Ministrul Doina Pana: Pregatesc armele pentru razboiul contra furtului din paduri

Ministrul Doina Pana: Pregatesc armele pentru razboiul contra furtului din paduri
Ministrul Doina Pana: Pregatesc armele pentru razboiul contra furtului din paduri

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Doina Pana vrea sa puna punct hotiei din paduri, actionand pe doua cai: prin implementarea unui program de monitorizare a lemnului exploatat pe tot traseul sau, din padure, pana la depozit, dar si prin instituirea unui sistem performant de supraveghere a fondului forestier si de interventie rapida, in timp real, cu echipe operative mixte, inter-institutionale, acolo unde se constata taieri ilegale.

Decisa sa stopeze furtul de masa lemnoasa, fenomen care a capatat proportii ingrijoratoare in ultimii ani, ministrul Doina Pana a lansat spre dezbatere publica un proiect de Hotarare de Guvern pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienta, circulatia si comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spatiilor de depozitare a materialelor lemnoase si al instalatiilor de prelucrat lemn rotund precum si a unor masuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligatiilor ce revin operatorilor care introduc pe piata lemn si produse din lemn.

Actul normativ vine sa diminueze sau chiar sa elimine furtul cu acte a lemnului din padurile Romaniei, pentru ca, asa cum spune ministrul Doina Pana, ”doar 5-10% din tot ceea ce inseamna furt din paduri este ilegal, in rest se fura cu acte. Adica, la acest moment, este posibil, de exemplu, ca un singur aviz pentru un transport de masa lemnoasa sa fie folosit de cateva ori, intrucat este un sistem de control imperfect si cu risc de a fi viciat de factorul uman, care poate fi corupt. Nu vreau sa generalizez si sa aduc acuze unui intreg corp profesional, dar trebuie sa fim constienti ca printre profesionisti se strecoara si uscaturi”.

Sistemul de monitorizare a drumului lemnului din padure pana la beneficiarul final este unul electronic, construit pe programul informatic SUMAL (Sistemul informational integrat de urmarire a materialelor lemnoase) si va intra in ”actiune” chiar de la momentul inceperii transportului de masa lemnoasa din exploatatie. Conform proiectului de HG initiat de ministrul Doina Pana, emitentul avizului de insotire va avea obligatia transmiterii in sistemul informatic, online si/sau offline, dupa caz, a unor informatii standardizate, in baza carora va primi un cod unic generat automat de SUMAL, pe care va fi obligat sa il inscrie pe aviz. ”Nimeni nu va mai putea misca un bat dintr-o parte in alta fara a-l declara si include in sistemul de monitorizare. Ma refer aici la intreg lantul: exploatatori, intermediari, beneficiari finali.” sustine ministrul Doina Pana.

Complementar, ca un al doilea pas, sistemului de monitorizare a masei lemnoase exploatate, ministrul Doina Pana si-a propus sa acceseze fonduri europene pentru implementarea unui sistem aerian de supraveghere a fondului forestier, cu drone, care sa permita transmiterea datelor din teren in timp real, atunci cand se inregistreaza taieri ilegale sau actiuni de braconaj. Proiectul ar presupune ca informatiile inregistrate sa fie preluate de catre o echipa de interventie rapida, interministeriala, constituita dupa modelul SMURD, formata din lucratori silvici, politisti, jandarmi si alti specialisti cu capacitate de a actiona imediat ce sunt semnalate ilegalitatile. Pe parte de interventie, ministrul Doina Pana a facut un prim pas in aceasta directie, semnand deja un protocol de colaborare intre departamentul Apelor, Padurilor si Pisciculturii, pe care il conduce si Ministerul de Interne, ce face posibila derularea unor actiuni comune de combatere a ilegalitatilor din sectorul silvic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *