O noua descoperire sprijina teoria descendentei pasarilor din dinozauri

O noua descoperire sprijina teoria descendentei pasarilor din dinozauri

O teorie larg – desi nu unanim – acceptata astazi afirma ca pasarile actuale descind din dinozauri apartinand grupului theropodelor. In estul Spaniei au fost descoperite oua de dinozauri de un tip inca neintalnit pina acum, avand si trasaturi specifice oualor de pasare, ceea ce aduce argumente in sprijinul teoriei mentionate.
Ouale au fost descoperite in regiunea catalana Lleida; dateaza de acum 70-83 milioane de ani si au au lungimea de cca. 7 cm si latimea de 4 cm.

In Cretacic, zona respectiva era o regiune de coasta, cu plaje si delte, care s-a consolidat ulterior prin acumularea de sedimente. In rocile sedimentare formate s-au fosilizat ouale depuse de dinozauri.
Specia careia ii apartin ouale a fost denumita Sankofa pyrenaica.

Ouale au fost studiate de paleontologi de la Universitat Autònoma de Barcelona si Universidad Complutense de Madrid; specialistii au evidentiat faptul ca, spre deosebire de ouale de dinozauri descoperite pana in prezent (si care sunt simetrice si de forma alungita), acestea au o forma ovala si asimetrica, asemanatoare cu ouale de pasari.

Aceasta forma a oualor de pasari se datoreaza particularitatilor anatomo-fiziologice ale pasarilor, faptului ca acestea au un singur oviduct in care se poate forma cate un singur ou odata. La capatul mai lat se formeaza o camera de aer, care permite respiratia puiului in ultimele stadii ale vietii sale in ou. Aceasta caracteristica este considerata o inovatie evolutiva, care a aparut odata cu desprinderea pasarilor din dinozaurii theropozi.

Din acest motiv, paleontologii considera ca aceste oua, care prezinta atat caracteristici reptiliene, cat si aviene (de pasare) ar reprezenta o forma intermediara ce ilustreaza trecerea de la theropode la pasari si sprijina teoria descendentei pasarilor din dinozauri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *