Liber la impuscat in ariile protejate

Intermediarii care aduc straini la vanatoare fac averi fortand legea
liber la impuscat
Zeci de animale din zone protejate au fost trecute pe lista care cuprinde derogari de la restrictiile de vanatoare.

Lista cu derogari, stabilita prin ordin al Ministerului Mediului, a fost publicata in Monitorul Oficial din 17 septembrie si numara 73 de animale salbatice ce vor putea fi vanate in judetul Mures. Este vorba de 33 de ursi, 25 de lupi, noua rasi si 26 de pisici salbatice.

Interese meschine

Un specialist in domeniu, care a dorit sa ramana anonim, a dezvaluit ca aprobarile sunt date pentru zone in care nu sunt semnalate pagube materiale provocate de animale si, chiar mai mult, in arii protejate. Astfel, sase din cele sapte asociatii de vanatoare din Mures care au primit derogare sunt situate in zona vailor Muresului si Gurghiului, incluse in reteaua de situri protejate „Natura 2000”.

Potrivit sursei citate, presiunea pentru stabilirea unui numar cat mai mare de exemplare ce se poate vana a fost facuta de persoane implicate in vanatoare, care obtin profituri fabuloase de pe urma acesteia. Este vorba despre intermediarii care aduc vanatori straini in Romania.

„Cred ca, daca ordinul ministerului a fost dat pentru diminuarea pagubelor, abordarea a fost complet gresita. Vanatorii vor completa documentele asa cum vor crede ei de cuviinta, cu minciuni, de genul ca -ursul a fost impuscat la goana, pentru ca i-a mancat lui Ion oile- etc.

Trebuia clar specificat in ordin ca gestionarul trebuie sa recolteze acei ursi-problema, precum ursii gunoieri de la Brasov. Dar acolo nu pica nimic. Ei prefera sa lase ursi la dispozitia strainilor care dau bani grei”, ne-a declarat sursa noastra.

Pusi in fata faptului implinit

Cristian Chirtes, directorul Directiei Silvice Mures, n-a negat veridicitatea informatiilor, spunand doar ca derogarile si impartirea pe asociatiile de vanatori se fac de Ministerul Mediului. „Noi suntem pusi in fata faptului implinit, privind cotele de vanatoare. Stabilirea numarului de animale se face de Directia Silvica, Agentia pentru Protectia Mediului si ONG-uri.

Noi doar suntem gestionarii fondurilor de vanatoare. Este, intr-adevar, vorba de firmele comisionare, acei intermediari cu care Regia Nationala a Padurilor incheie contracte, care nu se refera la cotele de vanatoare ci la vanatori”, a recunoscut Chirtes.

Acesta a subliniat obligativitatea impuscarii animalelor alocate, fiindca orice cota nerecoltata e criteriu de rezilierea a contractului de gestiune pe fondul de vanatoare.

Chirtes spune ca o alta problema este si faptul ca autoritatea de mediu nu are o implicare activa in procedura de autorizare. „Nu avem incotro, noi trebuie sa dam autorizatiile, deciziile specifice nu ne apartin”, a explicat seful Agentiei pentru Protectia Mediului Mures, Danut Stefanescu.

Sincer, vanatorii straini nu vin decat prin acesti intermediari, care castiga pana la 15% din trofeul vanat
Cristian Chirtes, directorul Directiei Silvice Mures

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *