Cei mai multi oameni cred ca dinozaurii au disparut in urma unui cataclism natural de acum aproximativ 65 de milioane de ani. Dar o echipa de cercetatori sustine ca stramosii nostri de talie mare au fost de fapt intr-un declin gradual, pana la disparitia lor inevitabila, cu mult inaintea catastrofei naturale. Extinctia dinozaurilor era de fapt un fenomen sigur si nu urmarea unui cataclism.
Dinozaurii s-au aflat in extinctie graduala timp de 12 milioane de ani/ Sursa foto: dailymail.co.uk
Un studiu efectuat de cercetatorii de la Muzeul American de Istorie Naturala ne da un raspuns complex la disparitia dinozaurilor, aratand ca speciile celor mai mari ierbivore care au trait vreodata pe Terra au murit putin cate putin in ultimii 12 milioane de ani ai perioadei Cretacice.
Descoperirile au fost publicate acum cateva zile si au schimbat convingerea potrivit careia dinozaurii au fost omorati de un asteroid.
„Putine probleme in istoria paleontologiei au exercitat o atat de puternica fascinatie pentru oamenii de stiinta decat disparitia dinozaurilor. Cumva eruptiile vulcanice sau un asteroid au provocat moartea dinozaurilor? Ne-am dat seama ca e o problema mult mai complexa decat atat, si nu e vorba de catastrofa brusca, atat de des mentionata”, a declarat conducatorul studiului, Steve Brussate.
Conducatorul studiului a aratat ca ierbivorii aveau probleme de adaptare inca de dinaintea fenomenului de extinctie, spre deosebire de dinozaurii carivori si de ierbivorii de talie medie.
In multe cazuri, locatia dinozaurilor a contribuit la supravietuirea acestora. Echipa de cercetare s-a concentrat pe teoria morfologica a disparitiei dinozaurilor, respectiv a variabilitatii structurii corpului acestora, in vreme ce cercetarile anterioare s-au bazat aproape exclusiv pe schimbarile in ceea ce priveste numarul speciilor de dinozauri.