Muntii Macinului, un spectacol aproape de Delta Dunarii

    Muntii Macinului, un spectacol aproape de Delta Dunarii

    Desi infrastructura, gradul de confort din unitatile de cazare sau accesul extrem de dificil sunt inca probleme nerezolvate aici, Dobrogea de Nord poate fi o zona extrem de atractiva pentru turistii romani sau straini, care vor sa descopere zone aproape neex­plorate si foarte variate din punct de vedere etnic sau cultural.

    Astfel, Delta Dunarii, Parcul National Muntii Macin, „Triun­ghiul manastirilor”, cele 500 de situri arheologice din judetul Tulcea, printre care cetatile Enisala si Argamum sau podgoriile Sarica Niculitel si Babadag sunt cateva dintre des­tinatiile turistice al caror potential isi asteapta valorificarea.

    De ce ar trebui sa mergi in Muntii Macinului

    Uriase blocuri granitice, ele­mente de flora si fauna foarte rare sau aflate pe cale de disparitie, peisaje salbatice de-a dreptul rupte de realitate si o liniste taioasa. Muntii Macin reprezinta o zona naturala extrem de valo­roa­sa pentru cercetatori, ornito­logi sau simpli iubitori de natura care vor sa descopere in acelasi loc specii asiatice, mediteraneene sau central europene. Desi nu este o destinatie foarte populara, Parcul National Muntii Macin are un potential turistic extraordinar, inca nepus in valoare. In urma cu sase ani acesti munti au fost inscrisi in reteaua nationala de parcuri nationale si, mai nou, Administratia Parcului incearca schimburi de experienta cu cercetatori si responsabili ai unor zone protejate din Africa de Sud, tarile scandinave sau din alte tari din vestul Europei. Muntii Macinului, cei mai vechi munti din Romania, fac interesul cercetatorilor datorita numeroaselor vestigii istorice, catre sapaturile arheologice, dar in egala masura si catre cercetarea stiintifica a vastului tezaur natural existent aici – geologic, botanic, zoologic. Potentialul natural de care dispune in prezent, face Parcul National Muntii Macinului accesibil unei game largi de turisti interesati de drumetii in natura, peisaje, flora, fauna caracteristice parcului, studii si documentare.

    Marea bogatie de flora si vege­tatie a Muntilor Macin este reprezentata de peste 1.770 specii de plante reprezentand aproximativ 50% din flora Romaniei ce vegeteaza pe 1% din suprafata tarii, din care 72 specii de plante sunt protejate ca specii rare sau vulnerabile si 27 specii sunt ende­mice pentru regiune. La granita acestor munti s-au dezvoltat mai multe comunitati, printre care cea de italieni din comuna Greci, si cea de greci, care s-au stabilit in urma cu 100 de ani in comuna Izvoarele, ambele comunitati pastrandu-si traditiile.

    Trasee turistice si locuri de cazare

    Orasul Macin este poarta principala de intrare in zona, iar comuna Greci este principala cale de acces catre principalele trasee turistice. Din Tulcea ajungi la Macin in circa o ora, cu masina, si pana la Greci circa 45 de minute. In Macin ai doua locatii unde te poti caza, hotelul, care are o capacitate de 25 de locuri si unde pretul este de 50 de lei pe noapte, iar micul dejun te costa circa 10 lei, si caminul Liceului Teoretic „Gheorghe Munteanu Murgoci”, unde se ofera 100 de locuri de ca­zare, in camere de 5 sau 6 paturi. Din Macin ai acces catre Culmea Pricopanului, traseu de dificultate medie si care poate fi parcurs in circa 4-5 ore. Acesta poate fi con­siderat traseu de geoturism, iar Masivul Pricopan este, din punct de vedere peisagistic, creasta cea mai spectaculoasa din aria parcu­lui. Fiind aproape complet despa­durit, masivul ofera aspectul tipic de eroziune, iar poteca parcurge pajisti de stepa si stancarii presa­rate cu arbori de diverse tipuri.

    Din Greci, spre trei trasee turistice

    Din Greci poti pleca pe trei din cele sase trasee turistice princi­pale: Tutuiatu, Dealul cu Drum si Cozluku – Valea Plopilor, acestea fiind si cele mai frumoase locatii din perimetrul Parcului National Muntii Macinului. Daca vrei sa te cazezi in Greci, afla ca, din pacate, este o singura locatie, dar sunt sanse mari ca localnicii sa fie dispusi sa iti ofere loc de cazare si o masa, totul fiind negociabil, firesc, in functie de conditiile ofe­rite de gazda. Locuri de ca­zare, in sistem „gazda”, poti gasi insa la Nifon, care este un fel de capat de linie al traseului turistic Dealul cu Drum. Preturile prac­ticate sunt cele din orasul Macin, adica 50 de lei de persoana pe noapte, vei avea baie cu apa calda si iti poti face singur de mancare. Daca nu vrei asta, poti manca la localnici, costul mesei de pranz fiind de circa 15 lei. Te mai poti caza la Hamcearca, dar aici ajungi pe alt traseu, Crapcea, care pleaca din localitatea Cerna sau pe Valea Vinului. Aici sunt doua corpuri de casa, unde gasesti apa curenta si ti se pune la dispozitie bucataria.

    Din Greci, la Luncavita

    Daca mergi pe traseul turistic Tutuiatu, ajungi in comuna Luncavita in circa cinci – sase ore, prin punctul Cetatuia. Traseul pleaca din Greci si trece prin Valea Morsu, Saua Tutuiatu, Vf. Tutuiatu, Valea Piscului Inalt, Valea Seaca, Valea Fagilor, Cetatuia, Luncavita. Varful Tutuiatu este cel mai spectaculos punct de observatie de pe rama vestica a Muntilor Macinului, acesta fiind cel mai inalt varf (467m). In zona de padure intal­nim peisaje de padure balcanica, mediteraneeana central europea­na, care in amestec dau o mare varietate coloristica a frunzisului. La Luncavita poti gasi patru locatii unde te poti caza, cu circa 40 de locuri, iar costul cazarii si a doua mese pe zi este in medie de 70 de lei de persoana pe zi, dar exista si doua pensiuni turistice pe la mijlocul traseului, in Valea Fagilor.

    Daca vrei sa te campezi, o poti face pe toate traseele turistice din Muntii Macinului, pentru ca exis­ta locuri de campare la jumatatea lor.

    Trei trasee noi

    De putin timp, Administratia Parcului National Muntii Macinu­lui a creat trei trasee turistice, unul ecvestru, un traseu de ciclo­turism si o poteca tematica. Daca vrei sa inchiriezi un cal, te costa 25 de lei pe ora si trebuie sa fii insotit de un ranger al parcului. Traseul este un circuit de 13 ki­lometri cu urcusuri si cobora­suri domoale ce strabate piscurile de pe latura sudica a parcului, pre­sa­rata cu poieni de stepa cu stan­carii.

    Tot reprezentantii APNMM au spus ca este interzis accesul in afara celor noua trasee turistice cat si cataratul. Totusi, exista o locatie aflata la limita Parcului National, unde sunt cataratori, dar care nu au acordul rangerilor.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *