Laureatii Premiului Nobel pentru Pace fac apel la eliminarea armelor nucleare

  0
  358
  SUA acuza Rusia ca a testat rachete nucleare
  Laureaţii Premiului Nobel pentru Pace fac apel la eliminarea armelor nucleare
  Laureatii Premiului Nobel pentru Pace fac apel la eliminarea armelor nucleare
  Laureatii Premiului Nobel pentru Pace fac apel la eliminarea armelor nucleare

  Laureatii Premiului Nobel pentru Pace reuniti la Varsovia au facut apel miercuri la liderii de pe plan mondial sa negocieze un proces de eliminare ‘universala, legala si verificabila a armelor nucleare’ din lume, transmite Associated Press.

  Declaratia din finalul reuniunii anuale a laureatilor prestigiosului premiu indeamna totodata la lansarea de negocieri in vederea incheierii conflictelor armate din Siria si din alte zone.

  Participantii la cea de-a 13-a editie a summitului anual i-au decernat cu aceasta ocazie un ‘Premiu al pacii’ actritei americane Sharon Stone, pentru angajamentul ei in combaterea HIV/SIDA.

  ‘Acum avem medicamente, si totusi am pierdut 40 de milioane de oameni din cauza SIDA. In lume, la fiecare doua minute moare un copil’ din cauza acestei boli, a subliniat Sharon Stone la primirea premiului, care i-a fost inmanat de Lech Walesa, liderul istoric al sindicatului polonez Solidaritatea, de Dalai-Lama, de avocata iraniana Shirin Ebadi si de militanta irlandeza Betty Williams.

  ‘Sharon Stone face parte dintre acele persoane care ne uimesc prin frumusetea lor cand le vedem in filme (…), dar frumusetea sa interioara este absolut fenomenala’, a declarat la ceremonie Betty Williams, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 1976.

  Summitul laureatilor Premiului Nobel pentru Pace s-a derulat la Varsovia la implinirea a 30 de ani dupa ce Lech Walesa a primit aceasta recompensa, intr-o Polonie inca supusa dictaturii comuniste. De teama ca nu va mai putea reveni in tara daca se va duce la Oslo sa-si ridice premiul, Walesa a fost reprezentat atunci de sotia sa Danuta.

  Reuniunile de acest fel au fost lansate la initiativa fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov, in 1999. Acesta nu a putut participa la actuala editie, din motive medicale.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.