Pana: Pentru a opri furturile din paduri pregatim o solutie tehnica, ceva in sensul radarului Politiei

Ofensiv? total? contra t?ierilor ilegale de p?duri
Pana: Pentru a opri furturile din paduri pregatim o solutie tehnica, ceva in sensul radarului Politiei
Pana: Pentru a opri furturile din paduri pregatim o solutie tehnica, ceva in sensul radarului Politiei

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Doina Pana, a declarat, sambata, la Bistrita, la o dezbatere privind Codul silvic, ca intentioneaza sa apeleze la o solutie tehnica prin care sa combata taierile ilegale din paduri, “ceva in sensul” radarului Politiei.
“Va aparea o Hotarare de Guvern in sensul acesta, dar va previn ca, indiferent daca va place sau nu, am sa o scot. Si oricine are bune intentii va fi de acord cu ea. Pe termen mediu, asta intentionez: sa scada drastic furtul din paduri. Din statisticile pe care le am, nu se fura fara acte decat sub 5 la suta. Restul se fura cu acte si aici vor fi masurile care sa reglementeze acest lucru. Vreau sa privim padurea nu doar ca o sursa economica foarte importanta, ci ca pe o valoare inestimabila care trebuie ingrijita, pretuita, aparata si dezvoltata. Contati pe mine”, a spus Doina Pana, citata de corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura a facut referiri si la “o solutie tehnica” pe care o pregateste pentru stoparea taierilor ilegale de lemn.

“Legat de proiectele mele, s-ar putea ca pana la sfarsit (al mandatului – n.r.) sa nu ma iubiti foarte tare. Nu e suficient sa declaram ca exista taieri ilegale si sa ne doara sufletul, trebuie sa facem ceva. Ideea pe care eu vreau sa merg nu are legatura cu factorul uman. Oricati jandarmi si politisti ai trimite, basca ca nu ii ai, aceste taieri ilegale se pot intampla. Eu ma gandesc la ceva tehnic, dar nu vreau sa va dau acum amanunte fiindca vreau sa discut mai intai cu premierul. Vedeti, inainte, cand nu era radarul, puteai mitui politistul, dar de cand e nu mai poti pentru ca ramane inregistrat. Ceva in sensul acesta vreau”, a spus Doina Pana.
Intrebata in ce consta solutia tehnica, ea a spus: “Va fi ceva care sa-i impiedice pe politisti, jandarmi sa nu vada. Nu-mi cereti detalii suplimentare deocamdata”.

Doina Pana a mai afirmat ca Romsilva va avea si un rol suplimentar in viitor, avand in plan sa regandeasca “tot sistemul”.

“Legat de Romsilva, eu cred ca va trebui sa aiba un rol suplimentar. Cred ca e suficient sa va spun ca circa 500.000 de hectare din fondul forestier nu sunt incluse in ocoale silvice, sunt mici proprietati ale oamenilor care trebuie ajutati de cineva. Rolul Romsilva eu il vad, in continuare, important. In ce priveste angajatii, eu am de gand sa regandesc tot sistemul. Si la Apele Romane, si la Romsilva si la Inspectoratele de Regim Silvic si de Vanatoare. La aceste foste ITRSV-uri am avea nevoie de foarte mult personal suplimentar, dar asta inseamna impact la buget si atunci mi-a venit ideea sa aloc niste bani pentru o chestie tehnica. Sa nu mai angajez oameni care sa fie si subiectivi in momentul in care sa fie controlat ceva”, a adaugat Pana.

Intrebata de presa, pe de alta parte, care este pozitia sa legata de interzicerea constructiei de microhidrocentrale pe raurile de munte, ministrul Doina Pana a raspuns ca trebuie sa existe un echilibru intre pretul pe kilowat si afectarea ecosistemului.

“Nu vreau sa se creada ca am ceva impotriva microhidrocentralelor, Doamne fereste. Chiar daca noi vrem energie verde cat de multa si ne-am asumat niste cote, ca sa produci aceasta energie verde trebuie sa judeci si unde ajungi cu pretul pe kilowat, nu numai la nivelul populatiei – desi de asta ne pasa – ci la nivelul producatorilor energofagi la care sa nu le dai in cap. In al doilea rand, trebuie sa judeci in ce masura e afectat ecosistemul. Trebuie sa existe un echilibru. E ca pe sarma: pe de-o parte vrem sa avem energie cat mai putin poluanta, iar pe de alta parte trebuie sa avem grija de ecosistem si de efectele de care va spuneam”, a spus ea.

Ministrul a adaugat ca intentia sa este aceea de a promova constructia de amenajari hidrotehnice mari.

“Eu, din ce concluzii am, merg pe ideea unor amenajari hidrotehnice mari care sa insemne nu numai regularizari de rauri, nu numai preintampinari de inundatii, ci inclusiv sa existe un transfer intre anii bogati in precipitatii si anii saraci in precipitatii, sa putem ajuta la irigatii. Asta numai prin niste amenajamente complexe se poate intampla. O sa am o strategie in acest sens care va tine cont de toti factorii interesati”, a mai spus Doina Pana.

La dezbaterea pe noul Cod silvic de la Bistrita au mai participat Catalin Diaconescu, secretar de stat in Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, Adam Craciunescu, director general in cadrul Regiei Nationale a Padurilor Romsilva, Nicolae Tucunel, presedintele Asociatiei Forestierilor din Romania, Gabriel Stanciu, presedintele Asociatiei Administratorilor de Paduri, deputatii PSD Liviu Harbuz, Ioan Darzu, Daniel Suciu, senatorul Ioan Denes, presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Emil Radu Moldovan, primari, proprietari de paduri si oameni de afaceri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *