Lipsa cadastru, lipsa ozon!

Zonele inca verzi ale Craiovei nu pot fi protejate in lipsa cadastrului imobiliar-edilitar, de care primaria se framanta in van sa faca rost de vreo trei ani.
spatii verzi craiova
Jumatate din zonele considerate verzi din intravilanul Craiovei nu pot fi amenajate din cauza ca Bania nu este inca desenata pe un cadastru imobiliar-edilitar. Specialistii municipalitatii sustin ca au identificat in teren 8.253.921 de metri patrati de spatii verzi, dupa cum reiese din inventarul intocmit anul trecut de Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova. Mai mult de jumatate din suprafata, respectiv 4.250.820 de metri patrati, este teren neconstruit in cartiere. Nu se stie insa cat din acesta mai este acoperit efectiv de verdeata. Potrivit legii, autoritatea publica nu poate investi in amenajarea acestor spatii verzi in lipsa cadastrului. Singurul lucru pe care il poate face este sa starpeasca balariile si sa dea cu matura. Iar despre cadastrul de doua milioane de euro la care viseaza primaria se stie foarte putin prin Craiova.
Potrivit purtatoarei de cuvant a municipalitatii, Carmen Licu, urbanistii sunt abia la faza de tatonari cu specialistii Centrului National de Geodezie, Cartografie, Fotogrammetrie si Teledectie. „In aceasta perioada se poarta discutii pentru accelerarea procesului de cartografiere”, a declarat Carmen Licu. Despre termenele de executie a cadastrului nu stie nimeni. Singurele documente referitoare la lucrare sunt studii mai vechi ale primariei, din 2005 si 2006, in care valoarea cadastrului este apreciata la doua milioane de euro, iar durata de elaborare, la 60 de luni. De pe site-ul Centrului National de Geodezie, Cartografie, Fotogrammetrie si Teledectie aflam ca „au mai fost realizate planuri cadastrale digitale derivate din planurile topografice care contin organizarea pe cvartale, parcele si constructii, cu corectii grafice si topologie. Acestea au fost utilizate pentru culegerea fiselor bunului imobil si pentru corelarea acestor informatii cu cele grafice. Planul cadastral digital urmeaza sa fie actualizat prin metode fotogrammetrice dupa exploatarea zborului fotogrammetric destinat special acestui scop”.

Fara protectie

Potrivit Legii nr. 24 din 2004, registrul verde se intocmeste in scopul „protectiei si conservarii spatiilor verzi pentru mentinerea biodiversitatii lor; al mentinerii si dezvoltarii functiilor de protectie a spatiilor verzi privind apele, solul, schimbarile climatice, mentinerea peisajelor in scopul ocrotirii sanatatii populatiei, protectiei mediului si asigurarii calitatii vietii; al regenerarii, extinderii, ameliorarii compozitiei si a calitatii spatiilor verzi; al elaborarii si aplicarii unui complex de masuri privind aducerea si mentinerea spatiilor verzi in starea corespunzatoare functiilor lor; identificarii zonelor deficitare si realizarii de lucrari pentru extinderea suprafetelor acoperite cu vegetatie” etc. „Practic, primaria detine un astfel de registru, insa documentatia va fi finalizata numai dupa aparitia normelor tehnice de aplicare si dupa intocmirea cadastrului”, a mai spus Carmen Licu.

Dispare perdeaua

O pondere importanta in suprafata de spatiu verde a avut-o pana anul trecut perdeaua de protectie a orasului: terenurile impadurite de pe centura sau de la marginea drumurilor ocolitoare, precum cele de la Facai, dupa cum este exemplificat in inventarul RAADPFL. Pe 31 decembrie 2007, acestea masurau 1.179.000 de metri patrati, pentru ca in prezent sa se intinda pe mai putin de 500.000 de metri patrati, in special din pricina retrocedarilor.
De altfel, sigur este deocamdata ca nu vor disparea Parcul „Nicolae Romanescu”, Lunca Jiului si ce a mai ramas din Parcul Cornitoiu. Parcul „Hanul Doctorului”, pus la socoteala de masuratorii primariei, este pe punctul de a fi dat. In total, 1,64 milioane de metri patrati. Cei 265.284 de metri patrati din gradinile publice par in siguranta, ca si cei 400.000 de metri patrati de verdeata stradala, cum ar fi peluzele.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *