Parcul Bordei a scapat de betoanele lui Constanda

Constanda a primit o bucata din Satul Francez si a renuntat la despagubirile de 17,7 milioane de euro

In parc au mai ramas proprietate privata circa 5.000 mp, pe care insa momentan nu se poate construi

Autoritatile vor incepe de astazi amenajarea spatiilor verzi din Bordei

Dupa cinci ani de procese, amenintari si tergiversari, scan-da-lul Bordei s-a incheiat. In ciuda presiunilor facute de primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, sambata, Primaria Capitalei a reusit sa finalizeze schimbul de terenuri cu Costica Constanda, astfel incat omul de afaceri si-a primit inapoi terenul din Satul Francez, iar municipalitatea va amenaja Bordeiul ca parc.

„Parcul Bordei a revenit municipalitatii. Am semnat, ieri, schimbul de tere-nuri cu domnul Constanda, de luni urmand ca Administratia de Lacuri si Parcuri sa se ocupe de reamenajarea parcului”, a declarat primarul general al Capitalei. De asemenea, Con-standa a renuntat la cele 17,7 milioane de euro pe care Consiliul general trebuia sa i le plateasca drept despagubire fiindca nu i-a aprobat, pe spatiul verde, indicatorii ur-ba-nistici pe care acesta si-i dorea.

Primaria Capitalei crede ca schimbul e inatacabil

Schimbul de terenuri intre cele doua parti ar fi trebuit finalizat inca de acum doua saptamani, conform hotararii de consiliu aprobate de alesii municipali pe 18 ianuarie. Acest lucru nu a fost posibil deoarece primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a refuzat sa elibereze certificate de urbanism pentru cele doua terenuri pe motiv ca nu este nevoie. Asta in conditiile in care primarul Capitalei, Adriean Videanu, sustinea ca schimbul de terenuri nu se poate face fara certificatele de urbanism. Din cauza acestui scandal, conturile Primariei Capitalei au fost executate de omul de afaceri, acesta recuperandu-si astfel daunele de 17,7 milioane de euro. Banii insa s-au intors in conturile municipalitatii deoarece titlul executor pe care il avea Constanda era pentru Consiliul general si nu pentru primarie, doua entitati diferite.

Cu toate acestea, surse din cadrul Primariei Capitalei, spun ca, din punct de vedere juridic, schimbul de terenuri a fost facut beton. „Schimbul s-a realizat fara certificatele de urbanism, in baza actului prin care primarul sectorului 1 spune ca nu este nevoie de aceste documente pentru perfectarea schimbului. Prefec-tu-ra nu poate ataca acest schimb deoarece conform le-gii nu poate ataca decat acte administrative”, ne-au declarat surse din Primarie.

Se pregateste „Scandalul ucrainean”

Chiar daca Primaria Capitalei a reusit sa finalizeze schimbul de terenuri, Parcul Bordei nu a fost salvat in intregime. Asta deoarece schimbul nu include si cei circa 5.000 de metri pe care Constanda se pare ca i-a vandut unor ucraineni. „Obiectul schimbului nu il face si cei circa 5.000 de metri pe care Constanda i-a vandut. De aceea acesta a primit in Satul Francez 28.000 mp, nu 3,3 hectare, cat a avut initial”, a explicat Videanu.

In acest moment proprietarul terenului din Bordei nu poate construi nimic pe spatiul verde, planul urbanistic prin care instanta ii dadea voie lui Constanda sa construiasca blocuri cu cinci etaje in parc fiind atacat de prefectul municipiului Bucuresti, Catalin Deaconescu.

Info plus:

Istoria scandalului Bordei

Scandalul Bordei a inceput in momentul in care Constanda a obtinut o sentinta judecatoreasca definitiva si irevocabila pentru restituirea a 3,3 hectare de teren aflate sub Satul Francez. Fostul primar Traian Basescu i-a restituit insa o suprafata echivalenta in Parcul Bordei, printr-o dispozitie emisa in baza Legii 10/2001. Constanda a vrut sa construiasca in Parcul Bordei blocuri cu patru etaje, pe care sa le valorifice. Cum Comisia tehnica de urbanism si Consiliul municipal au refuzat acest lucru, omul de afaceri si-a cerut drepturile in instanta, iar aceasta i-a dat dreptate, obligand Consiliul municipal la plata a 17,7 milioane de euro, plus penalitati.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *