Nutritie ecologica pentru copii, dupa model grecesc

Un specialist din Grecia a publicat o carte pentru cei mici, intitulata „Ma construiesc cum trebuie”, care a fost distribuita gratuit in scolile elene, in mai mult de 700.000 de exemplare

Foloseste ulei de masline, nu tine cont de calorii si nu interzice alimente. Acesta este regimul ecologic mediteraneean recomandat de Irene Marazioti.

Vrem sa fim sanatosi, dar sa mancam si bine. Sa nu avem probleme cu inima, dar sa punem doar mancaruri gustoase pe masa.

De obicei, nu le putem avea pe toate, insa exista solutii de mijloc, care presupun alegeri intelepte in alimentatie. Un astfel de exemplu este regimul mediteraneean.

Tratament impotriva obezitatii

Dieta mediteraneeana este un bun tratament, fiind recomandata pentru prevenirea si reducerea obezitatii, atat pentru adulti, cat si pentru copii.

„Obezitatea este boala secolului, nu tine cont de varsta si este un factor determinant in cresterea riscului de boli de inima. Dieta mediteraneeana presupune mancare gustoasa variata in functie de sezon si de gusturi. Saraca in grasimi saturate si bogata in ingrediente de care avem nevoie, ofera sanatate si o greutate echilibrata”, considera Irene Marazioti, nutritionist si specialist in dieta mediteraneeana.

In plus, obezitatea, pe langa disconfortul emotional pe care il creeaza, mai ales in randul adolescentilor, duce la diabet zaharat, la cresterea nivelului colesterolului, la cresterea tensiunii, la cardiopatie si la artrita. Aprecierea obezitatii se face prin indicele de obezitate corporala care inseamna raportul dintre greutatea corporala (kg) si inaltimea la patrat (m²). Valorile normale ale IMC sunt intre 22 si 25 kg/m².

Fara pastile sau dieta vegetariana

Recurgerea la pastile in scopul slabirii nu este o solutie sanatoasa, in opinia specialistului in nutritie, Irene Marazioti. Nici dieta vegetariana nu este o alegere potrivita si mai ales nu se recomanda copiilor. „Meniul nostru zilnic ar trebui sa contina 20% grasimi nesaturate, 55% carbohidrati si 25% proteine”, adauga Marazioti.

„Orice specialist nutritionist indica uleiul de masline netratat termic, painea neagra, pestele, branzeturile nesarate persoanelor care doresc sa slabeasca”, spune lect. dr. Lygia Alexandrescu de la Universitatea Spiru Haret. „Desi nu exista statistici clare asupra persoanelor obeze din Romania, putem spune ca in ultimii ani a crescut cu 20% numarul cazurilor de supraponderalitate la adulti”, mai adauga Alexandrescu.

In Romania sunt peste patru milioane de pacienti obezi netratati, aproximativ 37% din populatia adulta, potrivit unei cercetari a companiei Zentiva.

La nivel mondial, se inregistreaza un miliard de adulti supraponderali, dintre care cel putin 300 de milioane sunt obezi clinic.

Pentru o masa rapida in oras, parintii aleg adesea mancarurile nesanatoase de la fast-food

Departe de fast-food, aproape de sala de sport

Prevenirea obezitatii la copii este cu atat mai importanta cu cat studiile recente au dezvaluit ca numarul celulelor adipoase ramane constant la adulti dupa incheierea copilariei.

„Copiii primesc de cele mai multe ori modele negative de alimentatie, de aceea parintii ar trebui sa le ofere o dieta echilibrata de cand sunt mici, sa-i tina departe de fast-food, sa le reduca nivelul de zahar si de grasimi din alimentatie si sa-i incurajeze sa practice un sport”, completeaza specialistul in dieta mediteraneeana.

In obezitate, mediul in care traieste un copil are o importanta mai mare decat factorul genetic. De aceea, parintii trebuie sa aiba grija ca micutul sa primeasca toate elementele nutritionale de care are nevoie. Sunt insa multe cazuri in care adultii apeleaza la solutii pe fuga, cum este mancarea de la fast-food.

„Ingrijorator este faptul ca numarul copiilor obezi continua sa creasca, mai ales in randul scolarilor, din cauza sedentarismului si alimentatiei de tip fast-food”, considera lect. dr. Lygia Alexandrescu.Pentru ca aceste principii sanatoase sa fie urmate de copii, ele trebuie „traduse” intr-un limbaj accesibil.

De aceea, Irene Marazioti, care a fost si invatatoare pentru copiii de clasele primare, a scris o carticica pe intelesul lor, care contine desene si explicatii simple, usor de tinut minte. Cartea a fost distribuita gratuit copiilor din Grecia in 700.000 de exemplare, prin Ministerul Educatiei.

Uleiul de masline pentru salate

De ce este uleiul de masline mai bun decat cel de floarea-soarelui, pe care noi, romanii, il folosim atat de des? Raspunsul vine tot de la Irene Marazioti, care explica faptul ca uleiul de masline contine acizi nesaturati si pastreaza colesterolul rau la un nivel scazut, in timp ce creste valorile colesterolului bun. Marazioti recomanda ca uleiul de masline sa fie folosit mai ales in salate si mancaruri negatite, pentru a putea beneficia de proprietatile lui.

Dieta mediteraneeana are la baza: cereale integrale, legume, fructe, nuci crude (migdale, alune de padure, caju), peste, branzeturi fermentate, iaurt sau lapte fermentat (preferabil de capra) si ulei de masline extravirgin. Astfel, aceasta dieta contine cantitati importante de beta-caroten, vitamina C, tocoferoli si tocotrienoli (vitamina E), polifenoli si minerale esentiale, precum seleniu, magneziu, zinc, fier, calciu si iod.

Pentru ca nu presupune numararea caloriilor si nici nu impune restrictii in alegerea alimentelor, dieta mediteraneeana se poate transforma usor intr-un principiu de viata.

Nu se interzic nici grasimile si nici glucidele, doar trebuie alese cele bune, de tipul grasimilor nesaturate, cerealelor integrale, legumelor si fructelor. De asemenea, pentru a slabi de unde trebuie, dieta mediteraneeana recomanda adaugarea unui pic de efort fizic, menit sa completeze alimentatia.

Cine a inventat dieta mediteraneeana

Oamenii care locuiau in jurul Marii Mediterane urmau aceasta dieta care, odata cu trecerea timpului, a devenit un mod de viata pentru ei.

A fost descoperita de Ancel Keys, unul dintre primii specialisti in nutritie.

Acesta a facut un studiu detaliat asupra obiceiurilor alimentare din sapte tari de pe trei continente, in perioada anilor `60.

In urma acestui studiu a ajuns la concluzia ca locuitorii din Grecia, dar in special cei din insula Creta aveau cele mai scazute rate de mortalitate cauzate de afectiunile cardiace datorita regimului alimentar.

Uleiul de masline este unul din ingredientele de baza in dieta mediteraneeana, promovata in scolile grecesti
Uleiul de masline este unul din ingredientele de baza …
Peste la cuptor (pentru 4 persoane)

1 kg de peste sabie
3 rosii bine coapte
2 legaturi de ceapa taiate
2 catei de usturoi
1 legatura de patrunjel maruntit
6 linguri de ulei de masline
2 linguri de miez de migdale maruntit
2 foi de dafin
Sare si piper dupa gust

Spalati bine pestele, taiati-l file si presarati sare si piper.

Puneti-l intr-o cratita cu doua linguri de ulei de masline si adaugati si foile de dafin.

Caliti ceapa si usturoiul folosind restul de ulei de masline, iar apoi adaugati rosiile si fierbeti totul cinci minute.

Cand sosul este gata, turnati-l peste peste, presarati patrunjelul maruntit si adaugati un pahar mic cu apa.

Apoi puneti totul la cuptor pentru 40 minute la o temperatura de 180 de grade C.

Spre final, adaugati si miezul de migdale.

Copiii primesc de cele mai multe ori modele negative de alimentatie, de aceea parintii ar trebui sa le ofere o dieta echilibrata de cand sunt mici
Irene Marazioti, nutritionist

20% reprezinta procentul de reducere a riscului de deces timpuriu pentru cei care urmeaza dieta mediteraneeana.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *