Paul Cononov, guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), a solicitat ca Poligonul Militar Babadag, in care se antreneaza militari romani si americani, sa intre in legalitate in privinta protectiei mediului. Cononov a declarat ca „Poligonul Militar Babadag, destinat antrenamentului trupelor americane si romane, nu detine autorizatie de mediu si acord de desfasurare a unor activitati in vecinatatea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii”.
Guvernatorul a facut aceste declaratii in urma unor sesizari ale organizatiilor neguvernamentale care monitorizeaza respectarea legislatiei de mediu in Delta Dunarii. Respectivele organizatii sustin ca exercitiile militare desfasurate in acest poligon pericliteaza coloniile de pasari salbatice din zona lagunara Razelm-Sinoe. Cononov a mai declarat ca „in urma acestor sesizari agentii ecologi ai ARBDD au monitorizat, timp de mai multe saptamani, impactul exercitiilor militare in intreaga zona lagunara Razelm-Sinoe. Acestia au constatat ca avioanele militare care participa la exercitii de antrenament in Poligonul Babadag zboara, frecvent, la foarte joasa altitudine deasupra cordonului litoral si a lacurilor Razelm si Sinoe, deranjand coloniile de pasari salbatice protejate, cum ar fi cele de pelican cret”.
Conform afirmatiilor guvernatorului Deltei, si tragerile cu armament greu de la sol si din aer efectuate in respectivul poligon, chiar daca nu se desfasoara pe teritoriul ARBDD, ci in imediata vecinatate a acestuia, pericliteaza viata pasarilor si a animalelor aflate sub protectie ecologica. Ornitologii sustin ca laguna Razelm-Sinoe gazduieste o populatie foarte numeroasa de pasari salbatice care cuibaresc in colonii sau tranziteaza acest perimetru in timpul migratiei. Alte specii, cum ar fi gastele cu gat rosu, aflate pe lista rosie de protectie ecologica, au habitatul aici.
Comandantul Poligonului Babadag, lt.-col. George Becheru, a refuzat sa comenteze afirmatiile guvernatorului ARBDD si acuzatiile ecologistilor privind incalcarea legislatiei de mediu. Becheru a declarat doar ca „activitatile militare desfasurate pe cele 2.700 de hectare ale poligonului nu produc nici un efect negativ asupra mediului, ele se deruleaza conform legislatiei romanesti”.
Directorul Agentiei de Protectie a Mediului Tulcea, Bectas Cadar, sustine ca agentia nu a primit vreo solicitare de emitere a unei autorizatii de mediu pentru poligonul militar. „In urma cu doi ani, conducerea poligonului a venit la agentie si s-a interesat de procedura pe care trebuie sa o indeplineasca unitatea militara pentru a primi autorizatie de mediu, dupa care nu a mai facut nici un demers”, a spus Bectas. Gabriela soparla, comisarul-sef al Garzii de Mediu Tulcea, a declarat ca nu are competenta sa controleze impactul ecologic al activitatilor desfasurate in interiorul unitatilor militare decat in cazul producerii unei poluari evidente. si Consiliul Judetean Tulcea reclama lipsa de cooperare cu administratorii Poligonului Militar Babadag.
Sfidare
„Intre autoritatile militare si cele civile din judetul Tulcea nu exista colaborare. Desi legislatia in privinta autorizarii constructiilor si a protectiei mediului nu face derogari pentru aceste activitati, autoritatile militare de la Poligonul Babadag ignora aceste prevederi. Fara sa solicite autorizatiile prevazute de lege, militarii au amenajat si au modernizat drumuri de acces spre poligon si in interiorul acestuia. Drumurile modernizate de militari, fara autorizatii de construire si de mediu, sunt drumuri publice. Respectivele lucrari ar fi trebuit efectuate dupa o procedura stipulata in lege indiferent de proprietar sau de administrator. In Poligonul Babadag s-au construit si continua sa se realizeze cladiri sau sunt reparate si modernizate cele existente fara sa se respecte legislatia in constructii si de mediu. De fiecare data, in discutiile cu cei din Poligonul Militar se invoca secretul militar, care nu ar permite dezvaluirea acestor date institutiilor publice abilitate sa emita autorizatii de construire si de mediu”.
Sursa: Romania libera