Cercetatorii francezi au lansat un blog despre clima

Clima face, in ultima vreme, obiectul unei puternice atentii mediatice. De aceea, zece cercetatori francezi de la Institutul Pierre-Simon-Laplace si de la Laboratorul de meteorologie dinamica au anuntat lansarea unui blog intitulat „Realitatile schimbarilor climatice” (http://blogs.tv5.org/climats).

Michael Desbois, specialist in climat tropical si administrator al site-ului, spune ca prin acest blog se incearca asigurarea unei contraponderi la articolele pe tema incalzirii globale, care apar in media clasice in variante mult prea senzationaliste”.

Redactorii site-ului dau si un exemplu al perceptiei gresite marelui public in legatura cu topirea gheturilor. „Daca ne-am dat seama ca banchiza arctica, din nordul planetei, s-a diminuat foarte mult, aceasta nu ar fi trebuit sa ne impiedice sa observam, pe de alta parte, extinderea foarte importanta a ghetii in marile antarctice, din sud. Realitatea schimbarilor climatice nu se poate reduce doar la un eveniment sau doua”, explica Desbois.

Destinat unei audiente largi

Pentru realizarea acestui site, cei doi cercetatori s-au inspirat dupa blogul american „Realclimate”. Acesta, fondat la sfarsitul anului 2004 de catre un colectiv de cercetatori nord-americani, a devenit in Statele Unite un adevarat loc de dezbatere pentru comunitatea stiintifica preocupata de incalzirea globala. Pe blogul american, postarile sunt specializate.

Cercetatorii francezi insa intentioneaza sa se adreseze unei audinte mai largi. „-Realclimate- a fost deschis pentru a da o replica presei agresive britanice, prin intermediul careia erau difuzate informatii incomplete si chiar inselatoare in ceea ce priveste schimbarile climatice.

Blogul frantuzesc nu va avea, a priori, vocatia de a redresa greselile omologilor din alte tari. Noi nu intentionam sa polemizam, ci vrem sa oferim tuturor celor interesati informatii obiective si riguroase”, a precizat administratorul blogului.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *