Lege severa, proprietari de paduri amendati

Livia Botici

Pentru ca iarna se apropie cu pasi repezi, hunedorenii de la sate s-au pus pe treaba si au inceput sa-si adune lemne, pentru a putea trece cu bine peste anotimpul geros. Odata cu ei, si oamenii legii au demarat actiuni, pentru ca persoanele care comit delicte silvice sa fie prinse si sanctionate.

Si amendati, si fara materiale

Politistii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice au desfasurat o actiune, in urma careia au confiscat 13 metri cubi de material lemnos si au aplicat patru sanctiuni contraventionale. Oamenii legii au amendat trei hunedoreni, care isi transportau, cu masina personala, niste busteni luati din padure. Barbatii si-au procurat lemnele din padurile personale, dar pentru ca legea este extrem de drastica si, am putea spune, chiar prost gandita, proprietarii au fost amendati si s-au ales si cu materialele confiscate. „Deoarece hunedorenii nu au putut prezenta nici un fel de acte de provenienta ale materialului lemnos, politistii au respectat legea, adica au aplicat sanctiuni contraventionale, in cuantum de 2.000 lei, fiecare, si au confiscat toate lemnele”, a declarat Bogdan Nitu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Hunedoara. Cea de-a patra amenda a fost primita de administratorul unei societati comerciale din comuna Certeju de Sus, care nu a respectat modul de completare si eliberare a actelor pentru materialul lemnos detinut. Barbatul a fost sanctionat cu o amenda in valoare de 1.000 lei.

Trebuie respectate anumite conditii

Pentru ca un proprietar de padure sa-si poata taia lemne pentru foc de pe parcela sa, trebuie sa respecte anumite reguli. Spre exemplu, o persoana care are 30 de ari de padure nu poate sa taie nici un copac, decat daca se asociaza cu altcineva si sa aiba impreuna o suprafata care sa depaseasca 100 de hectare. Urmatorul demers pe care trebuie sa-l aiba in vedere proprietarul de padure, pentru a-si taia propriii copaci, este acela de a-si face un amplasament si de a semna un contract cu Ocolul Silvic, pentru ca padurarii sa-i pazeasca padurea, bineinteles, contra unei sume de bani. Apoi, trebuie sa faca o cerere, pentru ca o persoana autorizata sa vina sa marcheze arborii care urmeaza a fi taiati, care trebuie si platita, tot din banul omului. Daca toate aceste conditii nu sunt indeplinite, omul risca sa fie sanctionat de politie, in cazul in care este prins cu lemnele taiate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *