Padurenii participa la scoala ariilor protejate

Padurenii participa la scoala ariilor protejate
Padurenii participa la scoala ariilor protejate

Un proiect finantat prin programul POS Mediu le va permite cercetatorilor sa faca o evaluare a biodiversitatii din Tinutul Padurenilor, dar si sa elaboreze un plan de management pentru aceasta zona. Proiectul, in valoare de aproape un milion de lei, va usura conservarea speciilor si a habitatelor din zona care a fost declarata sit “Natura 2000”.

Pentru ca sunt impaduriti si greu accesibili, Muntii Poiana Rusca detin inca o serie de specii care trebuie protejate

Proiectul isi propune elaborarea “Planului de Management” pentru situl de importanta europeana Tinutul Padurenilor, precum si informarea si constientizarea comunitatilor locale. Practic, oamenii vor afla de la specialisti care sunt animalele amenintate din zona in care locuiesc, dar si habitatele de interes european (zone impadurite de mare importanta pentru biodiversitate). Tinutul Padurenilor a fost inclus in reteaua “Natura 2000” ca urmare a semnalarii pe teritoriul acestuia a trei specii de mamifere si a uneia de amfibieni, specii de interes european, relevante pentru biodiversitate: lupul, ursul, rasul si buhaiul de balta cu burta galbena (Bombina variegata).

Planul de Management, gata in decembrie

Titu Anghel, managerul proiectului, spune ca “Planul de Management” va cuprinde masuri de conservare pentru cele patru specii si doua habitate de interes comunitar, insa, deocamdata, biologii, geografii si geologii implicati in proiect fac cercetari in teren. “Proiectul include activitati de informare si constientizare, dar si consultari publice privind masurile de conservare. Estimam ca “Planul de Management” va fi finalizat in luna decembrie, insa pana atunci vor avea loc consultari cu cetatenii si autoritatile locale, de a caror opinie vom tine cont, fara indoiala. Promovarea proiectului urmareste informarea publicului larg si a autoritatilor cu privire la importanta si beneficiile pe care le aduce aria protejata intregii zone. Practic, activitatile noastre urmaresc imbunatatirea starii de conservare a ariei protejate”, explica Titu Anghel.

Declin de 11 la suta, in numai opt ani!

Tinutul Padurenilor s-a depopulat masiv in ultimele decenii

Cercetatorii de la Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca spun ca pozitionarea sitului Tinutul Padurenilor intr-un areal montan a determinat izolarea, specifica satelor ce se suprapun acestuia. Tinutul Padurenilor este putin dezvoltat social si economic, tocmai din cauza gradului redus de accesibilitate, a lipsei resurselor umane si a valorificarii deficitare a resurselor naturale, iar intreaga infrastructura sufera din cauza pozitionarii geografice si a izolarii. Datele demografice furnizate de Institutul National de Statistica arata ca populatia de aici a suferit o scadere de 11% in ultimii opt ani, ajungand de la 9.700 de locuitori in 2002, la mai putin de 8.700 in 2010! Din nefericire, ritmul declinului este mai accelerat tocmai in comunele hunedorene din cadrul sitului: Batrana, Lunca Cernii de Jos, Bunila, Cerbal si Lapugiu de Jos. Comuna Batrana, de pilda, are numai 158 de locuitori!

Localnicii ar putea cere compensatii

Managerul proiectului, Titu Anghel, spune ca declararea unei portiuni din Tinutul Padurenilor sit “Natura 2000” nu implica restrictii majore, ci simpla respectare a legislatiei nationale. Cu toate acestea, daca anii care vor urma vor aduce interdictii in cazul derularii unor activitati (industriale, de exemplu), localnicii ar putea cere compensatii de la forurile europene, asa cum se intampla deja, de pilda, in Elvetia. Geograful spune ca declararea zonei sit “Natura 2000”, dar si implementarea proiectului de evaluare si conservare a biodiversitatii de catre Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, va creste vizibilitatea Tinutului Padurenilor, permitand dezvoltarea, dar si conservarea durabila a acestuia.

Seminarii de informare cu populatia adulta

In aceasta saptamana, in perioada 25-28 martie, Universitatea Babes-Bolyai, in calitate de Beneficiar al proiectului “Evaluarea starii de conservare a biodiversitatii si geodiversitatii din cadrul sitului Tinutul Padurenilor”, organizeaza o serie de seminarii destinate adultilor care locuiesc in comunele din Tinutul Padurenilor, care au fost incluse in proiect. Este vorba despre locuitorii din comunele hunedorene Lunca Cernii de Jos, Bunila, Cerbal, Lapugiu de Jos, Batrana (judetul Hunedoara), dar si comunele Tomesti si Pietroasa (din judetul Timis) si Rusca Montana (din Caras-Severin). Localnicii vor afla care sunt speciile si habitatele de importanta comunitara si nationala, dar vor fi informati si despre intentia clujenilor de la Universitatea “Babes-Bolyai” de elaborare a planului de management al ariei protejate, urmand ca, ulterior, sa fie consultati pentru redactarea variantei finale a acestuia.

Bombina variegata nu este periculoasa!

“De exemplu, specialistii implicati in proiect ii vor invata, printre altele, pe oamenii din zona (cu un nivel destul de scazut al educatiei) ca broscuta aceea cu burta galbena nu este raioasa, asa cum se stie si nici nu face vreun rau. In plus, se vor face si unele amenajari minimale. Spre exemplu, Bombina variegata (buhaiul de balta cu burta galbena) poate fi intalnita in apa de ploaie care se strange in urmele lasate de rotile tractoarelor, insa baltile pe care le locuieste nu au niciodata un diametru mai mare de 2 metri. Noi vom amenaja depresiuni unde sa se stranga apa atunci cand ploua, astfel incat broscuta, amenintata de activitatea umana, sa nu mai ajunga in pericol, sub rotile tractoarelor”, explica specialistul de la Cluj. Proiectul este finantat prin Programul Operational Sectorial de Mediu, suma aprobata fiind de aproape 953.000 de lei, si se inscrie in Axa Prioritara 4 – “Implementarea sistemelor de management pentru protectia naturii”. 90 la suta din totalul sumei necesare sunt bani europeni si numai 10 la suta o reprezinta contributia nationala. Proiectul se desfasoara pe o perioada de trei ani, el fiind demarat in luna august 2012, derulandu-se pana in august 2015.

Sapte obiective turistice naturale putin cunoscute

Putina lume stie ca, in cadrul sitului “Natura 2000” – “Tinutul Padurenilor” pot fi gasite sapte dintre cele mai spectaculoase obiective turistice naturale din regiunea de vest a Romaniei: Cheile Cernei, Codrii seculari de pe Valea Dobrisoarei si Prisloapei, Padurea Plesu, rezervatia naturala paleontologica de la Lapugiu de Sus, pesterile Romanesti si Pietroasa, dar si cascada Sopot. Cheile Cernei, in suprafata de 2 hectare, se afla pe teritoriul administrativ al judetului Hunedoara, pe raza comunei Lunca Cernii de Jos si au fost declarate rezervatie naturala. Este o zona reprezentata de sectorul de chei, cu versanti verticali, ingusti, sapati in sisturi cristaline de apele Raului Cerna. Sectorul de chei constituie o arie protejata de interes national, inca din anul 2000. Codrii seculari de pe Valea Dobrisoarei si Prisloapei alcatuiesc o arie protejata de interes national, declarata “Rezervatie naturala de tip forestier”. Rezervatia, cu o suprafata de peste 139 de hectare este situata pe teritoriul administrativ al comunelor Batrana, Bunila si Cerbal. Rezervatia contine arboret natural de dimensiuni mari si varste de pana la 200 de ani! Padurea Plesu este tot o rezervatie naturala de tip forestier si se intinde pe o suprafata de peste 1980 de hectare. Din punct de vedere geografic, apartine de Muntii Poiana Rusca. Padurea Plesu a fost declarata “Arie protejata de interes national” in anul 2004. Locul fosilifer Lapugiu de Sus este o alta arie protejata de interes national, cu o suprafata de 5 hectare. Pesterile Romanesti si Pietroasa, dar si cascada Sopot, sunt singurele obiective turistice naturale situate in judetul Timis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *