Senatorii au dat liber la hacuit padurile Romaniei

Monitorizeaza p?durile Clujului prin satelit
Senatorii au dat liber la hacuit padurile Romaniei
Senatorii au dat liber la hacuit padurile Romaniei

Silvicultorii din toate partidele politice romanesti care s-au pricopsit cu mandate de senatori si deputati si-au dat mana pe sub masa in 2011 pentru a schimba Codul Silvic, dupa bunul plac. Propunerea legislativa “Lege pentru modificarea si completarea legii nr. 46 din 2008 ­ Codul Silvic” a fost initiata de 13 parlamentari din UDMR, PD-L, PNL, PSD si un independent. Intr-un final, Senatul Romaniei a adoptat tacit Codul Silvic, pe motiv ca senatorii nu si-au facut timp sa dezbata in plen proiectul de lege. De aici, Codul Silvic a luat calea Camerei Deputatilor, unde urmeaza sa fie votat de deputati. Insa, organizatiile de mediu sustin ca daca Codul Silvic va fi votat in forma actuala, acesta condamna padurile Romaniei la disparitie. Magor Csibi de la WWF Romania a declarat pentru Jurnalul National: “In noul Cod Silvic se propune taierea padurilor in avans, fara a se mai tine cont de amenajamentele silvice care se fac pentru o perioada de zece ani”. Practic se va taia atat cat poate inghiti piata.

Tupeu de padurar

De ce vor initiatorii noului Cod Silvic sa se taie padurea in functie de interesele economice si nu in functie de rolul de protectie si social al acesteia? Raspunsul l-am gasit in expunerea de motive a acestora, in care-i plang de mila codrului romanesc. “Saracirea in continuare a ecosistemului va include dezechilibre ecologice grave. O Romanie despadurita va fi o tara cu mult mai urata si mai vulnerabila. De aceea conservarea si gestionarea durabila a padurilor si vegetatiei forestiere, indiferent de regimul de proprietate, trebuie sa reprezinte cel mai important obiectiv.” In schimb, Coalitia de Mediu si WWF Romania sustin ca prin modificarile aduse articolului 59 sunt incalcate flagrant principiile unei gospodariri durabile a padurilor, pe care tara noastra si le-a insusit pana acum. Se va fi permite, astfel, exploatarea posibilitatii de produse lemnoase aferenta celor 10 ani de aplicare a prevederilor amenajamentului in 9, 5 sau chiar intr-un singur an (singurul factor limitativ fiind posibilitatea absorbtiei pe piata a masei lemnoase). In acest mod se da, practic, unda verde pentru epuizarea padurilor Romaniei, pentru a raspunde cererii tot mai mari de masa lemnoasa; vom asista, astfel, la abdicarea de la “principiul solidaritatii intre generatii”.

Un alt aspect semnalat de organizatiile de mediu, se refera la modificarile aduse Art. 7 alin. (4) sau Art. 47 alin. (3) prin care se creeaza posibilitatea scoaterii de suprafete din fond forestier intr-un cadru necontrolat, ceea ce incalca principiile care stau la baza gestionarii durabile a padurilor.

Initiatorii

Cei 13 parlamentari care sustineau cu inversunare modificarea Codului Silvic in functie de interesul agentilor economici fac sau faceau parte din Comisia pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice. Totodata, majoritatea initiatorilor de profesie silvicultori provin din judetele afectate grav de taierile ilegale de padure.
Din partea PDL, proiectul a fost initiat de deputatii: Constantin Chirila, Stelian Fuia, Tinel Gheorghe, Mircia Giurgiu, Corneliu Olar si Toader Stroian. De la PSD initiator a fost Ion Dumitru. Vasile Stefan Beres de la UDMR, Pavel Horj de la PNL. Proiectul a mai fost sustinut de Ioan Munteanu, deputat fara partid, independentul Ion Tabugan si senatorul Ovidius Marcutian. Sa-i luam pe rand. Ion Tabugan a intrat in Parlament ca penelist, apoi a devenit independent. Intr-un final a ajuns la UNPR. Este membru al Societatii Progresul Silvic Banat-Crisana, a fost decorat cu “Meritul Agricol” in grad de Cavaler si a fost sef al Directiei Silvice Resita intre 2005 si 2008, cand a devenit parlamentar. Sotia sa a fost contabil-sef la Ocolul Silvic Baile Herculane, iar acum este actionar la Di Danari SRL. Pavel Horj a venit din Borsa, Maramures. Penelist, jurist si doctor in silvicultura, a fost seful Directiei Silvice Baia Mare pana in 2008, dupa care s-a pricopsit deputat, ca si colegul Tabugan. La alegerile parlamentare de anul trecut nu s-a mai calificat pentru un loc in Parlament. In schimb, a vrut sa prinda un loc de secretar de stat la Mediu, dar se pare ca se va reintoarce la Directia Silvica. Un alt traseist politic a fost suceveanul Gheorghe Coroama care a schimbat intr-un mandat trei partide.
Stelian Fuia a fost membru marcant al PDL pe vremea cand era deputat. A demisionat din ograda portocalie pentru a lansa o platforma “agrariana”. Nu a mai intrat in Parlament. Nici fostul sau coleg de partid Corneliu Olar nu a mai gasit usa deschisa la Camera.

Scrisoare deschisa

Coalitia de Mediu impreuna cu WWF Romania au trimis o scrisoare deschisa primului-ministru al Romaniei, ministrului Mediului si Padurilor, presedintelui Camerei Deputatilor si liderilor grupurilor parlamentare, in care atrage atentia ca noul Cod Silvic aduce modificari care vor crea cadrul legal pentru degradarea padurilor Romaniei si exploatarea lor din considerente strict economice, ignorandu-se atat rolul de protectie al acestora, cat si cel social. “In conditiile actuale, cand Romania a pierdut o mare parte din capacitatea de procesare superioara a materialului lemnos, firmele straine care asigura doar o prelucrare bruta a acestuia si priveaza economia locala de beneficiile valorii adaugate, exercita o presiune majora pentru cresterea volumelor de lemn recoltate in tara noastra”, se mentioneaza in scrisoarea deschisa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *