Ministerul Mediului va negocia cu ONG-urile aprobarea unor activitati economice in ariile naturale protejate

Manual digital pentru turi?tii care viziteaz? Delta Dun?rii - vezi de unde descarci aplica?ia
Ministerul Mediului va negocia cu ONG-urile aprobarea unor activitati economice in ariile naturale protejate
Ministerul Mediului va negocia cu ONG-urile aprobarea unor activitati economice in ariile naturale protejate

Deciziile privind aprobarea sau interzicerea unor activitati in ariile naturale protejate, sau alte initiative ce au in vedere aceste zone, vor fi adoptate in cadrul unui comitet tehnic de lucru comun intre Ministerul Mediului si reprezentantii ONG-urilor. Aceasta este concluzia unei reuniuni ce s-a desfasurat recent la Ministerul Mediului in cadrul careia a fost rediscutat proiectul de act normativ privind modificarea Legii Ariilor Naturale Protejate.

„Noua formula propusa de Ministerul Mediului are in vedere o mai buna siguranta a ariilor protejate din Romania, printr-o functionare mai eficienta si o definire mai clara a relatiei dintre custode si autoritatea de mediu si, totodata, prin respectarea stricta a procedurilor de reglementare privind protectia mediului”, se precizeaza in comunicatul MMSC.

Potrivit modificarilor propuse de Ministerul Mediului, rolul administratorilor sau custozilor ariilor naturale protejate ar urma sa fie doar unul consultativ si nu de luare a decizilor. Aceasta propunere legislativa a dus la proteste din partea organizatiilor nonguvernamentale de mediu care spun ca astfel s-ar aproba fara probleme anumite activitati economice care ar duce la distrugerea mediului inconjurator.

„Prin acest proiect de ordonanta, se creeaza vadit parghii legislative pentru aprobarea in masa a planurilor, proiectelor sau activitatilor din ariile naturale protejate, indiferent de impactul pe care acestea il pot genera, anihiland in totalitate puterea de decizie a administratorilor sau custozilor ariilor naturale protejate in ceea ce priveste dezvoltarea economica in arii protejate. De asemenea, se creeaza un cadru legislativ periculos, care va permite desfiintarea abuziva a ariilor naturale protejate. Transformarea avizului obligatoriu al administratorilor sau custozilor ariilor protejate in unul consultativ reprezinta o subminare a capacitatii acestora de a-si indeplini obligatiile de asigurare a statutului favorabil de conservare al ariilor protejate. Astfel, autoritatile de reglementare, care sunt conduse de factori politici, vor putea lua decizii lipsite de fundamentare stiintifica”, se precizeaza intr-o nota de protest a WWF.

Liderii ONG-ului de mediu spun ca activitatile economice nu pot fi desfasurate in ariile naturale protejate fara a se cunoaste impactul pe care acestea ar putea sa-l aiba asupra mediului inconjurator.

In judetul Tulcea, peste 90% din suprafata o reprezinta ariile naturale protejate, fie ca este vorba de Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, Parcul National Muntii Macinului sau siturile Natura 2000.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *