Maramures, Zarnesti si Muntii Apuseni vor fi primele trei zone din tara certificate ca destinatii ecoturistice, incepand din primavara anului viitor, alte sase zone aflandu-se pe lista viitoarelor destinatii ecoturistice din Romania si urmand sa fie certificate pana la sfarsitul anului 2014. Anuntul a fost facut, azi, 23 octombrie, la Poiana Brasov, la cea de-a doua editie a Conferintei europene de ecoturism, de presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, Razvan Filipescu, care a afirmat ca noua zone din tara sunt propuse pentru a deveni destinatii ecoturistice, transmite corespondentul Mediafax.
„Romania este printre primele tari, daca nu prima tara din Uniunea Europeana, care a implementat sistemul de certificate a destinatiilor ecoturistice. Este un parteneriat facut de noi, ca Autoritate nationala de turism, impreuna cu mediul privat, cu asociatia pentru ecoturism din Romania, s-au stabilit criteriile conform unui sistem european de desemnare a destinatiilor ecoturistice. In prezent, avem in lucru trei dosare, trei cereri pentru a deveni destinatii ecoturistice, iar alte sase sunt in analiza”, a spus Filipescu.
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism a mai spus ca destinatiile care au dosarele de certificare „in lucru” sunt: „Creasta Cocosului-Mara-Cosau” din Maramures, „Padurea Craiului” din Muntii Apuseni si „Piatra Craiului” din zona Zarnesti.
Printre destinatiile care vor primi certificarea de zone ecoturistice se numara, de asemenea, zona „Crisan – Mila 23” din Delta Dunarii, „Tara Hategului – Retezat” si „Tara Dornelor” din Muntii Calimani. „Problema este ca cei care aplica pentru aceste destinatii eco trebuie sa faca un parteneriat inclusiv la nivel local, inclusiv cu societatile care se ocupa de deseuri si mai dureaza putin. Deja avem oamenii pe teren, sunt echipe mixte care se duc si fac certificarea acestor zone”, a mai spus Filipescu.
Potrivit acestuia, criteriile in functie de care o zona este certificata ca destinatie ecoturistica sunt „numeroase” si fac referire la aspecte cum ar fi: utilizarea partiala de diverse surse de energie alternativa, managementul deseurilor in zona respectiva, conservarea mediului. Intrebat daca Romania are mai mari sanse sa atraga turisti prin intermediul ecoturismului decat prin intermediul unitatilor turistice clasice, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism a raspuns: „Cu siguranta”.
„La nivel european vorbim de o crestere a gradului de urbanizare, foarte multa lume traieste in mediul urban si foarte multa lume incearca sa caute diversitate si experiente noi si Romania are acest potential. La nivel european exista o tendinta pentru tot ceea ce inseamna imbunatatire a stilului de viata. Uitati-va la tarile occidentale: toata lumea cauta produse bio, produse ecoturistice, o reintoarcere spre natura. Noi avem acest potential si trebuie valorificat si nu in ultimul rand profilul turistului caruia Romania i se adreseaza este exact acel turist cu discernamant,care are o anumita educatie, deci partea noastra de promovare si produsele noastre se adreseaza exact acestor categorii”, a mai spus Razvan Filipescu.