Alexandru Peres: Orasul Ocna Mures este un adevarat “poligon de incercare” pentru om si natura

Alexandru Peres: Orasul Ocna Mures este un adevarat “poligon de incercare” pentru om si natura
Alexandru Peres: Orasul Ocna Mures este un adevarat “poligon de incercare” pentru om si natura

Senatorul PDL Alexandru Peres s-a referit, in conferinta de presa de vineri, si la problema orasului Ocna Mures, pe care-l descrie drept un adevarat “poligon de incercare” pentru om si natura. In opinia acestuia, “in ultimii ani, dezastrele, mai mult sau mai putin tragice, s-au abatut cu furie pe aceste meleaguri” si solicita finalizarea studiului geologic, deja comandat, pentru aceasta zona.

“Acum aproape 4 ani, ploile torentiale din oras si din jurul orasului, au maturat pur si simplu un cartier intreg, distrugand case si gospodarii, dar si vieti omenesti. A urmat apoi un alt fenomen, deja cunoscut pentru o parte dintre locuitori, si anume prabusirea magazinului Plus si crearea unui nou crater, lac sau gaura in pamant, care inspaimanta si acum pe cei neavizati, localnici sau vizitatori! Se intampla in 22 decembrie 2010!”, spune senatorul.

In opinia sa, orasul “lacurilor sarate” create de “mana omului, din greseli condamnabile acum, nu au nici in acest moment un raspuns cu privire la provocarile viitorului! Privind pe YouTube momentul prabusirii, ramai ingrozit de posibilele efecte ale unei activitati umane necontrolate si nesecurizate indeajuns! Deocamdata, aceste surpari sunt oarecum sub observatia specialistilor in geologie si minerit si se pare e exista si o strategie, in lucru inca, pentru securizarea si controlarea acestor fenomene”.

Politicianul observa ca “mai nou insa, suspiciunile unei recidivari pare a resuscita momentele dificile din istoria recenta a localitatii”.
S-a referit si la “defrisarile, taierile de masa lemnoasa”, pe care le descrie ca “realitati zilnice in judetul Alba” si despre care sustine ca “poate nu ar trebui mediatizate si discutate, pentru linistea locuitorilor din Ocna Mures, mai ales. Ca taierile sunt controlate si legale, ca au un efect economic corect, nu suntem noi cei care trebuie sa decida! Sunt institutii ale statului care vegheaza, cum ar fi Prefectura, Directia Silvica, administratia locala etc”.

Semnaleaza ca problema este a momentului, precum si a procedurii urmate.

“La nici 4 ani de la ultimele dezastre si in lipsa unui raspuns clar, a unei strategii de viitor a localitatii, consider ca nu era momentul unei interventii pe fondul forestier de pe Dealul Banta! Repetarea, Doamne-fereste!, a dezastrelor din anul 2010, ar putea fi “agatate” de aceasta actiune, de altfel normala si corecta, a Directiei Silvice Alba.

Vine vara! Poate o vara cu intemperii greu de suportat, asa cum am mai avut in judetul Alba. Cu ploi torentiale si cantitati mari de apa, iar pericolul unor viituri este cel mai mare pentru subsolul orasului Ocna Mures si evident, pentru locuitorii sai”, a precizat Peres.

Din acest motiv, solicita Prefecturii si prefectului Gheorghe Feneser sa urgenteze finalizarea studiului geologic, deja comandat, pentru aceasta zona. Si, de asemenea, sa ajute la relansarea economica din zona, precum si la eforturile de ecologizare a zonei lacurilor sarate de la Ocna Mures, mai cere senatorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *