Ministrul chinez al agriculturii sustine cultivarea organismelor modificate genetic

Noile reguli din comertul cu produse modificate genetic vor distruge ideea de piata unica a UE
Ministrul chinez al agriculturii sustine cultivarea organismelor modificate genetic
Ministrul chinez al agriculturii sustine cultivarea organismelor modificate genetic

In timp ce conducerea Chinei grabeste procesul de urbanizare pentru a stimula cresterea economica, soarta terenurilor agricole din tara devine o problema, iar preocuparile publice privind culturile modificate genetic fac parte din dezbatere.

Cu ocazia prezentarii raportului de activitate, in deschiderea Congresului National al Poporului, premierul chinez Li Keqiang a semnalat importanta agriculturii: „Trebuie sa facem o treaba buna in ceea ce priveste agricultura, mediul rural, iar fermerii trebuie sa fie prioritari in toate eforturile noastre. Este necesar, in acelasi timp, sa acceleram modernizarea agriculturii, cu scopul de a asigura securitatea alimentara a Chinei si de a creste veniturile agricultorilor”.

Utilizarea produselor alimentare modificate genetic, controversate in randul consumatorilor chinezi, a fost readusa in discutie atunci cand ministrul Agriculturii, Han Changfu, a avut o conferinta de presa. Descriindu-se ca un consumator regulat de OMG, in special ulei de soia, el a remarcat ca utilizarea de bumbac modificat genetic a impulsionat randamentele Chinei prin controlul daunatorilor si reducerea necesarului de pesticide. Aceasta este o veste buna pentru industrie, precum si pentru veniturile fermierilor, a subliniat Han.

Oficial, modificarile genetice sunt permise in China doar pentru culturile de bumbac si papaia, dar cea mai mare cantitate de soia este importata din SUA, Brazilia si Argentina, tari care se cultiva majoritar OMG. „Tehnologia agricola este un concept nou pentru multi oameni, asa ca e de inteles ca unii sa fie ingrijorati. Este nevoie de timp pentru ca oamenii sa cunoasca si sa accepte OMG”, a declarat Han.

O alta problema discutata a fost cea a achizitilor de teren fortate. Odata cu directivele liderilor de top ai Chinei care au autorizat accelerarea urbanizarii, mai multe guverne locale au grabit ritmul de conversie a terenurilor din mediul rural pentru uz urban. „Transferurile de terenuri din mediul rural ar trebui sa fie in temeiul legal, facut in mod voluntar si cu compensare. Interesele locuitorilor din mediul rural trebuie puse pe primul plan”, a declarat ministrul Agriculturii, Han Changfu pentru agentia de chineza de stiri Xinhua News.

Raportul pentru Agricultura subliniaza nevoia tarii de a asigura securitatea alimentara, chiar in conditiile urbanizarii rapide si poluarii care afecteaza terenurile agricole, urmarindu-se atent ca acestea sa nu scada sub asa-numita linie rosie de 120 de milioane de hectare arabile.

„Vom imbunatati calitatea culturilor, vom creste capacitatea de productie si vom asigura consumul intern de cereale. In acest mod vom avea control total asupra necesarului de alimente pentru cei 1,3 miliarde de cetateni chinezi”, a spus premierul chinez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *