Ministrul mediului Attila Korodi a vorbit din nou ieri despre defrisarile ilegale de paduri, care au dus la inundatiile din iulie, mentionand ca acestea sunt facute de „organizatii mafiote”. Corpul de control al ministerului a constatat nereguli grave in zona Novaci, unde exploatatiile forestiere si balastierele nu au avut autorizatiile necesare. Prefectul de Gorj Alin Vacaru nu sustine concluziile controlului facut de minister. „Este o dezinformare din punctul meu de vedere si o sa vedeti ca in raportul final va fi ca nu s-a exploatat ilegal in Gorj”, a precizat Alin Vacaru.
Prefectul Alin Vacaru va dispune efectuarea de controale pentru a arata ca nu s-a exploatat ilegal masa lemnoasa. Asta dupa ce Corpul de Control al Ministerului Mediului stabilit ca inundatiile s-au produs din cauza defrisarilor ilegale. „Voi emite un ordin de prefect si voi desemna o comisie mixta formata din cei de la Directia Antifrauda, Garda de Mediu, Agentia de Mediu, ITRSV, Directia Silvica, pentru a verifica toate firmele care exploateaza masa lemnoasa. O sa facem aceste verificari pentru ca eu sunt convins ca inundatiile nu au avut loc din cauza defrisarilor. Sunt binevenite aceste controale, pentru ca, din pacate, cu toate ca se exploateaza conform amenajamentelor, nu se exploateaza in regimul silvic si foarte multe lemne sunt depozitate pe marginea apelor”, a declarat Alin Vacaru.
Prefectul de Gorj considera ca Ministerul Mediului dezinformeaza opinia publica. „Am vazut acel raport in presa, m-as fi asteptat sa il primesc si eu la Prefectura. In raport spune clar ca in prima saptamana s-au verificat documentele, urmand ca apoi sa se mearga pe teren. Singurul impediment pe care l-au invocat dumnealor e ca firmele nu au avut aviz de la mediu si tot ce s-a exploatat s-a facut conform contractelor Directiei Silvice. Este o dezinformare din punctul meu de vedere si o sa vedeti ca in raportul final va fi ca nu s-a exploatat ilegal in Gorj”, a mai precizat Alin Vacaru.
Korodi: Creste nervozitatea celor care se ocupa cu asa ceva
Ministrul mediului Attila Korodi a spus ieri ca defrisarile ilegale de paduri sunt facute de „organizatii mafiote”. „Solutia este sa urmarim traseul lemnului, transportul acestuia”, a explicat ministrul. „Foarte multe transporturi ilegale au fost facute prin acoperirea cu hartii doveditoare, dar daca vom inregistra online orice taiere, atunci vom putea urmari mai usor „trasabilitatea” masei lemnoase”, a spus ministrul Korodi. El sustine ca autoritatile au luat deciziile corecte pentru combaterea taierilor ilegale, si ca acest fapt ar fi vizibil prin „nervozitatea tot mai mare a celor ce se ocupa cu asa ceva”. Interventia ministrului Korodi a fost facuta in cadrul emisiunii Probleme la zi, difuzata la Radio Romania Actualitati in fiecare zi de luni pana vineri, de la ora 13.20.
Exploatari forestiere, fara aviz de mediu
Corpul de Control al Ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice Attila Korodi a publicat la jumatatea lunii august concluziile verificarii de la Gorj, dupa inundatiile grave de la Novaci.
Controlul a vizat documente din perioada 2011-2014. La Novaci s-a constat ca mai multe societati comerciale desfasoara activitati de exploatare forestiera, dar nu detin autorizatie de mediu pentru aceasta activitate. Pe raza Ocolului Silvic Polovragi aceste firme au exploatat o cantitate totala de 8.183 metri cubi, 4 societati pe raza Ocolului Silvic Novaci cu o cantitate de 8.395 metri cubi si 4 societati aferente Ocolului Silvic Buila unde s-au exploatat 9.334,9 metri cubi.
In plus, ancheta Corpului de Control al Ministrului a relevat nereguli in activitatea de autorizare a exploatarilor forestiere, derulata de Agentia pentru Protectia Mediului Gorj. Astfel, APM Gorj a emis autorizatii de mediu pentru exploatari forestiere in arii naturale protejate (Situri Natura 2000) fara a se fi obtinut avizul administratorului sau custodelui ariei. Totodata au fost eliberate sau revizuite autorizatii de mediu pentru desfasurarea activitatii de exploatare forestiera desi masa lemnoasa supusa avizarii fusese recoltata anterior (ex: au fost eliberate autorizatii de mediu in anul 2014 pentru exploatari de masa lemnoasa efectuata cu un an inainte).
”Urmeaza o a doua etapa, in care Corpul de Control va verifica efectiv in teren daca aceste exploatari sunt conforme cu realitatea”, a declarat la acea vreme Attila Korodi, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice.