Primarii au datoria sa ia pozitie impotriva propunerii legislative care prevede posibilitatea de construire pe spatiile verzi, potrivit unui comunicat al Agentiei de Monitorizare a Presei (AMP). „Avand in vedere ca modificarea legii va avea un impact negativ major asupra calitatii vietii locuitorilor consideram ca este datoria primarilor sa protejeze interesele alegatorilor lor si sa ia pozitie impotriva unei propuneri legislative care va afecta radical sanatatea si viata locuitorilor. Spatiile verzi reprezinta in prezent unul dintre cele mai valoroase bunuri publice si consideram ca toate energiile alesilor locali trebuie sa se indrepte inspre protejarea acestora”, releva sursa citata.
Mai multe organizatii nonguvernamentale, printre care se numara si AMP, Centrul de Resurse pentru participare publica – CeRe, Asociatia ProDoMo si Organizatia pentru Promovarea Transportului Alternativ in Romania solicita Asociatiei Municipiilor din Romania sa reprezinte interesul public si sa ia pozitie impotriva modificarii Legii nr. 24/ 2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din localitati.
Saptamana aceasta, in cadrul Comisiei de Mediu (Camera Deputatilor) va fi discutata modificarea Legii nr. 24/ 2007, care prevede posibilitatea legala de construire pe spatiile verzi. „Prin exceptie de la prevederile alin. 5 este permisa schimbarea destinatiei terenurilor proprietate privata prevazute ca atare in planurile de urbanism ca zone verzi cu obligatia amenajarii ca spatiu verde a unui teren echivalent ca suprafata, indicat de catre autoritatea administratiei publice locale sau cu obligatia mentinerii ori amenajarii din suprafata terenului a unui procent de 15% de spatiu verde”, releva sursa citata.
Potrivit acesteia, daca aceasta modificare legislativa e acceptata, pe 85% dintre spatiile verzi retrocedate se va putea construi. In prezent exista interdictia de a construi pe spatiile verzi prin OUG 195/ 2005 (modificata prin OUG. 114/ 2007). „Modificarea Legii nr. 24/ 2007 ar scoate de sub protectie toate terenurile verzi retrocedate. Exemplificand cu municipiul Bucuresti, jumatate din Parcul IOR ar disparea sub constructii, iar Parcul Bazilescu ar disparea integral. De asemenea, prin sintagma ‘este permisa schimbarea destinatiei terenurilor proprietate privata […] cu obligatia amenajarii ca spatiu verde a unui teren echivalent ca suprafata, indicat de catre autoritatea administratiei publice locale’ amendamentele propuse la Legea 24/ 2007 ofera posibilitatea diminuarii accesului egal si echitabil la spatii verzi de calitate pentru toti locuitorii oraselor prin translatarea acestor suprafete pe rezervele teritoriale ale administratiilor publice amplasate in general la periferiile ariilor administrative caracterizate preponderent de o accesibilitate precara”, mai arata sursa citata.