Masina care „mananca” rable

rableCea mai mare instalatie din tara pentru reciclat masini vechi a fost inaugurata ieri, la Bucuresti. Instalatia de tip „shredder” recupereaza 85 la suta din deseurile prelucrate, provenite de la vehiculele scoase din uz.

Capote, cisterne si tot felul de fiare vechi urmeaza sa fie tocate in masinaria inaugurata ieri in prezenta ministrului Mediului, Attila Korodi, si a presedintelui Administratiei Fondului pentru Mediu, Mihai Toti.

Instalatia este cea mai mare din Romania si diferita de celelalte prin faptul ca nu utilizeaza apa in procesul de functionare. Aceasta toaca intr-o singura zi circa 1.000 de tone de deseuri de tip VSU (vehicule scoase din uz) si scoate la fiecare ora peste 50 de tone de produse feroase.

Sortate pe categorii

Componentele rablelor sunt tocate si sortate pe categorii. Fierul este separat cu ajutorul unei bande magnetice. Astfel, deseurile provenite de la masinile scoase din circulatie nu vor mai fi lasate timp indelungat pe platforme sau aruncate pe maidane, la voia intamplarii.

„Aceasta instalatie este utila pentru ca la gropile de gunoi ale oraselor aruncam din ce in ce mai multe produse. Reusim sa valorificam la maximum aceste deseuri”, a spus Mihai Sofian, manager general al Rematholding.

Acesta a adaugat ca printr-o simpla modificare a sitei, aceasta instalatie va putea prelucra si deseurile de echipamente electrice si electronice.

Ministrul a spus ca Romania are nevoie de o asemenea instalatie pentru ca 70 % din parcul auto are o vechime de 13, 14 ani.

In plus, Ministerul Mediului a scos din circulatie 70.000 de masini vechi. „Instalatia ofera o reala performanta de mediu. Sper ca aceasta sa nu fie exceptia, ci normalitatea in foarte multe regiuni din Romania”, a declarat Korodi.

Statia contine si o instalatie care prelucreaza deseurile neferoase amestecate.Protectia mediului este astfel total asigurata.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *