Un sfert din teritoriul Liberiei a fost vandut companiilor private de exploatare forestiera in numai doi ani, o situatie care pericliteaza suprafata de paduri a statului african, conform unui raport preluat saptamana aceasta de ziarul britanic The Guardian.
Liberia este tara cu cea mai mare suprafata de paduri din Africa.
Militantii pentru conservarea fondului forestier african sustin ca in prezent 40% din fondul total de paduri se afla acum in proprietatea unor grupuri private de exploatare a lemnului. Conform militantilor, grupurile se vor folosi de o derogare legislativa pentru a defrisa terenurile.
„Permisele Private reprezinta o veste buna pentru companiile forestiere si o veste proasta pentru restul lumii din Liberia”, spune Robert Nyahn, de la fundatia „Salvati Viitorul”. Doar 1% din valoarea cherestelei exploatate va fi virata autoritatilor locale, sustin reprezentantii asociatiei nonguvernamentale.
Membrii mai multor asociatii ecologiste sustin ca permisele de exploatare a pasurilor au fost acordate de executivul liberian companiilor private fara consultarea administratiilor locale, iar in unele cazuri cu documente falsificate.
„Modul si viteza cu care populatia este furata de propriile paduri este ingrijoratoare. Daca te uiti si cui au fost acordate contractele, este si mai ingrijorator”, spune Jonathan Gant, de la Global Witness.
Permisele Private sunt contracte care le permit proprietarilor de teren din Liberia sa negocieze direct cu grupuri private, ocolind legislatia in domeniul defrisarilor forestiere.
presedintele Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, a anuntat ca l-a suspendat din functie pe seful autoritatii silvice si a inceput o ancheta.
Johnson Sirleaf, o fosta economista a Bancii Mondiale si laureata a premiului Nobel, se confrunta cu tot mai multe acuzatii de coruptie la adresa administratiei pe care o conduce. Luna trecuta, ea a fost nevoita sa-l suspende pe fiul sau, Charles, din functia de viceguvernator al bancii centrale, dupa ce acesta a refuzat sa-si publice declaratia de avere.
Un embargo ONU a fost impus productiei de cherestea din Liberia pana in anul 2006, dupa ce s-a demonstrat ca banii obtinuti din comertul cu lemn au fost folositi pentru achizitia de arme in razboiul civil de 14 ani care a devastat tara pana in 2003.