Padurile din Romania sufera si de stres

Un studiu al silvicultorilor arata ca toate cele sase tipuri de paduri din tara noastra sunt amenintate de oameni

Prima cercetare a habitatelor forestiere de interes comunitar realizata de specialistii de la Facultatea de Silvicultura din Brasov arata ca in Romania sunt sase tipuri de paduri puse in pericol de activitatile umane. Specialistii au constatat ca speciile aflate pe cale de disparitie sunt cele de stejar pufos, arin alb si arin negru.

Printre factorii de stres care ameninta padurea, cei mai importanti sunt: faramitarea proprietatii, lipsa limitarii speciilor in teren, intelenirea solului, viituriile si impaduririle cu alte specii decat cele aflate in teren. „Am constatat ca cele mai reduse si fragmentate ca suprafata sunt padurile de stejari pufosi, din Transilvania, care cresc pe niste versanti foarte abrupti.

E foarte important ca suprafetele pe care se intinde acest tip de arbore sa nu fie reduse”, spune Tudor Stancioiu, unul dintre coordonatorii studiului. In opinia acestuia, in cazul in care intr-un habitat cu anumite specii de arbori au loc impaduriri cu alte specii, atunci padurea respectiva se schimba, ceea ce reprezinta un pericol des intalnit in Romania.

Cresterea suprafetelor agricole reduce padurile

Arinii albi si negri sunt alte specii aflate in pericol. Cele din zonele montane sunt afectate de viituri. In schimb, speciile de arini care cresc in luncile joase de la campie si deal sunt periclitate din cauza ca sunt situate in imediata apropiere a localitatilor. „In acest caz, problema e ca multe dintre locuintele oamenilor au fost construite in apropierea padurilor”, spune Tudor Stancioiu.

Stejarii, ulmii si frasinii din padurile crescute in lunci sunt periclitate in special din cauza regularizarii raurilor si a indiguirilor, dar si a extinderii suprafetelor agricole.

Exploatarea turbei pune in pericol molidul

Silvicultorii care au contribuit la cercetare arata ca o situatie aparte o au turbariile (padurile de molid si pin silvestru) din Moldova de Nord, Muntii Apuseni si Muntii Parang. „Aceste suprafete sunt amenintate din cauza exploatarii turbei, a drenarilor care au loc, precum si din cauza exploatarilor forestiere”, mai spune silvicultorul.
Specialistii spun ca stejarii si carpenii din padurile dacice (care cresc in lunci) sunt amenintate in special de constructiile din apropierea lor. Chiar daca astfel de paduri sunt raspandite pe suprafete intinse, si practic nu sunt amenintate cu disparitia, ecosistemele pe care le formeaza sunt totusi puse in pericol de localizarea lor in imediata apropiere a asezarilor umane.

Autorii studiului mai spun ca factorii de stres ai padurilor mai sunt influentati si de o informare insuficienta a proprietarilor si a publicului cu privire la importanta Retelei Natura 2000. De asemenea, padurile mai sunt puse in pericol si de pasunatul si trecerea animalelor domestice prin habitat, precum si de arderea vegetatiei de pe terenurile din vecinatatea padurilor.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *