
Cunoscuta in popor sub denumirea de “boala sarutului”, mononucleoza este o infectie cu virusul Epstein Barr, prezent in saliva, care afecteaza cam 10-20% din tineri, majoritatea intre 15 si 35 de ani.
In prima faza se prezinta ca o amigdalita, cu deosebirea ca si splina este afectata si poate duce la complicatii precum insuficienta hepatica sau chiar cancer oral. Simptomele sunt inselatoare, iar medicii o recunosc greu.
Virusul Epstein Barr se gaseste in mod normal in saliva, insa boala se declanseaza cand imunitatea scade si virusul incepe sa se inmulteasca. De regula, sunt afectate persoane depresive, pesimiste, cu un stil de viata dezechilibrat si stresant.
Desi se manifesta ca o raceala, nu se transmite la fel de usor, prin tuse sau stranut, fiind nevoie de o cantitate mai mare de saliva. Boala se face o data in viata, insa cei afectati raman purtatori pentru totdeauna si ii pot infecta pe ceilalti.
Riscul creste direct proportional cu numarul “partenerilor”. Simptomele afectiunii apar, de regula, dupa o luna, si includ febra, faringita, inflamarea ganglionilor din gat, pete albe pe amigdale si in jurul lor, dureri de cap, dureri musculare, frisoane, stare de oboseala si respiratie greoaie. De aceea, initial, bolnavul merge la medicul de familie sau la ORL-ist, care ii pune diagnosticul de amigdalita si ii prescrie antibiotice.
Boala se vindeca de la sine intr-o luna. Este nevoie de repaus la pat, consum de lichide, un regim alimentar usor, bogat in vitamine, paracetamol sau ibuprofen pentru febra si gargara cu sare pentru dureri in gat si, desigur, abstinenta de la sarut. Sportul este interzis categoric in cazul mononucleozei, intrucat creste riscul rupturii de splina, care se manifesta prin dureri severe in partea superioara a abdomenului, ameteli, palpitatii si tahicardie, respiratie ingreunata, sangerari.