Cercetatorii testeaza pe ele vaccinurile sau le trimit in Cosmos. Fermierii le pun sa culeaga nuci de cocos. Casele de pariuri le obliga sa se bata. Cersetorii le chinuie ca sa inspire mila.
Ca animale de companie sau doar simple exemplare de la zoo, primatele sufera neincetat. Fiind inteligente, ele au devenit cele mai abuzate animale.
Doar in SUA, intre anii 1973 si 2004, aproximativ 50.000 de maimute au fost utilizate, anual, pentru cele mai diverse experimente stiintifice. In Uniunea Europeana, in 2004, cand chinezii celebrau Anul Maimutei, au fost torturate pe altarul stiintei peste 10.000 de maimute. Desi cei care apara drepturile animalelor cer interzicerea acestor practici, oamenii de stiinta afirma ca, avand un organism foarte asemanator cu al omului, maimuta trebuie sa fie in continuare sacrificata. Nu putem testa vaccinurile direct pe oameni, spun savantii. Si atunci, toate medicamentele impotriva tuberculozei, malariei sau SIDA, interventiile experimentale pe creier si studiile aprofundate de toxicologie nu pot avea loc fara utilizarea maimutelor.
Poluarea a inlesnit legislatia
In Anglia, cand s-a pus problema drepturilor pentru primate, cercetatorii de la Waterhall Committee au intrebat cum se vor face testarile pentru poluare. Limitele care arata pana la ce concentratie o noxa poate fi admisibila se stabilesc cu ajutorul maimutelor. Doar tinand pe cineva intr-o camera „de gazare” se poate constata cand anume un anumit gaz de esapament devine daunator organismului. Ca atare, cercetatorii au aprobat studiile pe maimute, justificand aceasta hotarare printr-un demers stiintific solid fundamentat. Si alte foruri britanice, precum Royal Society, Medical Research Council si Academy of Medical Research, au convenit ca, desi este nedrept pentru maimute, altfel nu se poate. Oamenii au suportat astfel de teste, uneori pana la moarte, doar in lagarele naziste.
In bataile bestiale dintre maimutele atatate de pariori, cruzimea umana se manifesta fara limita
Exploatate pentru bani
Si totusi. Chiar daca sunt sacrificate, cu acte in regula, pe altarul stiintei, mai rau decat oamenii torturati in lagarele celui de-al Doilea Razboi Mondial, maimutele nici macar in afara laboratoarelor nu au o viata mai buna. Fiind animale dotate cu o inteligenta remarcabila si cu un temperament extrem de vivace, maimutele atrag reactii dintre cele mai diverse din partea omului. In Sierra Leone, de exemplu, cand le strica oamenilor culturile si le ataca recoltele, uciderea lor, in numar de mii de exemplare, este ceva obisnuit. Si tot ceva obisnuit este exploatarea insusirilor lor exceptionale, in scopul castigarii de bani. Cersetoria cu maimute este intotdeauna mai rentabila decat aceea cu copii, din doua motive.
Primul este ca multi oameni nu dau bani celor care trimit copii pe strada, stiind ca, daca acestia vor castiga bine, a doua zi vor fi tot acolo. Al doilea este faptul ca maimutele cuceresc usor inima oamenilor prin ghidusiile pe care le fac cu mare usurinta. Pariurile pe maimutele luptatoare sunt ilegale, dar se practica in multe tari asiatice, luptele dintre primatele mari, in special cu gorile, fiind mult mai spectaculoase decat luptele intre caini sau cocosi.
Victime ale capriciilor
Tot o cruzime este si folosirea, ca un capriciu, a maimutelor pe post de animale de companie. De multe ori, dupa ce se plictisesc de ele sau se satura de multimea nazbatiilor pe care le fac prin casa, stapanii le neglijeaza si chiar le abandoneaza. Lipsite de ingrijire si afectiune, maimutele, mult mai neajutorate in orase decat cainii si pisicile fara stapan, mor pe capete. In Anglia, unde sunt foarte cautate ca animale de companie, se iau in prezent masuri drastice pentru a se stopa comercializarea acestora. In acest scop a fost infiintat The Monkey Sanctuary Trust, unde maimutele prost ingrijite, sau culese de pe strada, sunt gazduite si ingrijite la cele mai inalte standarde.
Cei care vor o maimutica pot sa adopte una de la The Monkey Sanctuary, platind anumite sume de bani, care sunt utilizati aici pentru hrana, tratamente si gazduire si in schimbul carora le pot vizita si pot sa se joace cu ele. Cu toate acestea, o data la cateva zile este depistat un transport ilegal de maimute, pe vasele ce ajung in porturile brita-nice.
La ZOO, vizitatorii le dau prea multe banane transformandu-le in animale obeze
Trimise pana in Cosmos!
In Thailanda, maimutele din rasa „macaq cu coada de purcel”, agere si iuti, sunt folosite la culesul nucilor de cocos. Ele sunt de 10 ori mai rapide decat omul si culeg peste 300 de nuci pentru doua banane, cat este hrana lor pe zi. Unii culegatori au si peste 1.000 de maimute dresate sa culeaga cocotierii.
Un experiment realizat de cercetatorii de la Duke University din Carolina de Nord, SUA, a demonstrat ca anumite maimute sunt capabile sa adune, in minte, precis si rapid, diverse numere. Cimpanzeul, testat cu ajutorul computerului, a adunat corect in 76% din cazuri, fata de 94%, rezultatul inregistrat de omul care a concurat cu el.
Orice vehicul, inclusiv spatial, este testat intai pe maimute. De aceea, de-a lungul timpului, cateva sute de maimute au fost trimise in spatiu in capsule spatiale si nimeni nu s-a mai obosit sa le „recupereze”. Ultimul proiect, inca nerealizat, prevede trimiterea unor maimute pe planeta Uranus.
Dresate, maimutele pot fi folositoare. Ele culeg nuci de cocos mai bine ca omul.
De ce nu se recomanda sa-ti iei o maimuta
– Pentru o dezvoltare normala, maimutele au nevoi care nu trebuie ignorate.
– In mod natural, sunt stricatoare si foarte curioase.
– Sunt dotate cu dinti ascutiti care pot provoca muscaturi grave
– Pot fi purtatoare de virusi care, aproape intotdeauna, imbolnavesc si omul.
– Traiesc mult, uneori peste 40 de ani, si e greu de crezut ca vei avea toata viata grija ei.
– Au nevoie de un culcus cald si spatios, iar hrana si ingrijirile medicale implica intotdeauna cheltuieli mari.
Sursa: Adevarul