Mersul pe bicicleta ne face mai sanatosi si mai fericiti

Mersul pe bicicleta ne face mai sanatosi si mai fericiti

Bicicleta este cea mai potrivita alegere daca vrei sa mai scapi de kilogramele in plus, sa iti imbunatatesti sanatatea si sa te simti bine in acelasi timp. In plus, este singurul tip de activitate fizica ce aduce beneficii atat celor care il practica, cat si naturii, comunitatii si planetei, in general.

Mersul pe bicicleta actioneaza in principal asupra muschilor picioa-relor, dar, de fapt, el angreneaza si influenteaza mai multe organe si functii ale corpului uman, aflam de la conf. dr. Gheorghe Dumitru, medic primar in medicina sportiva.
In momentul in care mergi pe bicicleta, forta inimii creste, de aceea ciclismul are un rol si o eficienta clar dovedita in prevenirea imbolnavirii de inima. Potrivit British Medical Association si a unui studiu amintit de dr. Gheorghe Dumitru, parcurgerea pe bicicleta a circa 20 de mile pe saptamana, adica in jur de 4,5 kilometri pe zi, reduce cu 50% riscul cardiopatiei ischemice. In plus, aceasta activitate fizica reduce si riscul aparitiei hipertensiunii arteriale.
„La fel ca orice efort fizic predominant aerob, daca este prestat cu regularitate si in mod rezonabil ca solicitare si durata, ciclismul poate contribui la prevenirea hipertensiunii arteriale si chiar la regularizarea si scaderea tensiunii arteriale”, preci-zeaza dr. Dumitru.

Risc scazut de depresii
Cei care aleg sa iasa regulat cu bicicleta la plimbare sunt mai bine-dispusi, mai spune specialistul in medicina sportiva.
„Ca orice activitate fizica, prestat cu regularitate si in doze rezonabile, mersul pe bicicleta reduce stresul, diminueaza riscul sau gradul depresiei si imbunatateste starea de bine si stima de sine. Mai mult, daca se executa in afara localitatilor, datorita peisajului, efectele sunt evident mai pronuntate decat cele ale activitatilor de la salile de fitness, inotul in bazin sau pedalatul pe bicicleta ergometrica la domiciliu”, explica dr. Gheorghe Dumitru.
Pe langa toate aceste beneficii, ciclismul tonifica si creste masa musculara la nivelul coapselor, gambelor si pelvisului. Astfel, articulatiile genunchilor si gleznelor se stabilizeaza si sunt mai putin predispuse la entorse sau luxatii.
Potrivit medicului specialist, o ora de pedalare constanta, la o viteza moderata, duce la consumul a 300 de calorii. In plus, doctorul Dumitru mai spune ca pedalarea timp de 30 de minute in fiecare zi „arde” 5 – 6 kilograme de grasime pe an.
„Nu este mult, dar in acelasi timp este minunat sa ne asiguram ca, in loc sa depunem putin cate putin niste kilograme de grasime in anul respectiv, noi vom scapa de 5 kilograme din grasimea pe care o aveam deja la revelionul trecut”, mentioneaza medicul.
Mai mult, anumite studii sugereaza ca mersul pe bicicleta reprezinta una dintre activitatile fizice prin care putem preveni, sau reduce semnificativ, aparitia celulitei de pe coapse.

Cum poti maximaliza efectele benefice ale ciclismului
Dr. Gheorghe Dumitru ne-a recomandat sa tinem cont de cateva sugestii daca vrem sa obtinem cat mai multe beneficii in urma mersului pe bicicleta. De exemplu, pentru a antrena cat mai multi muschi, saua bicicletei nu trebuie sa ramana fixata tot timpul la aceeasi inaltime.
„Daca mai reglati pozitia si inaltimea din cand in cand, muschii vor fi antrenati in totalitatea lor si nu selectiv, cum se intampla daca saua are mereu aceeasi inaltime”, indica medicul. Totodata, pedala ar trebui apasata cu mai multe zone ale talpii decat varful, precum calcaiul, partea exterioara a labei piciorului si chiar partea interioara.
Un alt sfat al medicului specialist este ca pedalele bicicletei sa nu fie lipsite de curelele care prind piciorul.
„Acestea ar trebui folosite macar in 30 – 40% din durata pedalarii pentru a apasa mai putin pedala care coboara si a trage mai mult in sus, de cea care urca. Aceasta modalitate permite solicitarea si antrenarea muschilor de pe partea posterioara a coapsei care de obicei sunt neglijati si raman mult mai slabi ca cei din fata coapsei”, ne-a informat dr. Gheorghe Dumitru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *