Inspectorii silvici din Cluj la un pas sa fie linsati de mafia lemnului

0
288
Lucia Varga: De ce la Comisia Juridică din Senat se amână dezbaterea, luarea unei decizii pe Codul Silvic?
Inspectorii silvici din Cluj la un pas sa fie linsati de mafia lemnului
Inspectorii silvici din Cluj la un pas sa fie linsati de mafia lemnului

Doi angajati de la Inspectoratul Teritorial Regim Silvic Cluj care investigau furtul unei paduri care in urma cu doi ani se intindea pe 2.000 de hectare, au fost agresati si amenintati de locuitorii satului Marisel, judetul Cluj.

Inspectorii de la ITRSV Cluj a inceput in cursul zilei de luni un control in Padurea Comunala de la Marisel, administrata de Primaria Marisel. Prezenta inspectorilor in zona comunei Marisel a dus la o revolta a localnicilor care se plang de faptul ca nu mai pot fura lemne din padure.

„Marti am inceput controlul si au venit cu noi si trei politisti. Cand am ajuns la locul unde se afla padurea, pe terenul unui localnic am descoperit o cantitate mare de lemn care nu era marcat. In scurt timp am fost incojurati din doua parti de 60 de localnici care au inceput sa ne ameninte. Au venit din fata si din spate ca sa nu mai putem fugi. Ne-am refugiat in masina dar au inceput sa loveasca masina si sa o impinga spre o rapa. Am avut noroc cu politistii”, povesteste unul dintre inspectorii silvici.

In cursul zilei de miercuri, aceeasi angajati ai ITRSV s-au intors la Marisel insotiti de un pluton de jandarmi. Din nou, localnicii au pus de o mica revolta si au blocat drumul. „Acum am mers cu jandarmii dar din nou s-au adunat oamenii din Marisel. Au venit dupa noi prin padure. Ne desfasuram activitatea intr-o tensiune maxima. Am gasit foarte multe cioate nemarcate ceea ce indica un furt masiv. Azi, ne-au amenintat direct. Ne-au spus ca  ne cauta in oras deoarece stiu unde locuim”, a mai spus inspectorul ITRSV, care de frica a refuzat ca numele lui si fie facut public.

Jandarmii ridica din umeri

Localnicii din satele de munte din judetul Cluj se revolta pentru simplu motiv ca nu mai sunt lasati sa fure. De fiecare data, aceleasi persoane blocheaza drumul si ii agreseaza pe inspectorii de la ITRSV Cluj care inventariaza furtul de lemne din padurile administrate de Directia Silvica Cluj.

Desi jandarmii participa la toate aceste inspectii, avand rolul de a-i proteja pe inspectorii silvici, niciodata niciuna dintre persoanele recalcitrante din zona nu este legitimata sau amendata. „Noi avem atributii restranse. Acordam doar sprijin celor de la ITRSV”, a declarat seful Brigazii Mobile de Jandarmi Cluj, colonelul Florin Budisan.

Mai multi localnici din Marisel sustin ca padurea comunala administrata de primaria comunei a disparut. „Aceasta padure se intindea pe mai bine de 2.000 de hectare. Acum, padurea a disparut in proportie de 80 la suta. Nu mai exista aproape nimic. Cei de la primarie sunt in spatele acestor revolte deoarece nu vor sa se descopere adevarata proportie a jafului”, spune un localnic.

Un raport prezentat public de prefectul de Cluj, Gheorghe Vuscan indica faptul ca in ultimii trei ani, din padurile zonei de munte a judetului Cluj s-a furat lemn in valoare de cinci milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.