine si proteine, laptele ecologic e cautat din ce in ce mai mult in tarile occidentale. In Romania, lipseste de pe piata din motive de pret.

Nutritionistii spun ca laptele produs in conditii ecologice contine niveluri mai mari de nutrienti si vitamine fata de cel nonorganic. E foarte bogat in acizii grasi esentiali omega 3 si vitamina E. „Beneficiile laptelui bio pot fi explicate prin modul in care sunt hranite animalele.

Acestea au o dieta naturala intr-o masura mai mare, fiind hranite cu iarba proaspata sau furaje”, arata Valeriu Steriu, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui. Ecologistii spun ca producerea laptelui organic e benefica pentru mediu. Pentru a hrani animalele, fermierii eco nu folosesc pesticidele si erbicidele care raman in aer, sol si apa mult timp dupa ce sunt folosite.

Pentru a fi certificate pentru productia de lapte organic, animalele trebuie sa fie hranite cu cel putin 80% nutreturi organice pe o perioada de minimum 9 luni inaintea certificarii, apoi pentru inca 3 luni cu 100% nutreturi organice.

75% mai mult betaca-roten

Cunoscut si sub denumirea de lapte bio, acest tip de aliment aduce mai multe beneficii pentru organism decat cel procesat, arata studiile cercetatorilor englezi de la Universitatea Glasgow.
Laptele organic contine cu 75% mai mult betacaroten, care se transforma in vitamina A in organism.
De asemenea, contine de trei ori mai multi antioxidanti precum luteina. Studiul concluzioneaza ca un pahar de lapte pe zi acopera 17,5% din necesarul zilnic de vitamina E al femeilor si 14% din necesarul pentru barbati.

Acizii grasi protejeaza inima

Tot in Marea Britanie, dar la Liverpool, cercetatorii au facut un experiment prin care au vrut sa arate diferentele dintre produsul obisnuit si cel ecologic. Ei au colectat lapte din 17 ferme organice si 19 care produc lapte nonorganic, din nord-vestul Angliei si Tara Galilor.

Ciclul de productie a fost urmarit timp de 12 luni, iar concluzia la care au ajuns cercetatorii a fost ca cel organic are un continut de acizi grasi de tip omega 3 cu 68% mai mare fata de cel nonorganic.

Laptele organic prezinta si un raport redus intre acizii grasi omega 6 si cei omega 3. O valoare mai scazuta a lui omega 6 duce la scaderea aparitiei bolilor de inima.

Motive pentru a bea lapte organic

Laptele organic e produs fara antibiotice. Antibioticele sunt folosite peste tot acum. Laptele organic provine de la vaci care nu au fost tratate cu antibiotice, deci laptele lor nu contribuie la cresterea rezistentei bacteriene.
Laptele bio nu contine pesticide. Animalele sunt hranite cu iarba proaspata.
E o sursa importanta de acid linoleic , care previne bolile de inima si diabetul.
E bogat in calciu. Un pahar de lapte contine aproximativ 300 mg de calciu.


In Romania e rar si scump

Micii producatori de lactate bio romani incearca sa-si faca loc pe piata si isi vand marfa in zonele din jurul fermelor.

„Din 2000 producem lapte, branza-crema, feta, cascaval si smantana ecologice. Am inceput cu doua vaci si acum avem opt”, explica Wilhelm Schuster din zona Sibiului. „Obtinem 5.000 litri de lapte pe an, iar produsele ni le vindem numai la Sibiu. Pretul este cu 20% mai mare decat al produselor conventionale”, mai spune el.”Potentialul fermierilor romani e foarte mare si probabil exista cateva sute de mii de fermieri care produc lapte bio si nici nu stiu”, ne-a declarat Valeriu Steriu, presedintele Asociatiei Patronale Romane a Laptelui. „Pe piata romaneasca, produsele ecologice sunt cu 20-50% mai scumpe decat cele obisnuite si, de aceea, e greu de gasit o piata interna de desfacere”.

In magazine, laptele bio lipseste

Marile magazine au opinii diferite. „Comercializam doar svaiter si unt produse in Romania, de firma LaDorna”, confirma magazinele Billa. La alte supermarketuri, raspunsul a fost vag: „Nu stim”, „N-am auzit”. Ne lamureste tot Valeriu Steriu: „Laptele bio are o valabilitate de doar cinci-zece zile, astfel ca producatorii nu se aventureaza sa-l vanda ca atare pe piata.

Pentru comparatie, in Germania piata laptelui bio insumeaza un miliard de euro pe an, iar in Marea Britanie reprezinta 40% din totalul ofertei”. Solutiile pentru romani sunt doua: ori si-l aduc singuri de la fermele acreditate, din zona unde locuiesc, ori cumpara din Ungaria sau din Occident, din orice supermarket.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *