Orase care se restrang pentru a supravietui

Zeci de orase ale Statelor Unite se vad obligate sa isi demoleze cartierele. Este vorba de o masura adoptata in cadrul planului „Shrink to survive” (restrange pentru a supravietui), un plan conceput cu scopul de a frana prabusirea economica si a salva orasele de la faliment.Case demolate

In urma ravagiilor provocate de recesiune si de criza financiara, multe orase americane se vad obligate sa culce la pamant cartiere intregi. Este ultima solutie adoptata de circa cincizeci de orase care nu mai pot evita falimentul decat prin reducerea suprafetei urbane.

In orasul Pittsburgh din statul Pennsylvania, peste o suta de cladiri au fost deja demolate pentru a face loc fermelor urbane si gradinilor publice. In Detroit, unde o treime din suprafata orasului a fost abandonata, urmeaza a fi investite 16 milioane de dolari numai in demolari. Aflata in pragul falimentului, municipalitatea studiaza posibilitatea impartirii zonei intr-o serie de centre urbane separate prin spatii verzi. In orasul Flint din atatul Michigan au fost demolate peste o mie de case si se prevede ca in curand vor mai fi demolate 3.000. Peste ruinele fostelor locuinte vor creste pasuni si paduri.

Aceasta realitate face ca configuratia tipica a asezarilor americane (caracterizate prin spatiile intinse si dependenta oamenilor de automobil) sa ne apara astazi ca o paranteza de domeniul trecutului, care si-a pierdut puterea de atractie.

Totul a inceput in Flint, o mica localitate situata la nord de Detroit. Flint este unul din orasele cele mai sarace din Statele Unite, fiind cunoscut ca leaganul concernului auto General Motors. Aici, intregi cartiere rezidentiale au fost demolate pentru a lasa loc naturii sa creasca si a reduce cu 40% necesarul de servicii si activitati municipale. Organele administrative nu mai dispuneau de mijoacele necesare prestarii de servicii publice pe un teritoriu atat de intins si mai ales depopulat. La ora actuala, in acest oras rata somajului a ajuns la 20%, iar populatia a scazut cu 100.000 de locuitori in ultimii 49 de ani.

In tot acest timp, Senatul Statelor Unite reflecteaza adanc asupra densificarii urbane ca mijloc de reducere a emisiilor de CO2. Prin cresterea ofertei de locuinte in interiorul oraselor si reducerea acesteia in suburbii se poate obtine o reducere cu pana la 11% a emisiilor pana in anul 2050. In acest scop, Senatul a cerut organismului stiintific „National Research Council” (Consiliul National al Cercetarii) sa elaboreze diverse ipoteze in scopul evaluarii impactului densificarii urbane pana la doua termene concrete: 2030 si 2050.

Conform expertilor din „National Research Council”, cresterea pretului benzinei, noile taxe pe poluare si investirea in transportul public vor demonstra ca proiectarea unor orase atat de intinse, care i-au obligat pe locuitorii periferiilor sa utilizeze automobilul ca mijloc de deplasare zilnica, a fost o mare greseala.

Pentru mai multe informatii: http://www.telegraph.co.uk/finance/financetopics/financialcrisis/5516536/US-cities-may-have-to-be-bulldozed-in-order-to-survive.html

Sursa: www.ladyverd.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *