Mai multe ha de litiera de padure si vegetatie uscata facute scrum la Posaga, Paclisa si Lancram

Mai multe ha de litiera de padure si vegetatie uscata facute scrum la Posaga, Paclisa si Lancram

Subunitatile Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Unirea” al judetului Alba, au intervenit in judet, ieri, 8 august 2012, pentru stingerea unui incendiu de litiera de padure si a doua incendii de vegetatie uscata, astfel:

-Pichetul Cimpeni a intervenit in cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Posaga si Ocolul Silvic Privat Muntele Mare pe raza loc. Posaga, zona Muntele Mare in apropierea rezervatiei Scarita Belioara, intr-o zona greu accesibila.

Din cauza conditiilor atmosferice dificile (seceta, vant puternic) se intervine in continuare pentru limitarea propagarii si stingerea incendiului.

-Detasamentul Alba Iulia a intervenit in loc. Piclisa.

-Garda Sebes a intervenit pe raza loc. Lancram

In total au ars aproximativ 3,5 ha de litiera de padure si 2,5 ha de vegetatie uscata.

Cauza probabila a acestor incendii de vegetatie uscata o constituie focul lasat nesupravegheat si fumatul in locuri nepermise.

ISU Alba: “Reamintim populatiei faptul ca se interzice igienizarea terenurilor prin incendiere.

Impotriva celor vinovati se vor lua urmatoarele masuri:

-amenda contraventionala de pana la 2.500 lei pentru nerespectarea normelor in domeniul apararii impotriva incendiilor;

-sanctionarea pana la suspendarea subventiilor acordate de A.P.I.A;

amenzi contraventionale aplicate de Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean Alba, in valoare de 3.000 – 6.000 lei persoanelor fizice si 25.000 – 50.000 lei persoanelor juridice.

Astfel, arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale in locuri cu pericol de incendiu si pe timp de vant este interzisa. Aceste lucrari se vor executa doar in locuri special amenajate ori pe terenuri pregatite, cu luarea masurilor ce se impun pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, asigurandu-se supravegherea permanenta a arderii, precum si stingerea jarului dupa terminarea activitatii. Utilizarea focului deschis nu se admite la distante mai mici de 40 m fata de locurile cu pericol de explozie: gaze si lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m fata de materiale sau substante combustibile: lemn, hartie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fara a fi supravegheat si asigurat prin masuri corespunzatoare.

Arderea miristilor, vegetatiei uscate si a resturilor vegetale se va face numai dupa luarea masurilor ce se impun pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, asigurandu-se supravegherea permanenta a arderii. Lucrarile mentionate anterior se executa numai pe baza permisului de lucru cu foc, fiind obligatorie instruirea personalului de executie, control si supraveghere asupra masurilor de aparare impotriva incendiilor, precum si informarea serviciului voluntar pentru situatii de urgenta din zona de competenta. Permisul de lucru cu foc este valabil o singura zi, iar la terminarea lucrului se preda de catre executant emitentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *