Vacanta cu masina si cainele de companie

transportul-cainelui.jpg  Daca aveti planificata o calatorie de vacanta cu masina, poate doriti sa includeti si cainele in planurile dvs. Inainte de a lua aceasta decizie, luati in considerare starea lui de sanatate, varsta si personalitatea. Trebuie sa aveti in vedere si faptul ca acesta va trebui sa fie inclus in activitatile de vacanta propuse. In cazul in care cainele nu ridica probleme la calatorie sau la petrecerea catorva ore de singuratate in camera unui hotel in timp ce dumneavoastra vizitati obiective turistice luati in calcul posibilitatea inchiderii acestuia intr-o cusca speciala sau angajarea unui sitter. Mai puteti lua in calcul si oferta hotelului sau pensiunii pentru animalele de companie si sa il lasati cu incredere in grija celor platiti pentru aceasta.

Inainte de plecare, duceti cainele la medicul veterinar pentru a obtine certificatul de sanatate si dovada vaccinarilor specifice. Daca plecati intr-o tara straina, informati-va despre reglementarile statelor tranzitate pana la destinatie, precum si ale tarii de rezidenta privind transportul si cazarea animalelor de companie. Mai trebuie sa stiti daca in tarile respective au fost semnalate epidemii animaliere. In cazul in care o boala transmisibila a aparut in perioada in care stationati pe teritoriul altui stat, trebuie sa stiti cum sa luati legatura cu un medic veterinar sau cu o organizatie de protectia animalelor din cea mai apropiata localitate.

Celor mai multi caini le place sa calatoreasca in masina, dar la drumuri mai lungi este posibil sa apara si la ei „raul de masina”. Pentru a-i pregati de calatoria cea mare, obisnuiti-va cainele sa mearga in mini-excursii. Sa aveti in vedere faptul ca la calatorii mai lungi cainelui ii lipseste miscarea si hrana la orele cu care era obisnuit. Pentru ca nu va avea posibilitatea sa-si consume energia, antrenati-l inainte sa stea mai mult timp in masina fara a cobori si fara a manca prea des. Pentru „raul de masina” exista medicamente speciale si pentru animale.

Alegeti traseul astfel incat la fiecare 4-6 ore sa faceti un popas. Atat dumneavoastra cat si cainele va veti relaxa putin, veti avea timp pentru o gustare, pentru baut apa si pentru satisfacerea altor necesitati. Luati cu dumneavoastra mai multe servetele, pungi de unica folosinta, in eventualitatea ca animalul sa se „scape” ori sa vomite in masina. Pentru a nu lasa mizerie la locurile de popas, luati cu dumneavoastra o lopatica si un sac pentru excremente.

In timpul calatoriei, animalele de companie trebuie sa poarte intotdeauna o zgarda anti paraziti, precum si tag-uri(medalioane) pentru caini. Puneti inca o eticheta pe zgarda suplimentara a cainele lui cu  numele, adresa si nr. de telefon al unui prieten, pentru situatiile in care nu vei putea fi contactat daca se va pierde cumva animalul. Pentru mai multa siguranta la identificarea animalului pierdut realizati un tatuaj pe partea interioara a piciorului din spate al acestuia.

Cu toate ca ati putea fi tentati sa lasati cainele liber in masina in timpul conducerii, el ar putea reprezenta un pericol real, in cazul in care rataceste printre picioare sau intervine in intre dumneavoastra si volan. Nu lasati cainele sa scoata prea des capul pe fereastra deoarece acest lucru poate duce ranirea urechilor sau ochilor. In cazul in care isi pierde echilibrul, ar putea fi aruncat prin parbriz ori sa iasa printr-un geam deschis la o frana brusca sau o denivelare de drum. Unui caine nu ar trebui sa i se permita sa mearga in partea din spate a unei camionete deschise. La o denivelare sau viteza mare cainele ar putea fi aruncat din vehicul.

Puteti sa transportati cainele legat cu un ham special din nailon atasat ca o centura de scaunul masini. Ca masura de siguranta, este o idee mult mai buna de a pastra animalele de companie intr-o cusca sau lada de calatorie, astfel cainele nu va putea sa intervina in modul dumneavoastra de conducere si va fi mai bine protejat in cazul unui accident. In cazul in care locurile de popas unde inoptati nu au locuri speciale pentru animale, o cusca poate fi foarte folositoare pentru cainele dumneavoastra.

Va rugam sa retineti atunci cand calatoriti cu cainele dumneavoastra, nu trebuie sa-l lasati intr-o masina parcata la soare. Chiar daca ferestrele sunt deschise cu cativa centimetri caldura poate depasi 48o C in mai putin de 10 min.

Daca veti tine cont de sugestiile noastre, atat cainele dumneavoastra cat si dumneavoastra insiva va veti bucura de placerile vacantei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *