Ministerul Mediului vrea 58 milioane lei din fonduri UE, pentru managementul Deltei

Ziua Mondial? a Zonelor Umede, s?rb?torit? peste tot în lume în a doua zi a lunii februarie
Ministerul Mediului vrea 58 milioane lei din fonduri UE, pentru managementul Deltei
Ministerul Mediului vrea 58 milioane lei din fonduri UE, pentru managementul Deltei

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC) vrea sa acceseze fonduri europene de peste 58 de milioane de euro pentru implementarea Planului de management integrat pentru zona Deltei Dunarii, in perioada 2016 – 2020, potrivit unui raspuns la solicitarea Mediafax.

Planul de maeagement integrat pentru zona Deltei Dunarii reprezinta o revizuire a planului de management al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (RBDD) aferent perioadei 2008 – 2012, intrucat acesta din urma a expirat anul trecut. Mai mult, planul de management al RBDD pentru perioada 2008 – 2012 a precedat directivele europene ce impun alinierea la exigentele de mediu ale Uniunii Europene, arata reprezentantii MMSC.

Beneficiarul planului de management este Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, iar valoarea sa este de 64.577.558 lei.

Ministerul a depus proiectul la Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Mediu (AM POS Mediu), in vederea obtinerii unei finantari nerambursabile de 58.119.802 lei din Fondul European de Dezvoltare Regionala, reprezentand 90 la suta din valoarea eligibila a proiectului. Restul sumei, de 6.457.756 lei, ar urma sa fie asigurata de la bugetul de stat.

Planul de management integrat pentru zona Deltei Dunarii va fi fundamentat pe legislatia nationala si europeana si va include un set de date geospatiale si date biotice actualizate in raport cu dinamica din teritoriu a speciilor de flora si fauna salbatica, respectiv a habitatelor naturale din zona Deltei Dunarii, dar si in raport cu actele normative aflate in vigoare.

Planul, ce va fi implementat in perioada 2016 – 2020, va cuprinde un plan de monitorizare integrat a habitatelor naturale si a speciilor de flora si fauna de interes comunitar din cadrul RBDD.

Astfel, vor fi realizate studii de distributie cu realizarea hartilor GIS aferente pentru 163 de specii de pasari, 17 specii de mamifere, 29 de specii de nevertebrate, 10 specii de amfibieni si reptile, 22 de specii pesti, noua specii de plante si 27 de habitate, urmand ca pentru toate acestea sa fie propuse si anumite masuri de conservare.

La acestea se adauga un studiu socio-economic care sa fundamenteze planul de management integrat, inclusiv evaluarea detaliata a impactului antropic asupra biodiversitatii ariilor naturale protejate vizate de proiect, o baza de date completa si functionala si un set integrat de date geospatiale realizat in conformitate cu Directiva Inspire.

Planul de management include si conferinte, 22 de dezbateri publice si un eveniment de informare si de promovare a proiectului organizat cu prilejul Zilei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii sarbatorita la data de 1 septembrie, urmarindu-se cresterea nivelului de informare si constientizare privind necesitatea protejarii naturii cu 30 la suta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *