
• interviu cu ing. Valerian Solovastru, director general al Romsilva
De mai bine de o suta de ani, silvicultorii romani desfasoara, la fiecare inceput de primavara, actiuni de constientizare a cetatenilor de toate varstele pentru a participa la plantarea de arbori si pentru a proteja padurile.
Padurea reprezinta o podoaba inestimabila; ea inseamna viata si bogatie, asigura echilibrul ecologic, un mediu curat si sanatos. Merita sa fie cunoscuta, ingrijita si… aparata! Pentru a o cunoaste insa trebuie sa intelegem viitorul si sa facem ceva pentru salvarea ei, atat de amenintata astazi. Asa putem contribui la fericirea omenirii.
Sub acest impuls, zilele trecute, la Ocolul Silvic Snagov, din cadrul Directiei Silvice Ilfov, a avut loc o actiune de plantare a arborilor pe santierul de impadurire Gruica, pentru a marca debutul a ceea ce astazi se cheama “Luna plantarii arborilor”.
Au fost prezenti la eveniment, membri ai Comisiei parlamentare pentru Agricultura, secretarul de stat in Ministerul Mediului si Padurilor (MMP), Cristian Apostol, directorul general al Romsilva, Valerian Solovastru, si alte personalitati locale.
Oficial, prima actiune dateaza din anul 1902
– An de an, in aceasta perioada, padurea romaneasca este supusa unor actiuni care mai de care mai necesare ei, pentru o dezvoltare cat mai durabila. Ce ne puteti spune despre aceste actiuni?
– Asa este, in fiecare an, in perioada 15 martie – 15 aprilie, au loc ample actiuni de impadurire si de promovare a acestor lucrari, in cadrul manifestarilor dedicate “Lunii plantarii arborilor”. Este o actiune cu traditie indelungata la noi; inca din 1902, la initiativa lui Spiru Haret si pe fondul unor taieri masive de paduri, pentru sensibilizarea populatiei au fost intreprinse astfel de actiuni, care au continuat an de an, capatand o amploare tot mai mare.
Sigur, majoritatea actiunilor se desfasoara pe terenurile pe care le administreaza Romsilva care, prin lege, are obligatia de a impaduri orice parchet care s-a taiat, insa astfel de actiuni au loc si pe terenurile private si pe cele degradate, in masura in care proprietarii sunt de acord ca acestea sa fie impadurite.
– Aveti solicitari de la proprietari privati care vor sa-i sprijiniti in acest sens?
– Ca o consecinta a actiunilor derulate de MMP si Romsilva in 2011, cand cu totii am sarbatorit Anul international al padurilor, anul acesta avem foarte multe solicitari de participari prin voluntariat si sponsorizari cu puieti pentru a impaduri diverse terenuri.
In 2012, sponsorizam cu peste un milion de puieti astfel de actiuni. Problema este ca terenurile sa fie identificate, iar noi, cu asistenta tehnica a personalului silvic si cu participarea voluntarilor, ii sprijinim pe cei care ne solicita ajutorul.
Sigur, pe terenurile pe care le administram noi (n. red. Romsilva) lucrarile le facem in cadru organizat, cu asistenta tehnica a personalului si cu firme specializate.
– Fonduri aveti suficiente?
– Da, noi, in fiecare an, din sumele incasate pe masa lemnoasa vanduta constituim un fond pentru regenerare. In acest an, spre exemplu, avem prevazut a cheltui peste 107 milioane de lei pentru lucrarile de impadurire.
– Cat veti impaduri anul acesta?
– In 2012, 6.120 de hectare prin impaduriri directe, din care 4.000 in aceasta primavara si inca 8.000 de hectare prin regenerari naturale (5.000 ha acum, iar restul in campania din toamna).
Desi lucrarile au demarat ceva mai tarziu, din cauza conditiilor climatice, eu spun ca ne vom incadra in grafic. Va fi o perioada destul de scurta, dar foarte densa in astfel de actiuni.
– Aveti multe santiere deschise?
– Da, avem foarte multe santiere in fiecare judet, dar in top este Suceava, cu peste 900 hectare de impadurit (are si cea mai mare suprafata de fond forestier), apoi Tulcea, cu peste 600 hectare, Maramures, cu circa 300 hectare, Neamt, cu ceva peste 200 hectare, si lista poate continua. Un santier poate avea intre 0,3 hectare si 5-6, sau chiar 7 hectare.