Operatiunea „Defrisati Fagetul!”

Omul de afaceri elvetian Marc Chouraqui elimina spatiile verzi din Cluj, Bucuresti si Craiova pentru speculatii imobiliare.
Elvetianul Marc Chouraqui, reprezentant al grupului Labmex cu sediul in Luxemburg, a cumparat drepturile de proprietate din retrocedari de paduri si parcuri la Cluj, Bucuresti si Craiova. Labmex a beneficiat de slabiciunea autoritatilor locale care au eliberat avizele de construire in zonele impadurite. Chouraqui, iubitul mai multor vedete TV din Bucuresti, afiseaza o viata opulenta, iar societatile sale ruleaza pe piata imobiliara sume considerabile ce provin din surse necunoscute.

Compania Manastur Holding, controlata de Chouraqui, vrea sa realizeze in vecinatatea Padurii Faget locuinte, spatii de servicii si agrement. Proiectul prevede amenajarea paraului Sf. Ion, spatii verzi cu acces liber, terenuri de sport si locuri de joaca, piste de biciclisti, dar si 160 de locuinte intr-o zona de agrement a Clujului.

Aici ar urma sa se realizeze locuinte individuale si colective mici, de pana la doua etaje si mansarda. Zona vizata este una extinsa. Planul Urbanistic Zonal (PUZ) a fost realizat pentru 22 ha, iar terenul pe care il detine Manastur Holding are 12 ha, potrivit proiectantilor.

Proiectul Colina Sud – Drumul Sf. Ion s-a aflat pe ordinea de zi a sedintei Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului si Urbanism (CTATU) de saptamana trecuta, insa nu a fost avizat deocamdata. Membrii comisiei au amanat proiectul, propunand realizarea unei dezbateri publice.

„Trebuie sa ne gandim sa pastram si niste zone de loisir in viitoarea dezvoltare a Clujului. Cel mai bine ar fi sa realizam o dezbatere publica pe acest subiect”, a propus primarul Emil Boc.


Zona de agrement langa locuinte

„Ne asteptam sa apara genul acesta de proiecte pentru ca sunt interese mari in zona. Ne-am mai opus unui proiect realizat de aceasta societate, tot in zona de agrement (Manastur Sud-Faget – n. red.). Nu ne intereseaza numele beneficiarului. Ne mentinem parerea ca extinderea Clujului in directiile Faget si Hoia nu este oportuna.

Acestea ar trebui sa ramana zone verzi, spatii de agrement, de recreere, nu sa se transforme in spatii de locuinte sau industriale”, arata Radu Mititean, director executiv al Clubului de Cicloturism Napoca.

„Nu suntem in padure, nu se vor face defrisari. Zona este de case de vacanta, iar beneficiarul vrea sa rezerve si teren pentru agrement”, sustine Sorin Scripcariu, arhitectul care se ocupa de proiect. Alocarea partiala de teren pentru agrement nu face acceptabila situatia, considera Mititean.

„Aceasta este doar o forma de ambalare a problemei pentru a creste sansele ca publicul sa accepte propunerile. Nici macar nu putem acuza proprietarii. Daca administratia nu spune clar ca zona Faget ramane neconstruita, nu investitorul este cel mai vinovat de efectele asupra spatiului verde”, completeaza Mititean.

Ultimele spatii de picnic, transformate in case

Arhitectul Vasile Mitrea, membru in Consiliul Superior al Registrului Urbanistilor, atrage atentia ca proiectul ar putea afecta zona de agrement aflata la dispozitia clujenilor.

„Administratia ar trebui sa fie atenta atunci cand dezbate proiecte ce afecteaza zonele sau vecinatatile de padure prin construirea de locuinte, pentru a nu se repeta ceea ce deja s-a intamplat in Faget. S-a inceput cu asa-zise case de vacanta si am ajuns la locuinte in toata regula. Din experienta pe care Clujul o are, aceste dezvoltari nu se opresc la propunerea initial aprobata. Aceasta este o zona de mare interes pentru Cluj, mai ales in contextul crizei de spatii verzi prin care trece orasul”, arata Mitrea.

Arhitectul Romulus Zamfir, membru in CTATU, considera ca proiectul poate avea efecte negative prin suprafata mare pe care o vizeaza.

„Ansamblurile dezvoltate pe suprafete mari schimba sensul zonei. Nu e vorba numai de palcuri de case, ci de realizarea unui cartier rezidential intr-o zona de agrement, ceea ce nu mi se pare firesc. Cand incepi sa afectezi o portiune ai stricat tot echilibrul zonei si cred ca e destul si ce s-a facut pana acum. Luat independent, din punct de vedere urbanistic, nu ar fi probleme, dar amplasarea mi se pare nepotrivita”, spune Zamfir.

O dezvoltare pe o suprafata extinsa implica efecte pe o zona mai mare de teren prin dezvoltarea retelelor edilitare si a necesitatii crearii infrastructurii de transport, ce vor avea impact si asupra vecinatatilor. „Nu poti sa faci proiecte pe suprafete mari in zona fara sa deranjezi padurea”, explica Zamfir.

Dezvoltare haotica in Buna Ziua si Europa

Consilierul Radu Morariu, membru al CTATU, a explicat motivele care au determinat amanarea.

„Proiectul presupune o mare suprafata care trebuie introdusa in intravilan, ceea ce nu se poate face fara sistematizarea zonei. Introducerea in intravilan si infrastructura sunt chestiuni problematice fiindca avem precedentele de dezvoltare haotica Buna Ziua sau Europa”, spune Morariu. Un alt aspect important ce a justificat amanarea proiectului tine de caracteristica de agrement a zonei.

„Sigur ca se poate face si o treaba buna acolo, dar trebuie gandita civilizat, cu o abordare serioasa si zone verzi extinse. in urma dezbaterii publice s-ar putea sa rezulte un caracter diferit pentru zona fata de ceea ce a propus proiectantul”, a mai spus Morariu.

Combinat cu Andreea Raicu si Lili Sandu

Chouraqui controleaza in Romania, ca administrator, 27 de societati, majoritatea cu profil imobiliar. Oficial, companiile sunt detinute de Labmex International Louxembourg, ai carui proprietari sunt necunoscuti. in grup mai activeaza ca actionari alte doua companii off-shore, Rockshow Investments si Capri Holdings.

Dinspre acestea s-au scurs milioane de euro in societati cu raspundere limitata romanesti, plasate pe piata imobiliara prin achizitionarea de terenuri sau drepturi asupra acestora. Chouraqui a cumparat Parcul Cornitoiu din Craiova, jumatate de hectar din parcul bucurestean Floreasca si 20 ha in Faget.

Firmele elvetianului au primit autorizatii de construire si de defrisare. Presa din Bucuresti a relatat aventurile amoroase ale acestuia, care conduce un Rolls Royce Phantom Black Edition similar cu cel al lui Irinel Columbeanu. Chouraqui, fostul iubit al cantaretei Lili Sandu si al vedetei TV Andreea Raicu, are resedinte la Moscova, Bucuresti si pe Riviera Franceza.

Sursa: Ziua de Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *