8 septembrie – Mobilizare generala pentru Rosia Montana

8 septembrie – Mobilizare general? pentru Ro?ia Montan?
8 septembrie – Mobilizare generala pentru Rosia Montana
8 septembrie – Mobilizare generala pentru Rosia Montana

Asociatia Alburnus Maior tine sa reaminteasca membrilor Guvernului si Parlamentului revendicarile adresate autoritatilor in urma demonstratiilor din data 1 septembrie ce au avut loc in tara si strainatate:

1) Respingerea imediata a proiectului de lege de catre Parlament;
2) Demiterea neintarziata a celor patru initiatori ai acestui proiect de lege: ministrul marilor proiecte (Dan Sova), cel al mediului (Rovana Plumb), cel al culturii (Daniel Barbu) si directorul ANRM (Gheorghe Dutu);
3) Formarea unei comisii de ancheta parlamentara care sa investigheze responsabilii directi pentru intocmirea acestei propuneri de lege care aduce atingeri grave asupra drepturile fundamentale ale omului, asupra principiului separarii puterilor in stat si care incalca prevederi ale Constitutiei.
4) Interzicearea neintarziata prin lege a utilizarii cianurilor in industria miniera si deblocarea procedurilor de includere a Rosiei Montane pe lista UNESCO.

Solicitarea Alburnus Maior si a sustinatorilor sai ce protesteaza zi de zi este de a primi un raspuns clar la aceste revendicari. Din nefericire declaratiile membrilor Guvernului sau ale purtatorilor de cuvant din sfera politica nu corespund solicitarilor zecilor de mii de oameni ce au iesit in strada. Mobilizarea generala din data de 8 septembrie are menirea de a le reaminti parlamentarilor vointa cetatenilor de a respinge propunerea de lege ce prevede distrugerea Rosiei Montane. Prin retelele de socializare toti cei ce doresc salvarea Rosiei Montane sunt chemati in strada pentru a-si face auzita vocea.

In seara zilei de 5 septembrie protestatarii au ocupat Piata Constitutiei si au citit la portavoce in fata Parlamentului pasaje din constitutie. A doua zi, activisti ai campaniei Salvati Rosia Montana au blocat intrarea Izvor a Palatului Parlamentului.

„Revendicarile noastre nu au primit nici un raspuns. Proiectul de minerit s-a schimbat doar in perceptia guvernului orbit de fantastica crestere a redeventei cu 2 la suta. Cele aproape 250 de mii de tone de cianura sunt aceleasi, barajul are tot 185 de metri inaltime si tot din piatra si pamant este realizat. Fiica mea de 14 ani negociaza mai bine decat guvernul Romaniei. Acelasi guvern care se joaca acum cu stabilitatea politica si economica a Romaniei pentru a aviza una din cele mai mari fraude din istoria recenta a poporului roman” a declarat Eugen David, presedintele Alburnus Maior.

„Oamenii nu mai pot fi pacaliti de presa cumparata de companie. Orice incercare de ignorare sau discreditare a protestelor nu face decat sa aduca si mai multi oameni nemultumiti de nesimtirea guvernului. Eu voi iesi in strada pana cand Rosia Montana se va bucura de semnatura ministrului pentru includerea pe lista UNESCO si pana cand proiectul de lege va fi respins” a declarat Claudia Apostol, unul dintre protestatari.
Harta completa a localitatilor unde sunt anuntate demonstratii o gasiti la:

http://www.rosiamontana.org/stiri/lista-ora-elor-care-pe-8-septembrie-reiau-protestele-pentru-ro-ia-montan

Pentru mai multe informatii, Eugen David, email: [email protected], mobil: 0740-280309.
Informatii in timp real puteti obtine de pe pagina noastra de facebook: Rosia Montana in UNESCO World Heritage – https://www.facebook.com/rosia.montana.in.unesco

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *